Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Στήριξη μαστιχοκαλλιεργητών Χίου


Η μαστίχα Χίου είναι μοναδικό προϊόν στον κόσμο και στηρίζει σημαντικά την οικονομία του νησιού.
Η παραγωγή προϊόντων διατροφής και κοσμετολογίας με βάση τη μαστίχα, γνώρισε τεράστια ανάπτυξη με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές στο νησί της Χίου απειλούν με καταστροφή και την παραγωγή μαστίχας, αν δεν εκπονηθεί σχέδιο διάσωσης της καλλιέργειάς της. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, πάνω από 100.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν καεί, ενώ η απώλεια των μαστιχόδεντρων αγγίζει σχεδόν στο 50%.
Υπολογίζεται ότι η οικονομική ζημιά θα είναι της τάξης των 4-5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, αφού η αγορά της μαστίχας αποφέρει στο νησί έσοδα της τάξης των 12 εκατομμυρίων ετησίως.
Το μαστιχόδεντρο ωστόσο αναπτύσσεται με μεγάλη βραδύτητα - η πλήρης ανάπτυξή του ολοκληρώνεται σε 40-50 χρόνια. Μαστίχα αρχίζει να δίνει, σύμφωνα με τους παραγωγούς του προϊόντος, από τον 8ο χρόνο και η κανονική παραγωγή αρχίζει από το 12ο-15ο χρόνο.
Με δεδομένη τη βραδύτητα ανάπτυξης του μαστιχόδεντρου αλλά και της μοναδικότητάς του, είναι επιτακτική η ανάγκη να στηριχθούν άμεσα οι καλλιεργητές μαστίχας, να μην εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες στρεφόμενοι σε διαφορετικά είδη ταχύτερης απόδοσης, και να μην καλυφθούν οι καμένες εκτάσεις με οτιδήποτε άλλο.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1) Είναι στις προθέσεις του η άμεση εκπόνηση συγκεκριμένου και ρεαλιστικού σχεδίου στήριξης της μοναδικής αυτής καλλιέργειας;
2) Έχει εξετασθεί η ένταξη αντίστοιχης δράσης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK