Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Προβλήματα των Φωτοειδησεογράφων

Οι φωτορεπόρτερς καθημερινά προσπαθούν να αποτυπώσουν και να καταγράψουν τα γεγονότα, πολλές φορές με ιδιαίτερη δυσκολία και σε δύσκολες στιγμές με ιδιαίτερο κίνδυνο. Η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά χωρίς την φωτογραφία και τους φωτορεπόρτερς. Ο κλάδος τους όμως είναι από τους πρώτους που βίωσαν την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα όσον αφορά σε εκείνους που παρέχουν υπηρεσίες με «μπλοκάκι». Η τιμή καταρχάς της δημοσιευμένης φωτογραφίας ( 17,61 ) €, όχι μόνο δεν αυξήθηκε από το 1992, αλλά δέχεται συνεχώς πιέσεις από τις μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις.

Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλαπλά. Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές , ο κλάδος τους έχει εξαιρεθεί από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αναδρομικά μετά τις διατάξεις του ν.4046/12 και από την εξαγορά χρόνων προϋπηρεσίας.

Επίσης, όταν κάποιοι ασφαλισμένοι είναι άνεργοι όσοι δεν ασκούν άλλο επάγγελμα και κατά συνέπεια δεν ασφαλίζονται σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, δεν έχουν τη δυνατότητα αυτασφάλισης προαιρετικά, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Άλλο πρόβλημα επίσης αποτελεί η απουσία κανονιστικού και νομικού πλαισίου για τη φωτογραφία στο διαδίκτυο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Πρέπει να υπαχθεί και η δημοσιευμένη φωτογραφία στις διατάξεις του ν.2121/93 και σε όποια άλλη ρύθμιση ισχύει για κάθε άλλου είδους πνευματική ιδιοκτησία.

Τέλος, επειδή η χρησιμότητα της φωτογραφίας είναι πολύ μεγάλη στην εποχή μας, οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερς σε υπουργεία ,στη βουλή και γενικότερα σε δράσεις της πολιτείας δεν μπορεί παρά να βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος όλων μας και να αντιμετωπίζονται από τα όργανα της πολιτείας και κυρίως από την Ελληνική Αστυνομία, ως λειτουργοί του τύπου.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που συνοπτικά εκτέθηκαν

Ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Μελετά το υπουργείο Εργασίας τους τρόπους λύσης των χρόνιων προβλημάτων των φωτορεπόρτερς και ποιοι είναι αυτοί;
  2. Πρόκειται να ζητήσει το υπουργείο Εργασίας τη σύγκλιση των συναρμόδιων υπουργείων για να καταλήξουν άμεσα σ' ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου των φωτοειδησεογράφων;

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK