Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Τιμολόγηση ακτινολογικών και μικροβιολογικών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ

Το τελευταίο διάστημα αποφάσεις του Υπουργείου Yγείας, οι οποίες εξ όσων γνωρίζουμε ελήφθησαν εν αγνοία του ΕΟΠΥΥ και χωρίς προηγούμενη μελέτη, έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα στα χιλιάδες συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια.
Οι αποφάσεις αυτές είναι:
1. Η αυθαίρετη μείωση των τιμών των ακτινολογικών και των μικροβιολογικών εξετάσεων, χωρίς να προηγηθεί έστω και στοιχειώδης μελέτη σκοπιμότητας και χωρίς να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της στη βιωσιμότητα των ακτινολογικών και βιοπαθολογικών εργαστηρίων.
2. Το εξοντωτικό κούρεμα κατά 10-20% των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τα ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια (χρέη ΦΚΑ προ της 1-1-2012). Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο κούρεμα των φαρμακοποιών ήταν 3,5% και έχει ήδη αποπληρωθεί.
3. Η Κατευθυντήρια Οδηγία Ποιότητας του ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι σήμερα η αδειοδότηση, το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας, ο ποιοτικός έλεγχος των εργαστηρίων καθώς και η τήρηση των όρων λειτουργίας τους διασφαλίζονται από θεσμικά όργανα, όπως η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Εύλογο λοιπόν είναι οι επιχειρούμενες αλλαγές να προκύπτουν, εκτός της αυτονόητης συμβατότητας με την κείμενη νομοθεσία και τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές οδηγίες, μετά από ενδελεχή και διεξοδική συζήτηση μεταξύ των επιστημονικών φορέων και των θεσμικών οργάνων της πολιτείας, όπως το ΚΕΣΥ. Ενδεχομένως και με συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Εξίσου εύλογο θεωρείται ότι η περαιτέρω μείωση των τιμών των ακτινολογικών και μικροβιολογικών εξετάσεων, οι οποίες παρέμεναν καθηλωμένες από το 1991, οδηγεί σε αναπόφευκτο κλείσιμο τα περισσότερα εργαστήρια και πιθανότατα και σε μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.
Το Υπουργείο στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το θέμα της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με την Κατευθυντήρια Οδηγία Ποιότητας επιβάλλει στον ΕΟΠΥΥ να αγοράζει από τους παρόχους του την ίδια διαγνωστική εξέταση σε διαφορετική τιμή, χωρίς όμως να διασφαλίζει ότι οι ασφαλισμένοι του θα απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα διαγνωστικών εξετάσεων σε οποιοδήποτε συμβεβλημένο δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο. Ουσιαστικά δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει να μετατραπεί από εθνικός οργανισμός ασφάλισης σε εμπορική επιχείρηση.
Για δε το μοντέλο κριτηρίων αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκε στην Κατευθυντήρια Οδηγία Ποιότητας, προκειμένου να αξιολογηθούν τα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια, εκφράστηκαν ενστάσεις και χαρακτηρίστηκε κακέκτυπο των κριτηρίων της διεθνούς κατά ISO πιστοποίησης, διότι, ενώ αυξάνει ασφυκτικά το κόστος λειτουργίας των εργαστηρίων, δεν εγγυάται την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.
Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Με ποια κριτήρια καθορίστηκαν οι νέες μειωμένες τιμές αποζημίωσης των ακτινολογικών και βιοπαθολογικών εξετάσεων και ποιες επιπτώσεις εκτιμά το Υπουργείο ότι θα έχουν στην ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών προς τους πολίτες; Ποιος φορέας θα αξιολογήσει αυτές τις επιπτώσεις;


2. Με ποιο σκεπτικό και στόχους, πέραν των δημοσιονομικών, αποφασίστηκε το κούρεμα των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια σε ποσοστό 10%-20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των φαρμακοποιών κυμάνθηκε στο 3,5% και συνοδεύτηκε από άμεση εξόφληση της οφειλής;


3. Σχεδιάζει το Υπουργείο δράσεις και προγράμματα υποστήριξης των μικρών εργαστηρίων, εφόσον υιοθετηθεί η Κατευθυντήρια Οδηγία Ποιότητας, ώστε να μην οδηγηθούν μαζικά σε κλείσιμο λόγω ασύμφορου κόστους λειτουργίας;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK