Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Μελέτες και υλοποίηση επειγόντων αντιπλημμυρικών έργωνΕΡΩΤΗΣΗ

προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Οι θάνατοι και οι καταστροφές που έζησαν οι πολίτες της Ρόδου και του Άργους είναι γεγονότα γνωστά σε όλους μας. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα γεγονότα ήταν αναπόφευκτα ή αν υπήρξαν δραματικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων.

Στα πλαίσια της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ολοκληρώθηκε ο προσδιορισμός των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας στα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας και υποβλήθηκε στην ΕΕ επικαιροποίηση της Έκθεσης Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας (22-11-2012). Στις μελέτες υπάρχουν βεβαίως και όλοι οι χάρτες των 14 υδατικών διαμερισμάτων όπου αναφέρονται οι Ζώνες κινδύνων πλημμύρας αλλά και οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας. Όμως οι ζώνες υψηλού κινδύνου πλημμύρας είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια. Η καταγραφή και η αξιολόγηση έχει υλοποιηθεί και με άλλες μελέτες- ενδεχομένως όχι τόσο ολοκληρωμένες όσο η πρόσφατη- εμπεριέχουν όμως τα στοιχεία του επείγοντος έργου. Είναι επίσης γνωστό ότι στο παρελθόν έχουν ενταχθεί και συγχρηματοδοτηθεί έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Επειδή, οι καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες είναι τεράστιες, αλλά ανυπολόγιστη είναι η απώλεια ανθρώπων

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Ήταν γνωστό ότι οι δυο περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες ανήκαν στις ζώνες υψηλού κινδύνου και εάν ναι, γιατί δεν υλοποιήθηκαν έργα αντιμετώπισής του;
2. Υπάρχουν έργα προς υλοποίηση για ανάλογες ζώνες υψηλού κινδύνου από πλημμύρες, προκειμένου να αποφύγουμε και άλλες καταστροφικές επιπτώσεις;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK