Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ανεπίτρεπτες αναμονές για τους ογκολογικούς ασθενείς


Εδώ το βίντεο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής 

Εδώ το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συζήτησης στην Ολομέλεια.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε πως οι ογκολογικοί ασθενείς είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατηγορία ασθενών. Και ψυχολογικά και οικονομικά. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Το κόστος των θεραπειών είναι δυσβάσταχτο, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Επίσης, είμαι βέβαιος ότι έχετε υπ’ όψιν σας και την τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Αυξήθηκαν μέχρι και 50%, έως και 60% για ορισμένα εξειδικευμένα τμήματα, οι καρκινοπαθείς που καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία για θεραπείες. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να περιμένουν οι άνθρωποι από τρεις έως εννέα μήνες για τη θεραπεία τους. Να περιμένουν, ενώ ξέρετε πολύ καλά –όλοι μας το ξέρουμε- ότι ο χρόνος στην ασθένεια αυτή είναι πιεστικός.

Η αναμονή για ακτινοθεραπεία μπορεί να φτάσει τους τρεις, τους τέσσερις, τους πέντε μήνες και για ραδιενεργό ιώδιο για τον καρκίνο του θυρεοειδούς φτάνει τους επτά, τους οκτώ και τους εννιά μήνες.

Αυτό βέβαια δεν είναι συνέπεια μόνο της κρίσης. Οι αναμονές για ακτινοθεραπεία ήταν δυσοίωνες και προ κρίσης. Η ευθύνη γι’ αυτό διαχέεται σε πολλούς Υπουργούς. Όμως, τώρα, κύριε Υπουργέ, εσείς καλείστε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, την προτεραιότητα δηλαδή των ογκολογικών ασθενών, διότι η ζωή τους εξαρτάται απόλυτα από την έγκαιρη, απρόσκοπτη και συνεχή εφαρμογή των θεραπειών τους.

Είμαι, λοιπόν, σχεδόν βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε στο συμπέρασμά μου. Τέτοιοι χρόνοι αναμονής για τους καρκινοπαθείς δεν είναι αποδεκτοί ακόμα και για ένα κράτος υπό επιτροπεία, ακόμα και για μια χώρα σε κρίση, ακόμα και για ένα καχεκτικό οικονομικά σύστημα υγείας. Είναι και θέμα αξιοπρέπειας των ασθενών και των οικείων τους.

Γι’ αυτό σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ: Τι ενέργειες έχετε κάνει σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, ώστε οι ογκολογικοί ασθενείς να μην έρχονται αντιμέτωποι με την απελπισία των τεράστιων αναμονών και να προχωρούν έγκαιρα στις ενδεδειγμένες θεραπείες; Θεωρείτε ότι είναι ποσοτικά και ποιοτικά ικανοποιητική η στελέχωση των ογκολογικών τμημάτων των δημοσίων νοσοκομείων;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε, θα ήθελα να σας πω ότι η ερώτησή σας είναι πάρα πολύ σημαντική. Εγώ είχα την ατυχία στα νεανικά μου χρόνια να έχω μητέρα που έφυγε από καρκίνο. Ήμουν πάρα πολλά χρόνια στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου μπαινόβγαινε και έχω ζήσει όλη τη διαδικασία σχετικών αναμονών. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι έχω μια προσωπική ευαισθησία σ’ αυτό το θέμα και δεν χρειάζεται να με πείσετε για την ορθότητα της παρατήρησης.

Πριν πω τίποτ΄άλλο, σας καταθέτω απ’ όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, μια προς μια, από ένα προς ένα τα νοσοκομεία που έχουν ογκολογικά τμήματα και αντιμετωπίζουν σχετικά περιστατικά, τους σχετικούς χρόνους αναμονής ανά νοσοκομείο και ανά κλινική, για να μπορούμε να μιλάμε για τον πραγματικό χρόνο από την υπηρεσία. (Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Υγείας κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Το βασικότερο πρόβλημα που συνάγεται από όλα αυτά στοιχεία είναι η έλλειψη προσωπικού. Βεβαίως σε ορισμένα νοσοκομεία υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή και έχετε δίκιο. Σε άλλα, όχι τόσο. Σε αρκετές περιπτώσεις το σύστημα λειτουργεί και λειτουργεί ευρύθμως. Σε πολλές άλλες, όχι. Πού δεν λειτουργεί ευρύθμως; Εκεί που έχουμε μεγάλη υποστελέχωση προσωπικού. Εμείς έχουμε πάρει έγκριση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως για να προχωρήσουμε -και ήδη προχωράμε- σε προσλήψεις τετρακοσίων γιατρών και εκατό νοσηλευτών μέχρι το τέλος του 2013.
Θα προχωρήσουμε και στην πρόσληψη άλλων πεντακοσίων γιατρών και άλλων τριακοσίων νοσηλευτών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Σε αυτό μας τον προγραμματισμό η στελέχωση των ογκολογικών τμημάτων έχει τεθεί στην πρώτη προτεραιότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι προσλήψεις αυτές είναι σχετικά λίγες στο σύνολο και οι ανάγκες που έχουν τα νοσοκομεία μας είναι πολλές.
Άρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι με αυτή την παρέμβαση θα λύσουμε όλα τα προβλήματα και θα μηδενίσουμε τους χρόνους. Σίγουρα όμως θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση.
Και, αν με τη διαδικασία της μεταρρυθμίσεως στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προκύψει ιατρικό προσωπικό της πρωτοβαθμίου που δεν θα χρειαστεί, άρα εκεί θα υπάρξουν διαθεσιμότητες, για κάθε θέση γιατρού που θα μειώνεται από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα προκηρύσσεται μία επιπλέον θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επομένως, και από αυτή την οδό μπορεί να έχουμε πολλές επιπλέον προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου πραγματικά τα κενά είναι πάρα πολύ μεγάλα, μέσα στο 2014.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, καταρχάς να θεωρήσομε δεδομένη την ευαισθησία όλων μας απέναντι στο ζήτημα, προφανώς και τη δική σας. Είναι δεδομένη η ευαισθησία σας. Και πρέπει να έχετε απολύτως την βεβαιότητα ότι δεν κατατίθεται αυτή η ερώτηση για πολιτική γκρίνια -αν είναι δυνατόν.
Επίσης να σας πω ότι εμείς παρακολουθούμε στενά το πρόβλημα και γνωρίζω, παραδείγματος χάριν, για την πρόσφατη εγκατάσταση μηχανήματος ραδιενεργού ιωδίου στο Νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων, που δεν υπήρχε και είναι θετική ως ενέργεια. Όπως, επίσης, ξέρω και τις προσπάθειες που γίνονται.
Η Ερώτηση κατατίθεται για να επιταχύνουμε τις προσπάθειες, κύριε Υπουργέ, και σας το λέω με ειλικρίνεια. Τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την αύξηση των θέσεων θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία. Το είπατε κι εσείς. Είναι πολύ θετικό ότι το λέτε. Απαιτείται όμως και η εγκατάσταση ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων. Υπάρχει έλλειψη σ΄ αυτό το θέμα.

Επίσης, νομίζω ότι το ξέρετε, υπάρχει έλλειψη μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση κυρίως του καρκίνου του θυρεοειδούς που έχει ανάγκη το ιώδιο.

Κύριε Υπουργέ, οι δαπάνες για την υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Εγώ αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες τις οποίες έχει σήμερα η χώρα. Και το ξαναλέω άλλη μία φορά. Δεν είναι μία ερώτηση μέσα σε μία συνηθισμένη ρουτίνα πολιτικής γκρίνιας. Δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι ειδικά αυτή η εξαιρετικά ευαίσθητη κατηγορία των ασθενών, οι καρκινοπαθείς, για τους οποίους ο χρόνος είναι αμείλικτος, κύριε Υπουργέ, πρέπει να έχουν την αίσθηση, και αυτοί και η οικογένειά τους και εμείς ως πολιτεία, ότι όπου υπάρχει ανάγκη βρισκόμαστε δίπλα τους.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο χρόνος που χρειάζεται για τη θεραπεία τους, να επιταχυνθεί η διαδικασία στελέχωσης των νοσοκομείων από τους ειδικούς θεραπευτές και να επιταχυνθεί η διαδικασία εξοπλισμού τους από τα μηχανήματα που χρειάζονται για τη δική τους προσπάθεια, που είναι προσπάθεια ζωής.
Και έχω την εντύπωση ότι σε αυτό το θέμα και οι δικές σας ευαισθησίες θα είναι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία ασθενών που επίσης χρειάζονται τη βοήθεια της πολιτείας. Ευχαριστώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, στη χώρα γνωριζόμαστε και ποτέ δεν θα σας κατέτασσα σε αυτούς που θα έκαναν μια ερώτηση για λόγους γκρίνιας. Το αντίθετο, είστε πάντα εξαιρετικά αξιοπρεπής και δεν υπονόησα κάτι τέτοιο.

Η ερώτηση ήταν σωστή. Πολύ καλά κάνατε και την καταθέσατε.

Πρέπει να σας πω ότι όχι μόνο στους Αγίους Αναργύρους, που το αναφέρατε πριν, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία εγκαταστήσαμε μηχανήματα. Παραδείγματος χάριν, στο Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ εγκαινιάσαμε πριν από ένα μήνα μηχάνημα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ακριβώς διότι δεν διαλάθει της προσοχής μας η σοβαρότητα αυτής της πλευράς.

Ποιος μπορεί να υποτιμήσει αυτή τη φοβερή ασθένεια; Πρέπει, όμως, να σας πω ότι εδώ έχουμε δύο πλευρές. Η μία πλευρά είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ο οποίος σε ένα κάποιο βαθμό προχωράει και από προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και από τη συμφωνία μας με ιδρύματα.
Δεν θα ήθελα να τα πω αναλυτικά τώρα, γιατί είμαστε στη διαδικασία για να κάνουμε μια μεγάλη συμφωνία με ένα ίδρυμα για να μας παραχωρήσει πολλά μηχανήματα επικεντρωμένα στον καρκίνο, για να καλύψουμε σχεδόν το σύνολο των αναγκών της χώρας. Διότι, ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι και ιδρύματα που έχουν χρήματα και είναι διατεθειμένα να τα δώσουν αυτή τη στιγμή που η χώρα περνάει μια κρίση.
Τα μηχανήματα, όμως, με τα οποία θα βρούμε τη λύση –και είμαστε καθ’ οδόν- είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι το προσωπικό των μονάδων. Γιατί τα μηχανήματα δεν έχουν προσωπικό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνα τους, ούτε μπορούν οι ασθενείς να εξυπηρετηθούν μόνοι τους.
Σας λέω, λοιπόν, ότι ως προς το μηχανολογικό εξοπλισμό έχουμε ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο, που προχωράει και ήδη αποδίδει καρπούς. Όσον αφορά το προσωπικό, έχουμε θέσει, ειδικά την περίπτωση των ογκολογικών τμημάτων, στην πρώτη ταχύτητα επιλογής θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού, όπως επίσης και το τμήμα των μεταμοσχεύσεων. Αυτά τα έχουμε θέσει στην πρώτη ταχύτητα, γιατί πιστεύουμε ότι εκεί πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη βάση ως πολιτική του Υπουργείου Υγείας.

Υπό την έννοια αυτή, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK