Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ευτελισμός του κύρους και της λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

Ομιλία κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην Ολομέλεια της Βουλής


Κύριε Υπουργέ,

Τη σημασία της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας τη γνωρίζουμε όλοι μας και από τη διεθνή φήμη της, κυρίως όμως διότι αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα.

Η δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση υλοποιείται στις 13 Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και τα τελευταία χρόνια προσελκύει πολλούς νέους.

Δυστυχώς όμως κύριε Υπουργέ,

Οι ΑΕΝ λειτουργούν οριακά και πολλές φορές κάτω από τα όρια.

Η κατάσταση της υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής είναι συχνά σε άθλια κατάσταση, δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δεν υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός και υλικά για τα μαθήματα μηχανουργείων, ενεργές βιβλιοθήκες, πολλές φορές ούτε καν κιμωλίες!

Σε κάποιες σχολές η θέση διευθυντή είναι κενή και εξυπηρετείται από αντικαταστάτη.

Επίσης, θεμελιώδες! Στις σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών δεν υπάρχουν ναυτοδάσκαλοι!

Οι δε περισσότερες θέσεις των μονίμων διδασκόντων πληρούνται συχνά καθυστερημένα και δύσκολα με έκτακτο προσωπικό, που αποτελεί το 60% περίπου του συνόλου διδασκόντων. Οι δε προσλήψεις όταν γίνονται, υλοποιούνται ενίοτε με αδόκιμες διαδικασίες που καταλήγουν σε πολλές ενστάσεις και τεράστιες καθυστερήσεις. Ακραίο παράδειγμα η σχολή του Ασπροπύργου, η μεγαλύτερη ΑΕΝ της Ελλάδας με πάνω από 2 χιλιάδες σπουδαστές φέτος. Εκεί οι προσλήψεις των διδασκόντων ολοκληρώθηκαν τρεις εβδομάδες πριν τη λήξη του εξαμήνου.

Τα παραπάνω οδηγούν σε οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών και των οικογενειών τους, καθυστερήσεις των εξεταστικών περιόδων, γνωστική ένδεια, απώλεια μέρους της εκπαίδευσης επί πλοίου που επιδοτείται από την ΕΕ, αδυναμία ναυτολόγησης των σπουδαστών, και τελικά εξώθησή τους προς τον ιδιωτικό τομέα.

Για όλα αυτά σας ρωτάω κύριε υπουργέ:

Σκοπεύετε να αναβαθμίσετε τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους και στο σημαντικό ρόλο τους;

Γιατί δεν προσαρμόζετε τη διαδικασία πρόσληψης του ΕΔΠ σε σύγχρονα πανεπιστημιακά πρότυπα;

Δευτερολογία

Σύμφωνα με την έκθεση της 'Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, το 2011 η Εμπορική μας Ναυτιλία προσέδωσε στο κράτος μας 14.097.000 ευρώ σε συνάλλαγμα, η ελληνική σημαία βρισκόταν στην 7η παγκόσμια κατάταξη και 2η Ευρωπαϊκή σε επίπεδο χωρητικότητας τόννων.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα της οικονομίας.

Μιλάμε συνεχώς για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα στους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, και έχουμε αφήσει στην τύχη του έναν από τους κατεξοχήν σημαντικούς τομείς.

Η ναυτοσύνη στη χώρα μας μετράει αιώνες, είμαστε ναυτικός λαός, αλλά στην ιστορική σχολή πλοιάρχων της 'Υδρας, την πρώτη που ιδρύθηκε το 1749 και στη σχολή της Σύρου, οι θέσεις των διευθυντών είναι κενές και τα καθήκοντά τους πληρώνονται με κατά μακράν υπέρβαση του ωραρίου τους από τους μοναδικούς μόνιμους καθηγητές των σχολών, τους καθηγητές Αγγλικής γλώσσας. Υπό κανονικές συνθήκες, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.

Γνωρίζουμε, κύριε υπουργέ, την άδεια παραχώρησης χρήσης των προσομοιωτών σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αναρτημένη στη Διαύγεια την 7η/2/2014, με Αριθ. πρωτ: 3628.27/01/ 13.

Είναι η αρχή της συνεργασίας εφοπλιστών και δημοσίου στην οποία δεν διαφωνούμε. Τα κενά όμως της υπουργικής σας απόφασης ελπίζουμε πως δεν θα αποτελέσουν βούτυρο στο ψωμί των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και την επίσημη έναρξη του ξεκληρίσματος της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Οι περιορισμοί της Tρόικας δεν αποτελούν δικαιολογία για την εξαθλίωσή της. Πρέπει να βρεθούν άμεσα ευέλικτες, νέου τύπου λύσεις για τη στήριξή της και η ιδιωτική εκπαίδευση να μην αποτελέσει μονόδρομο επίλυσης του προβλήματος.

Η αναβάθμιση και διάσωση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης επιβάλλεται από εθνικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους και απαιτεί συντεταγμένο σχέδιο και όχι αποσπασματικά μέτρα. Υπάρχει τέτοιο σχέδιο, κε υπουργέ;

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK