Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

«Βόμβα» χημικών στη θάλασσα δυτικά της Κρήτης


Ερώτηση προς τους Υπουργούς 

1. Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
2. Εξωτερικών


Ανησυχητική είναι η είδηση που μεταδόθηκε από το BBC στις 7 Ιανουαρίου και αναφέρει ότι η Συρία σκοπεύει να καταστρέψει επικίνδυνα χημικά όπλα σε διεθνή ύδατα, δυτικά των Χανίων.

Συγκεκριμένα, το BBC ανέφερε ότι το πλοίο «Ark Futura» συνοδευόμενο από ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία απέπλευσε από το λιμάνι της Λατάκιας στη Συρία με προορισμό λιμάνι της νότιας Ιταλίας που δεν έχει ακόμα κατονομαστεί. Εκεί τα επικίνδυνα χημικά θα φορτωθούν στο αμερικανικό φορτηγό πλοίο MV Cape Ray, για να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης σε διεθνή θαλάσσια ύδατα, ενώ τα λιγότερο τοξικά χημικά θα μεταφερθούν σε ειδικές μονάδες από νορβηγικά και δανέζικα πλοία.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα των Χανίων, από το Τμήμα Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης υπάρχουν αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου της υδρόλυσης, καθόσον «τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσο δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».

Επειδή η μόλυνση της θάλασσας πέριξ της περιοχής της πόλης των Χανίων θα δημιουργούσε έντονο πρόβλημα τόσο για τη θαλάσσια ζωή όσο και για τον τουρισμό,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Είστε ενήμεροι για καταστροφή των επικίνδυνων χημικών όπλων από τη Συρία σε διεθνή ύδατα δυτικά των Χανίων;
2. Εάν ναι, υπάρχουν εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων καταστροφής τους;
3. Πόσο μπορεί να επηρεασθούν τα παράλια των Χανίων από καταστροφή επικίνδυνων χημικών όπλων σε «γειτονικά» διεθνή ύδατα;
4. Υπάρχουν αντίστοιχα δεδομένα καταστροφής χημικών στη Μεσόγειο;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK