Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Αποκατάσταση και επαναφορά του φυσικού χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου της Κολώνας στην Αίγινα

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού κοντά στο λιμάνι και τη σύγχρονη πόλη της Αίγινας, είναι ένας από τους σημαντικότερους του νησιού, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι ο προϊστορικός της οικισμός (3000 π. Χ.) και ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα (6ος αι. π. Χ.).
Τον Μάιο του 2013, ο Δήμος Αίγινας αποφάσισε να δημοπρατήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της παρθένας, μέχρι τότε, παραλίας (είσοδος «κρυπτού λιμένος») διά υπογραφής συμβάσεως με τα «Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.». Μετά από διαγωνισμό, την εκμετάλλευση της πλαζ ανέλαβε ιδιώτης.
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και φορέων του νησιού -όπως αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο- με το πρόσχημα των εργασιών καθαρισμού, χωματουργικό μηχάνημα ισοπέδωσε την περιοχή, και προέβη σε διαμόρφωση του χώρου και του μονοπατιού πρόσβασης, προκειμένου να είναι δυνατή η διέλευση αυτοκινήτων και προκειμένου να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες για την εκμετάλλευση της παρακείμενης παραλίας.
Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες σχετικά με την κοπή δέντρων στην περιοχή, κατά τη διάρκεια των ανωτέρω εργασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το θέμα έχει ασχοληθεί και το Δασαρχείο Πειραιά, το οποίο κατέθεσε μηνύσεις συνδέοντας την κοπή των δέντρων με την επιχειρηματική εκμετάλλευση της παραλίας.
Η παραλία της Κολώνας αποτελεί συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου (προστατευόμενη περιοχή) και συνεπώς απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Ως εκ τούτου, η μοναδικότητα του χώρου πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη, χωρίς τον απαιτούμενο σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:


1.Δεδομένης της σπουδαιότητας της περιοχής Κολώνας στην Αίγινα, λόγω της αρχαιολογικής της θέσης, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Δασαρχείο Πειραιά για: α. την άμεση αποκατάσταση και επαναφορά του φυσικού χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου, β. την προστασία του αλλοιωμένου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής;


2.Προκλήθηκαν τυχόν καταστροφές αρχαιοτήτων από την παράνομη διάνοιξη του δρόμου στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας στην Αίγινα;


3.Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για τις παράνομες εργασίες εντός του αρχαιολογικού χώρου Κολώνα στην Αίγινα;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Λυκούδης Σπύρος, Ρεπούση Μαρία, Ψαριανός Γρηγόρης, Ψύρρας Θωμάς

Εδώ μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK