Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ερώτηση για τους Νεοάστεγους

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση ανάμεσα στα άλλα μεριμνά για την οικονομική και κοινωνική συνοχή των μελών και πολιτών της, όπως και για τη στρατηγική των μελών της και το περιεχόμενο της.

Στη χώρα μας, όπως δείχνει η ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης, φορέας που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, δεν υπάρχει καμμία μνεία στους «νεοάστεγους», θύματα της κρίσης. Υπολογίζεται ότι αυξανόμενοι συνεχώς ξεπερνούν σήμερα τους 20.000, αν και δεν υπάρχει καμμία επίσημη πανελλαδική καταγραφή τους. Αναφερόμαστε δηλαδή για λαίλαπα νεοαστέγων χωρίς κρατική μέριμνα.

Με τον «Καλλικράτη» (ν. 3852/2010) η κοινωνική προστασία αποτελεί ευθύνη και μέριμνα της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε κάποιους δήμους, με πρωτοστατούντα το Δ. Αθηναίων που δέχεται και το μεγαλύτερο όγκο νεοαστέγων ελλαδικά, με τη συνδρομή της Εκκλησίας, κάποιων ΜΚΟ και μεμονωμένων εθελοντών, στους άστεγους παρέχεται τροφή και σε περιορισμένο αριθμό κάποιες κλίνες. Υπάρχει παρόλα αυτά σοβαρό έλλειμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ένδυση και την καθαριότητα τους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τί;

Επιπλέον υπάρχει απόλυτο κενό στην εργασιακή επανένταξη των νεοαστέγων, που αποτελεί και το εισιτήριο επιστροφής τους στην ομαλή ζωή.

Από την άλλη πλευρά, στην πρόταση  μοντέλου οργάνωσης της κοινωνικής υπηρεσίας των περιφερειών και των Α’ βαθμού ΟΤΑ που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, διαπιστώνονται προβλήματα ανομοιογένειας, έλλειψη κεντρικής κατεύθυνσης και προγραμμάτων, επίσης αποσπασματικές και ανομοιογενείς πολιτικές με κενά παρέμβασης με τη χρήση αναχρονιστικών μορφών ιδρυματικής περίθαλψης. Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε την έλλειψη πόρων των δήμων που καταλήγει σε αδυναμία δράσεων τους.

Με την υπ’αριθμόν 3989/ΓΔ1.2, υπουργική απόφαση της 7ης Νοεμβρίου 2014, εφαρμόζεται πιλοτικά το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα σε 13 δήμους της χώρας για έξι μήνες και συστήνεται και συγκροτείται Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, για την επεξεργασία πολιτικών και μέτρων, ιδίως σχετιζομένων με τη διασφάλιση του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Επειδή όμως η πενιχρή οικονομική ενίσχυση που προβλέπει αφορά σε έναν ελάχιστο αριθμό νεοαστέγων και μόνον για έξι μήνες,  χρειάζεται οπωσδήποτε η ενίσχυση της με το Κοινωνικό Μέρισμα που έχει μεν εξαγγελθεί, αλλά δεν έχει θεσμοθετηθεί.

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός:

  1. Υπάρχει Εθνική Στρατηγική για τη λεπτομερή καταγραφή των νεοαστέγων, την παροχή τροφής, αξιοπρεπούς στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε αυτούς,  την κοινωνική και  εργασιακή τους επανένταξη; Εάν ναι, ποιά είναι αυτή;
  2. ‘Εχει γίνει ολοκληρωτική απορρόφηση όλων των προσφερόμενων ευρωπαϊκών πόρων γι’ αυτό το σκοπό;
  3. Θα θεσμοθετηθεί άμεσα το Κοινωνικό Μέρισμα;
  4. Θα υπάρξει σε αυτό σαφής μέριμνα για τους φιλοξενούμενους νεοαστέγους και διόρθωση προηγουμένων λαθών;
Οι ερωτώντες  βουλευτές
Σπύρος Λυκούδης
Βασίλης Οικονόμου
Χρήστος Αηδόνης
Γρηγόρης Ψαριανός
Πέτρος Τατσόπουλος

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK