Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Απαίτηση καταβολής επιπλέον τροφείων από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ενταγμένους στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» ( ΕΣΠΑ).


Το υπουργείο Εργασίας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών συμφώνησαν, το περασμένο καλοκαίρι, στην αύξηση του αριθμού θέσεων φιλοξενίας παιδιών σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν 15.000 οικογένειες εργαζομένων και ανέργων. Για το σκοπό αυτό ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ύψους 125 εκατ. ευρώ, με κατά 12,5 % μικρότερη επιδότηση και αντιστάθμισμα την παροχή του μεσημεριανού γεύματος από την οικογένεια.
Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων πληροφορεί ότι εκ μέρους ωφελούμενων γονέων έχουν περιέλθει στην Υπηρεσία της και στην ΕΕΤΑΑ πλήθος καταγγελιών, σχετικών με απαιτήσεις ιδιωτικών παιδικών σταθμών για καταβολή επιπλέον ποσών, πέραν της επιχορήγησης του προγράμματος, για τη σίτιση των παιδιών.
Επίσης ο Συνήγορος του Πολίτη γνωστοποίησε ότι δέχεται αναφορές από μητέρες δικαιούχους, σύμφωνα με τις οποίες ενταγμένοι στο πρόγραμμα ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί απαιτούν την καταβολή επιπλέον τροφείων - κυμαίνονται από 50 ευρώ έως 150 ευρώ- για δραστηριότητες όπως μουσική ή θεατρικό παιχνίδι, οι οποίες παρουσιάζονται ως μέρος του υποχρεωτικού καθημερινού προγράμματος. Πολλοί γονείς μάλιστα, αρνούμενοι να πληρώσουν, έρχονται αντιμέτωποι είτε με απειλή διαγραφής των παιδιών είτε με την υποχρέωση παραλαβής τους τρεις ώρες ενωρίτερα. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από το Συνήγορο του Πολίτη, η μείωση της επιδότησης από το ΕΣΠΑ δεν δικαιολογεί τις τελικές απαιτήσεις των ιδιωτικών δομών προς τους γονείς.

Ερωτάται ο Υπουργός:

Πώς προτίθεσθε μέσω των φορέων διαχείρισης του προγράμματος, να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις καταβολής επιπλέον τροφείων από ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών;
Σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης, πώς θα διασφαλιστεί η αλλαγή παιδικού σταθμού ;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης


Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK