Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Το Γηροκομείο Αθηνών βρίσκεται σε οριακή κατάσταση

Το Γηροκομείο Αθηνών, που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1864, οδηγείται συνεχώς προς την πλήρη παρακμή του λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της κακοδιαχείρισης που οδήγησε πριν από δύο περίπου χρόνια την τότε διοίκηση στο να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Ο Δήμος Αθηναίων κατάφερε να κηρύξει έκπτωτη την υπόδικη διοίκηση και να διορίσει προσωρινή διοίκηση σε συνεργασία με όλες τις παρατάξεις του Δήμου και την κεντρική διοίκηση, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο Γηροκομείο να ομαλοποιηθεί.

Ωστόσο τον Ιούνιο του 2018 το δικαστήριο διόρισε νέα προσωρινή διοίκηση στην οποία ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει εκπροσώπηση. Σχετικά με την νέα διοίκηση ο Δήμος έχει εκφράσει πολλάκις την ανησυχία του σχετικά με την διαχείριση του Γηροκομείου.

Παράλληλα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων κρούει των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Γηροκομείο, εκφράζοντας την ανησυχία του σχετικά με το μέλλον του. Συγκεκριμένα σε πρόσφατο ψήφισμά του (1804/25-11-2018) ανάμεσα σε άλλα αναφέρει πως από τις εννιά πτέρυγες λειτουργούν μόνο οι δύο και πως πλέον φιλοξενούνται περίπου 100 ηλικιωμένοι έναντι των 450 περίπου κάποια χρόνια πριν. Ο Σύλλογος τονίζει επίσης τις ελλείψεις σε προσωπικό. Το 2005 απασχολούνταν 350 περίπου εργαζόμενοι, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός είναι στους ογδόντα.

Επίσης στο ψήφισμα αναφέρονται τα χρέη του Γηροκομείου τα οποία υπολογίζονται κοντά στα 36 εκατομμύρια ευρώ προς ΙΚΑ, Εφορία και εργαζομένους, παρόλο που το Γηροκομείο έχει στην κατοχή του 1000 περίπου ακίνητα.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

  • Τι μέτρα θα λάβει το Υπουργείο ως εποπτεύων φορέας για την εξομάλυνση της λειτουργίας μέχρι να οριστεί νέα διοίκηση;
  • Τι μέτρα θα λάβει ώστε να εξασφαλισθεί από το Γηροκομείο η κάλυψη των οικονομικών του υποχρεώσεων προς Δημόσιο και εργαζόμενους;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης- Α’ Αθήνα

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK