Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας SOVEL στον Αλμυρό Μαγνησίας

Η εταιρία SOVEL ΑΕ, θυγατρική της ΣΙΔΕΝΟΡ, είναι μία σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής χαλυβουργικών προϊόντων με έδρα τον Αλμυρό Βόλου. Το βιομηχανικό συγκρότημα περιλαμβάνει χαλυβουργείο, ελασματουργείο, μονάδα παραγωγής δομικού πλέγματος, σωληνουργείο και βοηθητικές μονάδες, είναι εγκατεστημένο σε συνολική έκταση 770 στρεμμάτων και απασχολεί 500 περίπου εργαζομένους απ' όλο το νομό Μαγνησίας.
Η εταιρία επικαλούμενη έλλειψη παραγγελιών και μεγάλες ποσότητες στοκ, οι οποίες δεν «ισοφαρίζονται» με το εργατικό κόστος, έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση να εισέλθουν οι εργαζόμενοι από 1ης Μαρτίου σε καθεστώς διαθεσιμότητας για τρεις εβδομάδες και κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του μήνα να λάβουν κανονική άδεια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα διαθεσιμότητας οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται το 60% των αποδοχών τους, 50% από την ίδια την επιχείρηση και 10% από τον ΟΑΕΔ για τις τρεις εβδομάδες που θα διαρκέσει.
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν δικαιολογημένες ανησυχίες, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι η διαθεσιμότητα θα συνεχιστεί και θα ακολουθήσουν απολύσεις. Η ίδια η εταιρία παραδέχεται ότι το εργοστάσιο θα επιστρέψει τον Απρίλιο σε κανονική λειτουργία υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έχει ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Είναι ενημερωμένος για τις εξελίξεις αυτές; Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την άμεση άρση των διαθεσιμοτήτων; Θα έχει τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έως τον Απρίλιο, προϋπόθεση την οποία θέτει η εταιρία προκειμένου να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και να μην χαθούν θέσεις εργασίας;

  • Ποια μέτρα θα λάβει για την ανάσχεση της πορείας αποβιομηχανοποίησης της περιοχής, η οποία προχωρά τάχιστα με δραματικές συνέπειες για τους εργαζομένους;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Λυκούδης, Θωμάς Ψύρρας, Γιώργος Κυρίτσης

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK