Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Μόλυνση από χρήση φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο

Σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ» στην περιοχή του Πόρου, διαπιστώθηκε σοβαρή ρύπανση της ατμόσφαιρας, της θάλασσας και του εδάφους από μεγάλες ποσότητες φορμόλης .
Οι επιθεωρητές αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι η εταιρεία προμηθεύτηκε 77 τόνους φορμόλης, που θεωρείται ιδιαίτερα τοξική και ύποπτη καρκινογένεσης, η χρήση της οποίας στις υδατοκαλλιέργειες του Πόρου αφορά χρονικό διάστημα μόλις 2,5 ετών.
Με το θέμα ασχολείται ήδη η εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά, η οποία άσκησε προς τους εκπροσώπους της εταιρείας ποινική δίωξη μετά από 2 χρόνια εξαντλητικής προκαταρκτικής εξέτασης.
Από τους ελέγχους που έκαναν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, ποσότητες φορμόλης κατέληξαν ενδεχομένως στην ατμόσφαιρα μέσω της αποτέφρωσης των νεκρών ψαριών, στη θάλασσα μέσω των ψεκασμών στην προβλήτα και το έδαφος από τη διάθεση των νεκρών ιχθύων στη χωματερή του δήμου Πόρου.
Έτσι πέραν της δικαστικής απόφασης για την εταιρεία, το πρόβλημα της ρύπανσης της θάλασσας λόγω ψεκασμών και του εδάφους από τη διάθεση των νεκρών ιχθύων στη χωματερή του Πόρου παραμένει, με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών .
Για όλα τα παραπάνω

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

  • Έχουν γίνει μετρήσεις για την περιεκτικότητα φορμόλης στη θάλασσα και εάν ναι , είναι σε επιτρεπτά όρια;
  • Ποιες είναι οι αντίστοιχες τιμές στο υπέδαφος;
  • Έχουν γίνει επεμβάσεις αποκατάστασης από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα;
  • Διενεργήθηκαν έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ στα προϊόντα του εν λόγω ιχθυοτροφείου, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η χρήση της φορμόλης και εάν ναι ποια ήταν τα αποτελέσματά τους και οι περαιτέρω ενέργειες;
  • Υπάρχει σήμερα πρόβλημα με τα παραγόμενα προϊόντα;
  • Ελέγχθηκαν άλλες συναφείς επιχειρήσεις και προϊόντα για να διαπιστωθεί πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση της φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες;


Εδώ μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK