Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ανεπαρκείς οι υπάρχουσες δημόσιες δομές εμβολιασμού των παιδιών στη χώρα μας

Σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη της Κατάστασης Εμβολιασμού των Παιδιών (2012) που διενεργήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σημαντικά είναι τα κενά που καταγράφονται στον εμβολιασμό των παιδιών στη χώρα μας.
Μεγάλα είναι επίσης τα κενά που αφορούν στις δημόσιες δομές εμβολιασμού, δεδομένου ότι το 70% των παιδιών έχουν εμβολιαστεί σε ιδιωτικά ιατρεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σύστημα των δημόσιων ιατρείων εμβολιασμού στη χώρα μας λειτουργεί επί χρόνια με υποδομές και δυναμικό που καλύπτουν τις ανάγκες περίπου του ενός τρίτου του παιδικού πληθυσμού.
Στην εν λόγω μελέτη αναφέρονται επίσης, προβλήματα στην κάλυψη ειδικών μονάδων του πληθυσμού, καθώς η κάλυψη παιδιών, που ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών, χαρακτηρίζεται γενικά καλή, ή μέτρια, ενώ αυτή των παιδιών από οικογένειες Ελλήνων Τσιγγάνων χαρακτηρίζεται γενικά μέτρια ή χαμηλή.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αναγκαιότητα κάλυψης του παιδικού πληθυσμού με τις αναγκαίες δόσεις του εμβολίου MMR. Το εύρημα του χαμηλού ποσοστού κάλυψης των παιδιών Ρομά με τις δυο δόσεις του εμβολίου MMR (μόλις 8 %) χαρακτηρίζεται ως ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία, εάν ληφθεί υπόψη η προτεραιότητα του εμβολιασμού για ιλαρά, καθώς και το γεγονός ότι η επιδημία ιλαράς το 2010 στη χώρα μας προσέβαλε κυρίως παιδιά από την κοινότητα των Τσιγγάνων.
Στην εν λόγω μελέτη του ΚΕΕΛΠΝΟ γίνεται αναφορά και στο κόστος του εμβολιασμού στη χώρα μας, το οποίο για πολλούς γονείς είναι απαγορευτικό.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι 2 στους 3 γονείς θεωρούν ότι το οικονομικό κόστος των εμβολίων και της ιατρικής επίσκεψης αποτελούν πρόβλημα για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Παράγοντες, που επηρεάζουν την πρόσβαση σε ιατρείο εμβολιασμού, (π.χ. μακρινή απόσταση, ώρες λειτουργίας που δεν εξυπηρετούν τους γονείς) αποτελούν πρόβλημα περίπου για 1 στους 3 γονείς, ενώ περίπου οι μισοί γονείς θεωρούν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Δεδομένης της αναγκαιότητας κάλυψης των αναγκών εμβολιασμού του παιδικού πληθυσμού στη χώρα μας, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εφαρμοστεί οργανωμένο σχέδιο αύξησης των δημόσιων ιατρείων εμβολιασμού, στα οποία οι οικογένειες να δύνανται α. να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, β. τα εμβόλια να παρέχονται δωρεάν, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις από τον μη εμβολιασμό των παιδιών και την πυροδότηση επιδημιών με ξεχασμένες ασθένειες;


2.Δεδομένου ότι σύμφωνα με την Εθνική Μελέτη της Κατάστασης Εμβολιασμού των Παιδιών (2012) που διενεργήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, η εμβολιαστική κάλυψη παιδιών από οικογένειες Ελλήνων Τσιγγάνων είναι γενικά μέτρια ή χαμηλή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εφαρμοστεί συστηματικό σχέδιο για τον συντονισμένο εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού των Ελλήνων Τσιγγάνων;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Λυκούδης Σπύρος, Μάρκου Κατερίνα, Ψύρρας Θωμάς

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK