Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Τάγματα Εθνοφυλακής


Τα Τάγματα Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν μόνο σε παραμεθόριες, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές. Είναι όμως προφανές ότι υπάρχει κατεύθυνση επέκτασής τους προς το εσωτερικό της χώρας. Αυτό επιβεβαιώνεται από την απάντηση του ΥΠΕΘΑ υπ. αριθ. Φ.900α/9029.1287 από 5-3-2012 σε σχετική μας ερώτηση. Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, «η συγκρότηση των ΤΕΘ στο εσωτερικό της χώρας εξυπηρετεί την ενίσχυση και υποβοήθηση του Στρατού Ξηράς ...επιπλέον εντάσσονται στον ευρύτερο αμυντικό σχεδιασμό».

Οι εν λόγω μονάδες απαρτίζονται από εφέδρους, αλλά και αριθμό μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι στο πλαίσιο της ασκούμενης αμυντικής πολιτικής έχουν σκοπό την αμυντική προστασία της χώρας σε καιρό πολέμου.

Μολονότι το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΘ καθορίζεται με το Ν.1295/82 «περί Εθνοφυλακής», προκύπτουν ερωτήματα αναφορικά με τον αντικειμενικό σκοπό της ίδρυσης και λειτουργίας αυτών των μονάδων σε καιρό ειρήνης στο εσωτερικό της χώρας και, επίσης, σε σχέση με θέματα οργάνωσης και επάνδρωσης των μονάδων αυτών «αποκλειστικά με γνώμονα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις».

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο Υπουργός:

Ποιές ανάγκες και στόχους υπηρετεί η επέκταση της λειτουργίας των Ταγμάτων Εθνοφυλακής στο εσωτερικό της χώρας σε καιρό ειρήνης, από ποιους και με ποια κριτήρια στελεχώνονται, και τι είδους οπλισμό ή άλλης φύσεως αμυντικά ή τεχνικά μέσα έχουν τα μέλη της εθνοφυλακής στην άμεση διάθεσή τους;

Θεωρεί το Υπουργείο ότι οι «επιχειρησιακές απαιτήσεις» περιλαμβάνουν την ανάμειξη των ΤΕΘ στην καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος ΛυκούδηςΕνδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK