Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Πορεία υλοποίησης της «συμφωνίας συμβιβασμού» μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας, Siemens Α.G και Siemens A.E.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Πορεία υλοποίησης της «συμφωνίας συμβιβασμού» μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας, Siemens Α.G και Siemens A.E.»

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ επανειλημμένα  με ερωτήσεις των βουλευτών της από το 2013 αλλά και με επερώτηση του συνόλου των μελών της ΚΟ, στις αρχές του 2014 έχει φέρει στη Βουλή το θέμα της μη τήρησης της συμφωνίας συμβιβασμού από την  εταιρεία Siemens Α.G και της θυγατρικής της στην Ελλάδα  SiemensA.E,  που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2012 με την Ελληνική  Δημοκρατία. Ο αρμόδιος όμως Υπουργός Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει  μέχρι σήμερα το Κοινοβούλιο για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

Οι εργαζόμενοι  στο εργοστάσιο της θυγατρικής εταιρείας της SIEMENSBSH (πρώην «Πίτσος») στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη υποστηρίζουν ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της αλλά ακόμα και οι υπάρχουσες επενδύσεις αναβάλλονται ή ακυρώνονται. Ενημέρωσε μάλιστα επίσημα το σωματείο τους ότι δεν πραγματοποιούνται  επενδύσεις στη χώρα μας εξαιτίας του υψηλού  εργατικού κόστους. Παρά της αθέτηση των συμφωνιών και την μείωση του προσωπικού όμως (από 1380 το 2006 σήμερα παραμένουν 496), η παραγωγή συσκευών συνεχίζει να είναι ικανοποιητική ετησίως (200.000) και η εταιρεία  παραμένει κερδοφόρα με μεγάλο ποσοστό εξαγωγών. Οι υποσχέσεις που δίνονται από τους υπεύθυνους της εταιρείας είναι για επεξεργασία ενός νέου «project» το οποίο θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας με παραγωγή  κάποιου εναλλακτικού προϊόντος, χωρίς όμως δέσμευση για την υλοποίησή του. Οι εργαζόμενοι  φοβούνται μήπως είναι ένας τρόπος όχι μόνο να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αλλά μέρος ενός γενικότερου σχεδίου ομαλού κλεισίματος της εταιρείας στο εγγύς μέλλον.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της εταιρείας SiemensA.G και της θυγατρικής της στην Ελλάδα Siemens A.E;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου α) να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ελλάδα β) να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας;


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Γιαννακάκη Μαρία

Κυρίτσης Γιώργος

Λυκούδης Σπύρος

Πανούσης Γιάννης

Ρεπούση Μαρία

Τσούκαλης Νίκος

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK