Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Τιμές εισιτηρίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς/Κατώτατος Μισθός


Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) αποτελούν ένα κοινωνικό αγαθό για τους πολίτες και για το λόγο αυτό ένα τμήμα της τιμής των εισιτηρίων επιδοτείται από το κράτος. Τα χρησιμοποιεί κυρίως ο κόσμος της εργασίας, οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, οι νέοι εργαζόμενοι, οι ηλικιωμένοι.

Οι τιμές των εισιτηρίων σήμερα είναι πολύ υψηλές για τα εισοδήματα των περισσότερων χρηστών των ΜΜΜ. Όταν ένας νέος εργαζόμενος έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 450 μέχρι 480€ για πλήρη απασχόληση ή 240€ για μερική απασχόληση, το σημερινό ακριβό εισιτήριο για να μετακινηθεί στο χώρο εργασίας του είναι πέραν των δυνατοτήτων του.

Να προσθέσουμε ότι ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιδότησης εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για αδύναμες κοινωνικά ομάδες, αναγνωρίζοντας εμμέσως το υψηλό κόστος τους.

Αντί όλων αυτών σήμερα συζητείται η αύξηση των τιμών κατά 25% από το Οκτώβριο (αντί του Μαρτίου ) του 2013.Οι εργαζόμενοι των μεγάλων πόλεων θα αντιμετωπίσουν πρόσθετο επιβαρυντικό για τη θέση τους πρόβλημα.
Επειδή το υπαρκτό πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης δεν μπορεί να αποτελεί λόγο εγκατάλειψης της κοινωνικής λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ερωτάται ο Υπουργός:


1.Προτίθεστε να προχωρήσετε σε μελέτες για την αντιμετώπιση των τιμών των εισιτηρίων των ΜΜΜ και με κοινωνικά κριτήρια;


2.Στη διαμόρφωση των τιμών των εισιτηρίων, λαμβάνεται υπόψη το ύψος του κατώτατου μισθού των εργαζομένων;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης


Εδώ θα δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK