Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Εθνική Συναίνεση για τη διαπραγμάτευση του χρέους

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Το ζήτημα της διαχείρισης του Δημοσίου χρέους σύμφωνα με μία σειρά από εκθέσεις και μελέτες διεθνών και ελληνικών φορέων όπως το Bruegel και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αποτελεί το σημαντικότερο θέμα στην πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση. 

Η διαχείριση του πέρα από την οικονομική διάσταση, διαθέτει και ισχυρή πολιτική διάσταση, καθώς για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους της, χρήσιμη είναι η ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. 

Το ζήτημα του δημοσίου χρέους αποτελεί το κατεξοχήν θέμα που άπτεται του μέλλοντος και της προοπτικής της χώρας και αφορά όλους τους πολίτες.

Είναι ένα δύσκολο και τεχνικά απαιτητικό θέμα που όμως η ουσία του πρέπει να είναι κατανοητή από κάθε πολίτη, καθώς αφορά το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενιών. 

Πριν από λίγες ημέρες το “ΔΙΚΤΥΟ” για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, παρουσίασε μία συγκριτική μελέτη των τεσσάρων βασικότερων οικονομικών μελετών που αναφέρονται στο θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Οι συντάκτες της μελέτης αποδεικνύουν ότι σε οικονομοτεχνικό επίπεδο μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των διαφορετικών προσεγγίσεων με τέτοιο τρόπο που να διευκολύνεται η πολιτική συναίνεση. Η μελέτη παρουσιάζει αναλυτικά τα κοινά σημεία που προκύπτουν από τη συγκριτική παράθεση των προτάσεων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υφίστανται κοινές αποχρώσεις και διαπιστώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μία κοινή εθνική πρόταση για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το ελληνικό χρέος.

Επειδή, το ζήτημα του χρέους απαιτεί τη διαπραγμάτευση με δεκαοχτώ κοινοβούλια και με την Τρόικα.

Επειδή, η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει την πρόταση για τη σύσταση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Επειδή, σύμφωνα με τη μελέτη τουΔΙΚΤΥΟΥ η επίτευξη συναίνεσης είναι εφικτή στο ζήτημα του χρέους,

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την εν λόγω μελέτη, τις προτάσεις και τα συμπεράσματα της και αν ναι με ποιόν τρόπο;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Σπύρος Λυκούδης
Βασίλης Οικονόμου
Χρήστος Αηδόνης
Γρηγόρης Ψαριανός
Πέτρος Τατσόπουλος


Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK