Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Νομοθετική εργασία

Ομιλία Σπ. Λυκούδη στην Ολομέλεια για την Τροπολογία που αφορά στις offshore εταιρίες

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί της τροπολογίας για την οποία συζητάμε σήμερα ο συνάδελφός μου κ. Δανέλλης τοποθετήθηκε και είπε –κατά τη γνώμη μου- ενδιαφέροντα πράγματα. Πιστεύω ότι και ο κύριος Υπουργός, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Δανέλλη, είπε ότι θα προσέξει τις παρατηρήσεις του και στο τέλος θα έχουμε και κάποια δεδομένα που ενδεχομένως διαφοροποιούν κάποιες πλευρές της συγκεκριμένης τροπολογίας που συζητάμε. 

Ήθελα να κάνω μόνο μία, δύο παρατηρήσεις. Εγώ άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή και τους δύο Υπουργούς. Προσπάθησα να καταλάβω –ειδικά από τον κ. Παπαγγελόπουλο που μίλησε και την περισσότερη ώρα- τι ακριβώς εισηγήθηκαν, επί ποίου ακριβώς επιχειρηματολόγησαν και τι ακριβώς υπερασπίστηκαν. Το λέω με δεδομένο ότι άκουσα με μεγάλη σαφήνεια από τον κ. Υπουργό ότι η διάταξη επί της οποίας σήμερα τροπολογούμε διατυπώθηκε με άψογο νομικό τρόπο, στο πλαίσιο της έκθεσης της GRECO, σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονιστεί η δική μας παρουσία επί του θέματος με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και να αποσαφηνιστεί η ασαφής έννοια της συστάσεως εξωχωρίου εταιρείας.

Να σας πω και κάτι ως παρένθεση, δεν πιστεύω ότι είναι μακριά από μια λογική προσέγγιση των πραγμάτων αυτό το οποίο υπερασπιστήκατε σε σχέση με την ορθή νομικά διατύπωση της διάταξης που καταργείτε σήμερα με την τροπολογία.

Όμως, αν έχουν έτσι τα πράγματα, γιατί έγινε αυτή η διάταξη και γιατί να μας οδηγήσει η διάταξη σε μια τροπολογία με την οποία σήμερα την καταργούμε; Προφανώς, αν λάβω υπ’ όψιν μου τη βασική επιχειρηματολογία του κ. Παπαγγελόπουλου, η σημερινή τροπολογία γίνεται για να υπερασπίσουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους εαυτούς μας από τους λαϊκιστές, τους υποκριτές και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Θα έλεγα ότι μια κυβέρνηση που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και πιστεύει ότι πάρα πολύ καλά κάνει για αυτά που κάνει, στέκεται όρθια και υπερασπίζεται αυτό που κάνει απέναντι στον λαϊκισμό και στην υποκρισία, πράγμα το οποίο δεν κάνει σήμερα.

Εάν δεν είναι αυτός ο λόγος –και εγώ πιστεύω ότι δεν είναι αυτός ο λόγος- και είναι η ορθή προσέγγιση που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση, ότι έχει την ανάγκη να υπερασπίσει το εκτεθειμένο πολιτικό προσωπικό της χώρας από παρεξηγήσεις γύρω από τη δική του οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή να αποκρούσει τις παρεξηγήσεις που μπορεί να γίνουν και τις συκοφαντίες ή τις κατηγορίες εναντίον των πολιτικών προσώπων, αυτό δεν θα μπορούσατε κάλλιστα, κύριοι Υπουργοί, να το είχατε σκεφθεί όταν διατυπώνατε τη διάταξη;

Δεν θα μπορούσατε, δηλαδή, να είχατε σκεφτεί ότι είναι μέσα σε ένα νόμιμο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής θέσης για το ζήτημα αυτή η διάταξη κ.λπ., αλλά στη φάση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, όταν πιέζουμε αφόρητα την ελληνική κοινωνία, όταν σφίγγεται η οικονομική θηλιά γύρω από τον λαιμό του κάθε φορολογουμένου, ότι μπορεί και να παρεξηγηθούμε ότι εμείς ως πολιτικός κόσμος διασώζουμε τις δικές μας οικονομικές δραστηριότητες; Αν το είχατε σκεφτεί αυτό, ούτε η διάταξη θα είχε υπάρξει με αυτόν τον τρόπο ούτε η σημερινή επιβολή, θα έλεγα, της ανάγκης μιας τροπολογίας.

Επομένως, κύριοι Υπουργοί, ας αφήσουμε μερικές φορές και αυτά τα «λεβέντικα» και «αντιστασιακά» κατά των λαϊκιστών και των υπολοίπων πρωτοσέλιδων, που εκβιάζουν την Κυβέρνηση, και ας δούμε ενδεχομένως και τις πολιτικές γκάφες που έχουν γίνει. Γιατί μπορεί να μην πρόκειται ενδεχομένως για πρόθεση –δεν θα ήθελα να μπω εγώ σε αυτήν την ιστορία, δεν ξέρω, δεν μπορώ να την προσεγγίσω με αυτόν τον τρόπο -, αλλά εάν έχουμε διαπράξει ένα πολιτικό ατόπημα, επειδή δεν καταλάβαμε ότι ενδεχομένως και μια νομικώς σωστή προσαρμογή μπορεί να δημιουργήσει ένα κλίμα συκοφαντίας ή παρεξήγησης γύρω από τον πολιτικό κόσμο, θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει.

Τελειώνω λέγοντας ότι θα περιμένουμε και τον κύριο Υπουργό για να δούμε τι διαφοροποιήσεις θα κάνει στο συγκεκριμένο θέμα.

Το πολιτικό πρόβλημα, όμως, που έθεσα πριν, νομίζω ότι είναι υπαρκτό. Και επαναλαμβάνω άλλη μία φορά ότι αντί να αποκρούουμε στοιχειώδεις λογικές που εκτίθενται σε αυτήν την Αίθουσα με ένα, επαναλαμβάνω, λεβέντικο, τάχα μου, ύφος απέναντι στους λαϊκιστές και τους υποκριτές, καλό είναι να σκύψουμε απάνω σε λάθη που ενδεχομένως έχετε κάνει ως Κυβέρνηση. Ευχαριστώ.

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK