Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Άρση εξαίρεσης πολυτελών κατοικιών από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων.


Τον Σεπτέμβριο του 2011 η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους επί των ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από την επιβολή του τέλους εξαιρέθηκαν μεταξύ άλλων οι ναοί τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και οι ναοί των άλλων γνωστών θρησκειών.
Ωστόσο με βάση αυτή την απόφαση ευνοήθηκε με σκανδαλώδη τρόπο μια κατηγορία πολιτών που επωφελούμενη παλαιότερων διατάξεων νόμων διατηρεί πολυτελείς κατοικίες, κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων.
Πρόκειται για ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, οι οποίοι, ανεξάρτητα από το αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας, προχώρησαν οικοδομώντας αρχικά ναΐσκο, με μόνο προαπαιτούμενο την έγκριση της τοπικής μητρόπολης και στη συνέχεια έχοντας εξασφαλίσει την άμεση παροχή ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, ανέγειραν πολυτελή κατοικία. Το φαινόμενο αυτό που στηρίχθηκε σε διάταγμα του 1979, έπαυσε να παρατηρείται περί τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οπότε τέθηκαν όροι και προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση ναΐσκων.
Παρέμειναν όμως οι συνέπειες του φαινομένου ως τις μέρες μας και συνεχίζεται η διακριτική μεταχείριση υπέρ των ιδιοκτητών των κατοικιών αυτών- γνωστές ως «πανηγυρόσπιτα»-οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επί των ακινήτων.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:
  • Έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί, σε συνεργασία με τις τοπικές Μητροπόλεις οι κατοικίες που ηλεκτροδοτήθηκαν με τις προαναφερόμενες ευνοϊκές διατάξεις, ώστε να διαπιστωθεί το ύψος των διαφυγόντων εσόδων;
  • Αν όχι, τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο, ώστε όχι μόνο να καταγραφούν τα ακίνητα αλλά και να εισπραχθούν τα οφειλόμενα ποσά;
  • Αν ναι, έχει υπολογισθεί το συνολικό ποσό του τέλους ακινήτου που θα έπρεπε ήδη προ ενός έτους να είχε εισπραχθεί από τα εν λόγω ακίνητα;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Εδώ μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK