Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Διευκόλυνση φορολογουμένων κατοίκων εξωτερικού

Αντιμέτωποι με τη φορολογία αλλά και με τη συγκέντρωση δικαιολογητικών βρέθηκαν χιλιάδες κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Ν. 4110/23-1-2013, οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα ή εάν υπάγονται στις διατάξεις περί τεκμηρίων ανεξάρτητα αν απαλλάσσονται ή όχι.

Οι φορολογούμενοι κάτοικοι του εξωτερικού, μέχρι σήμερα έχουν αναδείξει δύο κυρίως προβληματικούς τομείς, αφενός τις προθεσμίες δήλωσης της κατοικίας εξωτερικού και αφετέρου τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Σύμφωνα με απόφαση του κ. Υφυπουργού Οικονομικών, στις 11 Ιουνίου καθορίστηκαν προς διευκόλυνση των ομογενών εκ νέου τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και αποκτούν πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 61 του Κώδικα Φορολογία Εισοδήματος. Ειδικότερα, απλοποιείται η διαδικασία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Παράλληλα, στο ίδιο πνεύμα διευκόλυνσης των φορολογουμένων, κατά τους προηγούμενους μήνες δόθηκαν τρείς παρατάσεις στις προθεσμίες δήλωσης μόνιμης κατοικίας. Σύμφωνα με την πολ.1161/16.7.2012 η προθεσμία είχε οριστεί στις 31/12/2012, στη συνέχεια με την πολ. 1216/17.12.2012 παρατάθηκε μέχρι τις 29/03/2013 και τέλος με την πολ. 1062/28.3.2013 η προθεσμία παρατάθηκε μέχρι τις 30/06/2013.
Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και ότι για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της μικρής περιόδου μεταξύ της 11ης Ιουνίου που ανακοινώθηκαν οι τελευταίες διευκολύνσεις αναφορικά με τα δικαιολογητικά μέχρι την 30η Ιουνίου που έληξε η προθεσμία υποβολής τους, πολλοί κάτοικοι του εξωτερικού δεν πρόλαβαν να προσκομίσουν εμπρόθεσμα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα διπλής φορολόγησης και στο πνεύμα διευκόλυνσης των κατοίκων εξωτερικού, που αποτελούν ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, προτίθεται να παρατείνει την προθεσμία καταβολής των δικαιολογητικών, και αν ναι έως πότε;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης, Νίκος Τσούκαλης

Εδώ μπορείτε να βρείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK