Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Άνδρο

Οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στις μονάδες τεχνητού νεφρού συνιστούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα πολιτών, λόγω της απαιτούμενης συχνότητας αιμοκάθαρσης – συχνά 2 ή και 3 φορές ανά εβδομάδα. Από την ανάγκη αυτή προκύπτει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών εκείνων, οι οποίοι κατοικούν μακριά από μονάδες τεχνητού νεφρού (έξοδα συνεχών μετακινήσεων και διαβίωσης εκτός οικίας).
Εικοσιτρείς (23) νεφροπαθείς στην Άνδρο και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν όλα τα παραπάνω και επιπλέον τις δυσκολίες μετακίνησης κατά τη χειμερινή περίοδο, όπως όλοι οι νησιώτες νεφροπαθείς.
Στην Άνδρο, ωστόσο, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Κληροδότημα Δημητρίου και Λίλιαν Μωραΐτη» έχει αναλάβει όλη τη δαπάνη για τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, προκειμένου να μην αναγκάζονται να μετοικούν ή να μετακινούνται συνεχώς οι νεφροπαθείς κάτοικοι του νησιού.
Οι προσπάθειες για την έγκριση του έργου από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας ξεκίνησαν το 2000, χωρίς αποτέλεσμα ακόμη, καθώς η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Πρόνοιας από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Εργασίας προκάλεσε ακόμη περισσότερη καθυστέρηση.

Επειδή η δημιουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Άνδρο δεν θα επιβαρύνει καθόλου το ελληνικό δημόσιο ενώ, όχι μόνο θα ανακουφίσει τους νεφροπαθείς του νησιού και τις οικογένειές τους, αλλά θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη του νησιού, παρέχοντας
τη δυνατότητα διακοπών σε Έλληνες και αλλοδαπούς νεφροπαθείς,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που καθυστερούν την έγκριση της αναφερόμενης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Άνδρο και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;


2. Εάν όχι, προτίθεσθε να προχωρήσετε χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην έγκριση, υλοποίηση και λειτουργία της;

Εδώ μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK