Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ανάκαμψη αγροτικής οικονομίας


Η οικονομική δραστηριότητα και η ζωή στην περιφέρεια βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην αγροτική παραγωγή, στη μεταποίηση και στον τομέα παροχής υπηρεσιών τουρισμού. Η ανεργία στρέφει πλήθος νέων ανθρώπων προς την αγροτική οικονομία, χωρίς όμως ουσιαστική καθοδήγηση από την πλευρά της Πολιτείας ενώ παράλληλα ο ∆είκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών, όπου συμμετέχει και ο κλάδος Τροφίμων και Ποτών, εμφανίζεται συρρικνωμένος κατά 6,9% στην τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.
Στην πολυσυζητημένη αλλαγή παραγωγικού προτύπου, ο αγροτικός τομέας εμφανίζεται να έχει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης και περιθώρια θετικής συμβολής στην παραγωγική ανασυγκρότηση και ανόρθωση της χώρας.
Κατά κοινή μάλιστα παραδοχή και συμφώνως προς τις κατευθύνσεις της συζητούμενης νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, η προοπτική της αγροτικής μας οικονομίας, θα πρέπει να στηριχθεί στην αύξηση, στην ποιοτική αναβάθμιση και επωνυμοποίηση της παραγωγής, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της διαφοροποίησης και προώθησης των ελληνικών γεωργο-κτηνοτροφικών διατροφικών προϊόντων στην εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά και στη χρήση μεθόδων παραγωγής φιλικών στο περιβάλλον και με σεβασμό στην αειφορία.
Τα ενδογενή όμως προβλήματα είναι πολλά, με κυριότερα εξ αυτών την ηλικιακή διάρθρωση του αγροτικού πληθυσμού, τη συνεταιριστική δράση, την υστέρηση στο πεδίο της έρευνας και της πληροφόρησης των αγροτών και τις στρεβλώσεις της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του ΥπΑΑΤ για την ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας με τη μέγιστη αποδοτικότητα των φυσικών, ανθρώπινων και δημοσιονομικών πόρων και ο σχεδιασμός της γεωργικής εκπαίδευσης, ώστε η γεωργία να συνιστά αποδοτική επιλογή για τους νέους ανθρώπους με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας;
2. Πώς αντιλαμβάνεται το ΥπΑΑΤ τον ορισμό του «ενεργού αγρότη» που προωθεί η νέα ΚΓΠ και σε ποιό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται ο νέος νόμος για τις συλλογικές μορφές οργάνωσης των παραγωγών;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης


Εδώ θα δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK