Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ανεπίτρεπτες αναμονές για θεραπείες ασθενών με καρκίνο στα δημόσια νοσοκομεία


Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Εδώ η συζήτηση της Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής που έγινε την 21.11.2013

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι καρκινοπαθείς απευθύνονται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος θεραπείας στον ιδιωτικό τομέα.

Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση υπηρεσιών από τα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς το ποσοστό της ξεπερνά το 25%, ενώ σε ορισμένα εξειδικευμένα τμήματα ανέρχεται στο 50% ή το 60%.

Την ίδια στιγμή, το χρονικό διάστημα αναμονής ασθενών με καρκίνο είναι μεγάλο, καθώς ενδέχεται να ξεπερνά τους έξι μήνες. Συγκεκριμένα, η αναμονή για ακτινοθεραπεία ενδέχεται να φτάσει τους τρεις ή και τέσσερις μήνες, ενώ σε ειδικά τμήματα, όπως αυτό του ραδιενεργού ιωδίου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, η αναμονή των καρκινοπαθών για τη συγκεκριμένη θεραπεία ανέρχεται στους επτά έως εννέα μήνες, καθώς οι δημόσιες θέσεις θεραπείας είναι μόλις δέκα στην Αττική και έξι στη Θεσσαλονίκη και το κόστος μίας παρόμοιας θεραπείας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στις 3.000 ευρώ.

Επειδή οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ογκολογικούς ασθενείς πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Στο πλαίσιο συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που αφορούν αφενός στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών και αφετέρου στην υποστελέχωση των ογκολογικών τμημάτων των δημοσίων νοσοκομείων;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK