Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Απαξία και εγκατάλειψη του ΕΚΑΝ Αγ. Κοσμά


Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά εγκαινιάσθηκε και παραδόθηκε για χρήση στο κοινό τον Ιούλιο του 1961.
Μετά από αναβαθμίσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο με συνολικό εμβαδόν εγκαταστάσεων περί τα 14.000 τ.μ., αποτελούμενο από επτά (7) κλειστά προπονητήρια ( Καλαθοσφαίρισης, Πάλης, Πυγμαχίας, Τζούντο, Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, Στίβου και Άρσης Βαρών), τρία (3) ανοικτά προπονητήρια (γήπεδο Χόκεϊ, γήπεδο Στίβου και γήπεδο Ρίψεων) καθώς και ένα κλειστό καταδυτήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες της πλειονότητας των αθλητών. Στις εγκαταστάσεις του εντασσόταν και το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας, το οποίο όμως μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων περιήλθε στην δικαιοδοσία των Ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. Σημειωτέον ότι υπάρχει μέσα στο χώρο κι ένα συγκρότημα κατοικιών αποτελούμενο από 98 δίκλινα δωμάτια και 13 σουίτες για τη φιλοξενία των προπονούμενων αθλητών της επαρχίας.
Το 2004 μάλιστα ήταν το επίσημο προπονητήριο των αθλητών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Σήμερα, σύμφωνα με καταγγελίες αθλητών και σχετικά δημοσιεύματα ημερήσιου και ηλεκτρονικού τύπου, τελεί υπό εγκατάλειψη. Σημαντική αιτία γι αυτό είναι και οι ασάφειες στη διαχείριση του κέντρου. Αντί να επιλύει προβλήματα ο ν.4062/2012 δημιούργησε νέα, καθώς οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά περιήλθαν αυτοδικαίως στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., και οδήγησαν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου τον πρόεδρο του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά σε παραίτηση με καταγγελίες, λόγω μη δυνατότητας ουσιαστικής λειτουργίας του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για τις προπονήσεις των αθλητών μας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.
Η κατάσταση του χόρτου των γηπέδων, του ταρτάν αλλά και όλων εν γένει των εγκαταστάσεών του είναι απαράδεκτη. Λόγω της κατάστασής του, διακυβεύεται ακόμη και η τέλεση της διοργάνωσης του πανελλήνιου διασυλλογικού πρωταθλήματος επτάθλου, που έχει προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα.
Κατόπιν τούτων αλλά και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κέντρο, μετά και τη μετατροπή του Σταδίου Καραϊσκάκη σε γήπεδο με την παραχώρησή του στην Ποδοσφαιρική Α.Ε. αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα αθλητισμού σήμερα στα νότια προάστια , τόσο για τους πολίτες όσο και για αθλητές υψηλού επιπέδου (Εθνικών και Προεθνικών Ομάδων).

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός,

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα, ώστε να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του το αθλητικό κέντρο του Αγ. Κοσμά;

Πρόκειται να προβεί, και αν ναι, πότε, στις απαραίτητες νομοθετικές διαδικασίες, ώστε να αρθούν οι διαχειριστικές δυσλειτουργίες που προέκυψαν από το ν.4062/2012 και το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά να αποτελέσει και πάλι ένα σύγχρονο προπονητήριο - πνεύμονα αθλητισμού, εξυπηρετώντας τόσο τους πολίτες των νοτίων προαστίων όσο και τους αθλητές όλων των κατηγοριών και αθλημάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK