Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Το μέλλον της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα

Το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ( ΒΦΛ ) στην Καβάλα, είναι το μοναδικό που απέμεινε από το 2006, από τα τέσσερα εργοστάσια λιπασμάτων που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960, με σκοπό την κάλυψη των γεωργικών αναγκών της χώρας αλλά και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.
Σε κανονική λειτουργία καλύπτει πλήρως τις εγχώριες ανάγκες, εξάγει σημαντικές ποσότητες – καθότι και παράγει με ανταγωνιστικό κόστος και τα προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητας και με την ομαλή της λειτουργία καθορίζει τα στάνταρ ποιότητας, εμποδίζει την επιβολή ανεξέλεγκτων τιμών από διεθνή ολιγοπώλια και βέβαια απασχολεί 1.500 εργαζόμενους από την περιοχή της Καβάλας
Το 2005 η ΒΦΛ της Ν. Καρβάλης απορρόφησε το εργοστάσιο της Θεσ/νίκης (ΧΒΒΕ) «Χημική Βιομηχανία Βορείου Ελλάδος», και προέκυψε η εταιρεία ΒΦΛ Α.Ε. και μετόχους την Εμπορική και την Εθνική Τράπεζα, με ποσοστά 66% και 34% αντίστοιχα. Όμως η ταυτόχρονη λειτουργία των δύο εργοστασίων κρίθηκε προβληματική. Έτσι το 2006 ,με σχέδιο χρηματοοικονομικής εξυγίανσης δεκαετούς διάρκειας, το εργοστάσιο της Θεσ/νίκης κλείνει γίνεται ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΠΑ, όπου προκύπτει νέα μετοχική σύνθεση στην ΒΦΛ: Εμπορική Τράπεζα 40%, ΕΤΕ 35% και ΔΕΠΑ 25%.
Στη ΔΕΘ του 2009, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ανακοίνωσε την πώλησης της ΒΦΛ Α.Ε. από τις τράπεζες Εμπορική και Εθνική στον Λ. Λαυρεντιάδη με στόχο να εξασφαλιστεί το μέλλον και να αναπτυχθούν καλύτερα οι αναμφισβήτητες δυνατότητες και τα φυσικά πλεονεκτήματα του εργοστασίου (θέση, ιδιόκτητο λιμάνι, μεγάλα οικόπεδα, τεχνογνωσία, εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού, κλπ.).
Το 2010 η εταιρεία πωλείται και εντάσσεται στον όμιλο Λαυρεντιάδη ως ELFE ΑΕ , μεταφέρονται στην Αθήνα όλες οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες και αλλάζει το προσωπικό. Μέχρι το 2011 το εργοστάσιο της Καβάλας κάνει ρεκόρ παραγωγής και πωλήσεων, αλλά η ELFE ΑΕ δεν ωφελείται από τα κέρδη, καθώς το οικονομικό αποτέλεσμα διαχέεται στο δαιδαλώδη όμιλο.
Από το 2012 παρά τη μεγάλη ζήτηση λιπασμάτων η παραγωγή διακόπτεται για μεγάλα διαστήματα διότι δεν εξασφαλίζονται έγκαιρα πρώτες ύλες και ανταλλακτικά και έτσι παρά την κερδοφορία η εταιρεία φαίνεται να οφείλει σήμερα τουλάχιστον 300 εκ. € σε ΔΕΠΑ , προμηθευτές, συνταξιούχους, ασφαλιστικούς οργανισμούς, στις τράπεζες Attika και Proton και ίσως σε άλλους για δάνεια που σχετίζονται με την υπό δικαστική διερεύνηση υπόθεση της Proton Bank.
Η ΔΕΠΑ έχει διακόψει επανειλημμένα την παροχή φυσικού αερίου που για την παραγωγή λιπάσματος χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη και όχι ως καύσιμο.
Σήμερα η ΒΦΛ έχει πετύχει ρύθμιση με τη ΔΕΠΑ, και εδώ και ένα τρίμηνο αποπληρώνει 6-7 εκατ. € το μήνα, η ΔΕΠΑ συνεχίζει την παροχή αερίου μόνο μετά από ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις, αφού ξεσηκώθηκαν οι πολίτες της Καβάλας. Προσφυγή της Attica Bank για κατασχέσεις αναβάλλεται πάντα λίγο πριν την εκδίκαση.
Ταυτόχρονα επισημαίνει διαρκώς τη διαφορετική περίπτωσή της ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη. Για το λόγο αυτό υπάρχει ένα μόνιμο αίτημα της ΒΦΛ – και ανεξάρτητα από τα χρέη της – να απαλλαγεί από τον ΕΦΚ (Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ) και συγχρόνως όπως σε άλλες χώρες της Ε.Ε. να ενταχθεί σε καθεστώς «φθηνότερου αερίου».
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε και να επισημάνουμε μια άλλη ιδιαιτερότητα της ΒΦΛ, κυρίως λόγω της θέσης της στα «οικόπεδα» που περνούν οι διάφοροι αγωγοί φυσικού αερίου. Για αυτό το λόγο και όταν η ΔΕΠΑ κατείχε το 33% της εταιρείας – πριν την εξαγορά από τον όμιλο Λαυρεντιάδη – είχε στόχο να δημιουργήσει στις εγκαταστάσεις της το δεύτερο μετά τη Ρεβυθούσα σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ενόσω η κατάσταση δε βελτιώνεται, ύπαρξη του εργοστασίου κινδυνεύει σοβαρά. Επειδή οι βασικές μονάδες του είναι συνεχούς λειτουργίας, οποιαδήποτε διακοπή παραγωγής από έλλειψη α' υλών ή από σοβαρή βλάβη, μπορεί να είναι οριστική γιατί η επανεκκίνηση θα είναι εντελώς ασύμφορη.
Το κράτος πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του μοναδικού εργοστασίου λιπασμάτων της χώρας σαν καθοριστικό παράγοντα κόστους της γεωργικής παραγωγής, τώρα που η γεωργία είναι ζωτικής προτεραιότητας. Η κρίση κάνει το λίπασμα ένα από τα ελάχιστα προϊόντα μεγάλης ζήτησης, κάτι που ευνοεί την κερδοφορία του εργοστασίου και την απασχόληση στον κλάδο.
Κλείσιμο του εργοστασίου θα προσθέσει μία ακόμη στρατιά στα εκατομμύρια των ανέργων, θα καταστρέψει την Καβάλα οικονομικά και θα αφήσει απροστάτευτη την Ελληνική γεωργία στο έλεος μίας αδυσώπητης αγοράς.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να ορίσει επειγόντως συντονιστή με σκοπό:

  • Την άμεση διερεύνηση της οικονομικής κατάστασης της ELFE Α.Ε.,
  • Την παρέμβαση με τους υπό τον έλεγχο του κράτους πιστωτές, για τακτοποίηση όσων οφειλών έχουν σχέση με δοσοληψίες του σκανδάλου Proton Bank και όχι με τη λειτουργία του εργοστασίου,
  • Την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του μοναδικού εργοστασίου λιπασμάτων στην Ελλάδα με τον υπάρχοντα ή με άλλον ιδιοκτήτη.


2. Πώς συνδέεται η πορεία της ΒΦΛ με την ολοκλήρωση του ενεργειακού σχεδιασμού της περιοχής, καθώς ο τερματικός σταθμός της ΒΦΛ διασφαλίζει και την πύλη εισόδου όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά πιθανώς και σε άλλες χώρες;


Ο ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ

Εδώ μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK