Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Καθυστερεί η κατασκευή του μητροπολιτικού ποδηλατόδρομου Αττικής

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι στην εποχή μας η ανάγκη της χρήσης του ποδηλάτου συνεχώς αυξάνεται. Βασικοί άξονες χρηστικότητας του ποδηλάτου, είναι ασφαλώς η ανάγκη της ανέξοδης μετακίνησης, της άσκησης και πάνω από όλα της σωματικής και ψυχικής ισορροπίας του ανθρώπου σε σχέση με τη φύση. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ η ποδηλατοκίνηση ενισχύεται και βελτιώνεται συνεχώς και καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ως επιλογή μετακίνησης του πληθυσμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Το συνολικό μήκος των ποδηλατόδρομων της Ολλανδίας ξεπερνά τα 15.000 χιλιόμετρα.
  • Το Παρίσι διαθέτει 371 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων
  • Στη Βαρκελώνη τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ένα από τα πιο σύγχρονα δίκτυα ποδηλατόδρομων, μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων,
  • Στην Γερμανία, στην κοιλάδα του Ρουρ, κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος ταχείας κυκλοφορίας της Ευρώπης με μήκος 60 χιλιόμετρα, πλάτος 5 μέτρα ο Radlen Β-1.

Τα οφέλη της ποδηλατοκίνησης, είναι πολλαπλά. Έρευνα του LSE (2011) έδειξε ότι η χρήση ποδηλάτου συνεισφέρει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια λίρες στην Βρετανική οικονομία.

Παρότι σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Eurobarometer 422a, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση, μαζί με την Ιρλανδία στη χρήση ποδηλάτου στην καθημερινή μετακίνηση του πολίτη, ωστόσο παρουσιάζονται αυξητικές τάσεις ως προς αυτό. Από έρευνα της PublicIssue που αφορούσε το έτος 2012, ήδη το 3,1% του πληθυσμού, με διαταξική διαστρωμάτωση, δήλωνε ότι χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως βασικό καθημερινό μεταφορικό μέσο.

Το 2007, η εξαγγελία από την τότε υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πετραλιά της κατασκευής του μητροπολιτικού ποδηλατόδρομου, μήκους 35 χιλιομέτρων που θα ξεκίναγε από την Κηφισιά και θα έφτανε μέχρι την Βάρκιζα, είχε προκαλέσει ενθουσιασμό, εφόσον θα ενίσχυε την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη και θα ενθάρρυνε στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Από τότε ακολούθησαν πολλές εξαγγελίες και παρουσιάσεις υπουργών και δημάρχων για κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην Αττική που, δυστυχώς, έμειναν στα συρτάρια.

Παρότι το μητροπολιτικό αυτό δίκτυο ποδηλάτου της Αθήνας που σχεδιάστηκε και μελετήθηκε από την Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ εντάχθηκε στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης, του οποίου η υλοποίηση είναι ήδη νόμος του Κράτους, ωστόσο έχουν γίνει πολύ λίγα σε σχέση με τα αρχικά σχέδια και τις εξαγγελίες.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Μανιάτη τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κατασκευή του νότιου τμήματος του ποδηλατικού άξονα (Φαληρικός όρμος – Γκάζι), η χρηματοδότηση του οποίου γίνεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ΠΕΠ Αττικής με το ποσό των 2.245.472,16 €, έχει ξεκινήσει μετά την υπογραφή της Σύμβασης στις 15-7-2014 με τον ανάδοχο του έργου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Για το βόρειο ωστόσο τμήμα του άξονα, που είναι και το μεγαλύτερο, συνολικού μήκους 16,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 9.240.000 ευρώ, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Από τον Σεπτέμβριο, ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕ.Κ.Α. είχε διαβεβαιώσει πως είχε ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαβούλευση και η μελέτη του έργου είχε ήδη εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων από τους οποίους διέρχεται το έργο (Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ν. Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας και Αθηναίων). Επίσης, ότι υπήρχε θετική γνωμοδότηση τόσο από την αρμόδια Υπηρεσία ΔΜΕΟ/ Γ.Γ.Δ.Ε/ ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. όσο και από τον Ο.Α.Σ.Α.

Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο έργο δείχνει να έχει κολλήσει. Δεν διαφαίνεται από πουθενά να υπάρχει χρηματοδότηση, εφόσον το έργο για το τμήμα αυτό είχε διαγραφεί από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν είναι εφικτό να ενταχθεί στο επόμενο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου η ολοκλήρωση του μητροπολιτικού δικτύου ποδηλάτου στην Αθήνα;
  • Είναι στις προθέσεις της πολιτείας να εντάξει στο επόμενο ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση της κατασκευής του βορείου τμήματος του άξονα ώστε να επιλυθεί το χρηματοδοτικό κενό που έχει δημιουργηθεί και να υλοποιηθεί το έργο;
  • Προτίθεται να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα-χωρίς παραπομπή στις ελληνικές καλένδες-για την ολοκλήρωση της κατασκευής του μητροπολιτικού δικτύου ποδηλάτου στην Αθήνα;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χρήστος Αηδόνης
Σπύρος Λυκούδης
Βασίλης Οικονόμου
Πέτρος Τατσόπουλος
Γρηγόρης Ψαριανός

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK