Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Νομοθετική εργασία

Κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών

Δεν θα εξαντλήσω το χρόνο μου. Θα σταθώ μόνο σε 3 σημεία.
Πρώτον: Η προσπάθειά μας είναι- και πρέπει εκεί να εξαντλείται - να ασκήσουμε το έννομο συμφέρον της χώρας να ελέγχει και να ρυθμίζει τη μετανάστευση. Αυτό συνιστά υποχρέωση και δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας. Δεν ασκείται αυθορμήτως ή σκοπίμως από πολίτες ή πολιτευτές παρά μόνο από την συντεταγμένη πολιτεία και πάντα με την υποχρέωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των διεθνών συμβάσεων και των δημοκρατικών υποχρεώσεων μας περί χορήγησης ασύλου.
Και στο πλαίσιο αυτό, κ. Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημά μας δεν είναι οι λέξεις. Δεν υστερούμε στο επίπεδο των νόμων ή της πολιτικής ρητορικής αλλά στο πεδίο της τήρησης των νόμων, της πρακτικής εφαρμογής και του σεβασμού τους.
Και σ΄αυτό το πεδίο κρίνονται όχι μόνο η αξιοπιστία της Πολιτείας, των θεσμών και των προσώπων αλλά και η αποτελεσματικότητα των νόμων. Σ΄ αυτό το σημείο, κ. Υπουργέ, η ευθύνη που έχετε είναι μεγάλη, και σ΄ αυτό το επίπεδο θα κριθείτε και εσείς και η Ελληνική Αστυνομία.
Δεύτερον: Προσωπικά θεωρώ απολύτως θετικές τις πρωτοβουλίες του Υπουργού για τη διάθεση στρατοπέδων και άλλων αναξιοποίητων δημόσιων χώρων, που μπορούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση στους παράτυπους μετανάστες. Και στον αντίποδα θεωρώ κρούσματα ακραίου λαϊκισμού, ρατσισμού και κατάχρησης εξουσίας τις αντιδράσεις από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα αυτό.
Θεωρώ δε απίστευτη πολιτική προχειρότητα το να επικρίνεται εξ ολοκλήρου η προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου των παράτυπων μεταναστών, στην ελάσσονα μορφή του, επειδή δεν έχουμε ακόμη επιλύσει το μείζον, το μεταναστευτικό δηλαδή, στο σύνολό του.
Διατηρούμε όμως επιφυλάξεις, κύριε υπουργέ, και θα είμαστε σε επαγρύπνηση για δυο ζητήματα:
α) για τη διασφάλιση πρόσβασης σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες αιτήσεως ασύλου, με τρόπο αξιοπρεπή και λειτουργικό για όλους τους παράτυπους μετανάστες,
β) για το κρίσιμο ζήτημα της συνεργασίας της ελληνικής αστυνομίας με ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών φύλαξης.
Δεν σας κρύβω μάλιστα ότι, με δεδομένη την πολιτική επιθετικότητα μισαλλόδοξων και ρατσιστικών κύκλων και την περιρρέουσα κοινωνική ανησυχία, θεωρώ το ζήτημα αυτό ιδιαιτέρως προβληματικό, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς, οι ιδιωτικές εταιρείες, από ό, τι φαίνεται, δεν θα περιοριστούν στην περιμετρική φύλαξη των κέντρων α΄ υποδοχής και κράτησης και απομένει να δούμε πόσο αυστηρά θα ελέγχονται από την Αστυνομία στην πράξη.
Και έρχομαι στο τρίτο σημείο: Ο έλεγχος της μετανάστευσης από τη μεριά της ελληνικής πολιτείας δεν θα είναι λειτουργικός και δημοκρατικός, αν παραγνωρίζει ή υπονομεύει τη διεθνή προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.
Όχι μόνο διότι σ΄αυτό το σημείο κρίνεται η μάχη μεταξύ ανθρωπισμού και ρατσισμού - μάχη που εξελίσσεται καθημερινά και φανερά πια στη χώρα μας - αλλά και διότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, αν δεν ρυθμιστούν με σταθερό, διαφανή, δίκαιο και ανθρωπιστικό τρόπο τα θέματα χορήγησης ασύλου και ιθαγένειας.
Και φοβούμαι, κ. Υπουργέ, - το λέω επειδή ακούγονται διάφορα- ότι και σ΄ αυτό το σημείο το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι το νομικό πλαίσιο. Είναι ότι δεν υπήρξε στο παρελθόν η τολμηρή πολιτική απόφαση να καταστήσουμε λειτουργικούς τους υφιστάμενους νόμους, να λειτουργούμε τις υπηρεσίες μας ως αξιόπιστη πολιτεία με αίσθημα ευθύνης.
Κάποιοι σ΄αυτήν την αίθουσα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που πιστεύουν ότι το μεταναστευτικό συνορεύει με την υπεράσπιση της εθνικής μας ταυτότητας, την συνεχώς επικαλούνται και ομνύουν σ΄αυτήν, φαίνεται να ξεχνούν ότι στην αρχαία Αθήνα, την οποία επίσης επικαλούνται συχνά-πυκνά, η λέξη Ευθύνη σήμαινε δημόσια λογοδοσία, προερχόμενη από το ρήμα ευθύνω, δηλ. κατευθύνω και κρατώ κάτι σε ίσια πορεία.
Θέλω να πω, λοιπόν, ότι, από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και ασκεί ο καθένας μας την ευθύνη του, προκύπτει και η κατεύθυνση στην οποία οδηγεί την κοινωνία.

Η ομιλία έγινε κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τα κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών, στην Ολομέλεια_21.9.2013

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK