Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ελλείψεις φαρμάκων χημειοθεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι καρκινοπαθείς απευθύνονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος θεραπείας στον ιδιωτικό τομέα.
Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση υπηρεσιών από τα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς το ποσοστό της ξεπερνά το 25%, ενώ σε ορισμένα εξειδικευμένα τμήματα ανέρχεται στο 50% ή το 60%.
Την ίδια στιγμή, το χρονικό διάστημα αναμονής ασθενών με καρκίνο είναι μεγάλο, καθώς ενδέχεται να ξεπερνά τους έξι μήνες. Συγκεκριμένα, η αναμονή για ακτινοθεραπεία ενδέχεται να φτάσει τους τρεις ή και τέσσερις μήνες, ενώ σε ειδικά τμήματα, όπως αυτό του ραδιενεργού ιωδίου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, η αναμονή των καρκινοπαθών για τη συγκεκριμένη θεραπεία ανέρχεται στους επτά έως εννέα μήνες, καθώς οι δημόσιες θέσεις θεραπείας είναι μόλις δέκα στην Αττική και έξι στη Θεσσαλονίκη και το κόστος μίας παρόμοιας θεραπείας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στις 3.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα, έντονα είναι τα προβλήματα, που αφορούν στις ελλείψεις υγειονομικών υλικών και φαρμάκων σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται προγραμματισμένες χημειοθεραπείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών με καρκίνο.
Το ισχύον καθεστώς λειτουργίας στα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζει να παραμένει ασαφές, με αποτέλεσμα οι χημειοθεραπείες και η περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών να παραμένουν μετέωρες.
Οι ανωτέρω ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε όχι μόνο να μην διακόπτονται οι πραγματοποιούμενες στα νοσοκομεία χημειοθεραπείες, αλλά να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες προς τους ογκολογικούς ασθενείς υπηρεσίες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Στο πλαίσιο συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που αφορούν στις ελλείψεις υγειονομικών υλικών και φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στην έγκαιρη και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή;


2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στα ογκολογικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, ώστε αυτά να δύνανται να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες;

3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να γίνονται οι χημειοθεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας σύμφωνα με τους όρους ασφαλείας που θέτει η κείμενη νομοθεσία, τερματίζοντας την αυξημένη επικινδυνότητα για ασθενείς και νοσηλευτές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λυκούδης Σπύρος, Μάρκου Κατερίνα, Ψύρρας Θωμάς

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK