Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Νομοθετική εργασία

Περιουσιολόγιο & ηλεκτρονικές συναλλαγές

Eίμαστε απολύτως πεπεισμένοι στη ΔΗΜΑΡ ότι χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη δεν θα επιτύχουμε αποδοτική λειτουργία του φορολογικού συστήματος, ούτε στο στάδιο της νομοθέτησης, ούτε στο στάδιο της υλοποίησης.

Tο καλοκαίρι αναφερθήκατε στο Περιουσιολόγιο, κ. υπουργέ.
Εξ όσων είπατε συνάγεται ότι από το 2013 ο ελεγκτής, γνωρίζοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου, υλικά και άυλα, κινητά και ακίνητα, θα έχει τη δυνατότητα να τα αντιδιαστέλει με τις δαπάνες διαβίωσής του.
Θα μπορεί δηλ. να λέει: έλα δω κύριε, δήλωσες 1000 ευρώ εισοδήματα, κατέχεις αυτά τα ακίνητα (τα οποία διασταύρωσα από το κτηματολόγιο και τα διασυνδεδεμένα υποθηκοφυλακεία), αύξησες κατά 1.000 € τις καταθέσεις σου ( το διασταύρωσα με τα ελληνικά και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα), κατέβαλες 3.000 για δαπάνες διαβίωσης (τις διασταύρωσα με την ασφαλιστική εταιρεία, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο σταθερού και κινητού, τον ξενοδόχο, τον εστιάτορα κ.ο.κ. Οπότε, αφού είχες 2.000, πώς ξόδεψες 3.000, και αύξησες και τις καταθέσεις σου;

Κι αυτό θα γίνει για εκατομμύρια φορολογούμενους!

Είμαστε απολύτως σύμφωνοι, κ. Υπουργέ! Και θα είμαστε στο πλευρό σας, όταν οι υπερασπιστές της υστέρησης θα επισείουν Μεγάλους Αδελφούς και οργουελικές ιδέες, για να υπερασπίζονται τα υποτιθέμενα δικαιώματα διαφόρων ερπετών, αδιαφορώντας για την ισοπέδωση των έντιμων φορολογουμένων.

Όμως, κ. υπουργέ, το μείζον εμπόδιο στην προσπάθεια να ανοιχτεί ένας δρόμος έντιμης φορολόγησης, μεγαλύτερο και από τη διαφθορά του πελατειακού συστήματος, είναι η απόσταση των σχεδιασμών της ελληνικής πολιτικής από την πραγματικότητα.

Στην οποία πραγματικότητα:

  • τα τελευταία 10 χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν από την εφορία 3-4 φορές να δηλώσουν τα ακίνητά τους.
  • 3 χρόνια συζητείται ο φόρος στην υπεραξία των μετοχών και αναβάλλεται λόγω αδυναμίας των μηχανογραφικών συστημάτων.
  • 15 χρόνια φτιάχνουμε Κτηματολόγιο κι ακόμα να ολοκληρωθεί.
  • Σε 14 μήνες εφαρμογής και διάθεσης της φοροκάρτας μόλις το 3% των πελατών των τραπεζών την προμηθεύτηκαν και ελάχιστοι την χρησιμοποίησαν.
  • ΕΤΑΚ του 2010, ακόμη το περιμένουμε.
  • Και προχθές ανακαλύψαμε ότι η εφορία δεν γνωρίζει ποιοι πολίτες δεν έχουν πληρώσει το φόρο ακινήτων στο λογαριασμό της ΔΕΗ, για να στείλει την οφειλή στις ΔΟΥ.

Και σε μια παράλληλη πραγματικότητα, κύριε υπουργέ,
Το IRS, οι αμερικανικές φορολογικές αρχές, εκπόνησαν το σχέδιο FATCA για να εντοπίσουν τη φορολογητέα ύλη Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό. Και συμφώνησαν με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μέχρι το 2016, να τους παραδώσουν τα στοιχεία των αμερικανών πολιτών του πελατολογίου τους.
Μέχρι το 2016!
5 χρόνια θεωρούν εύλογο διάστημα οι εθισμένοι στη μηχανοργάνωση, για τη συλλογή αυτών των στοιχείων από οργανισμούς απολύτως μηχανοργανωμένους.

Ξεκάθαρα, λοιπόν, επιδιώκουμε τη δημιουργία του Περιουσιολογίου αλλά αυταπάτες δεν έχουμε και στο λαϊκισμό της εποχής δεν υποκύπτουμε.

Διότι το Περιουσιολόγιο είναι στόχος στρατηγικός, ο τελευταίος σταθμός ενός επιχειρησιακού σχεδίου αξιοπιστίας των φορολογικών και εισπρακτικών συστημάτων του κράτους μας.
Και μόνο εφόσον όλα τα ενδιάμεσα στάδια και οι επιμέρους στόχοι υπηρετούν αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό, μόνο τότε, μόνον έτσι , θα επιτύχουμε ολοκληρωμένη λειτουργία του Περιουσιολογίου.
Για τούτο θέλουμε να γνωρίζουμε:

Τι μηχανογράφηση θα χρειαστεί, ποιες υπηρεσίες , οργανισμοί και ιδρύματα θα διασυνδεθούν.
Τι βάσεις δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν, πώς θα ανταλλάξουν στοιχεία μεταξύ τους και με το Υπουργείο Οικονομικών.
Και κυρίως, κ. υπουργέ, θέλουμε ρεαλιστικά ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ, αλλιώς, εκπονούμε ευχολόγιο, με καλή πρόθεση, αλλά ευχολόγιο.
Και μέχρι να ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο, ας ασχοληθούμε με το περιπτωσιολόγιο, κ. Υπουργέ.
Ζητούμε να ελεγχθούν μεθοδικά και συστηματικά:
Α) Πολιτικοί, βουλευτές, δήμαρχοι, από το 2000 και μετά: με ποια περιουσιακά στοιχεία εισήλθαν στο δημόσιο βίο και τι κατέχουν σήμερα.
Γ) Εμβάσματα προς το εξωτερικό τα τελευταία 5 χρόνια με ποσό > 500.000. Τα στοιχεία τεχνικά είναι διαθέσιμα από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Δ) Εμβάσματα προς το εξωτερικό τα τελευταία 3 χρόνια με ποσό > 100.000.
Ε) Βασικοί μέτοχοι εταιρειών που επιδοτήθηκαν μετά το 2000 και εκ των υστέρων έκλεισαν.
Στ) Βασικοί μέτοχοι εταιρειών που δανειοδοτήθηκαν αδρά μετά το 2000 και εκ των υστέρων έκλεισαν. Τα δάνεια αυτά θα τα πληρώσει τελικά ο ελληνικός λαός μέσω της επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εκτιμούμε ότι ο συστηματικός αυτός έλεγχος, εκτός της φορολογητέας ύλης που θα αποκαλύψει, θα αναδείξει τις παθογένειες του χρηματοπιστωτικού τομέα και τις στρεβλώσεις ενός δημοφιλούς αλλά σάπιου μοντέλου επιχειρηματικότητας του παρελθόντος.
Όσα δηλαδή γεννήθηκαν και ρίζωσαν στο πελατειακό κράτος, γαλουχήθηκαν από αυτό το άδικο και αναποτελεσματικό κράτος και νομιμοποιήθηκαν από ένα κράτος ανέντιμο, όπως το αποκάλεσε πρόσφατα κι ο Πρωθυπουργός.

Η πεποίθηση, κύριε υπουργέ, ότι οι φορολογούμενοι κακοποιούνται από το κράτος είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και δικαίως. Μάλιστα όσο πιο έντιμος, νομοταγής και κοινωνικά ωφέλιμος ο φορολογούμενος, τόσο μεγαλύτερη η αδικία, τόσο καταστροφικότερα λειτουργεί για τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Γιατί να μην φοροδιαφεύγει ο επιχειρηματίας, να μη χτίσει ένα αυθαίρετο ο πολίτης, όταν σε δυο χρόνια θα έρθει η επόμενη περαίωση, η επόμενη ρύθμιση νομιμοποίησης αυθαιρέτων;

Και καθημερινά επιβεβαιώνεται η αδυναμία του κράτους να συντονίσει τις υπηρεσίες του, να εντοπίσει την απόκρυψη, την κατάχρηση, την εξαπάτηση, ακόμη και κατάφωρες παρανομίες. Κι αν κατά τύχη εντοπίσει κάτι ένας εργατικός υπάλληλος, η διαφθορά, η διαπλοκή και η βραδύτητα της δικαιοσύνης θα προστατεύσουν τον παρανομούντα.
Γι΄ αυτό επιμένουμε στο στρατηγικό σχεδιασμό και στο ρεαλισμό, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Τα 3 τελευταία χρόνια οι προσπάθειες διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και αύξησης της φορολογητέας ύλης ήταν πολλές αλλά ανοργάνωτες. Τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, κυρίως στο ΦΠΑ, αποδείχτηκαν εμβαλωματικά και ατελέσφορα. Κανένα δεν υπηρέτησε τη μείζονα ανάγκη της οικοδόμησης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους - πολιτών, μεταξύ κράτους – επιχειρηματιών.
Το σήριαλ με τη συλλογή αποδείξεων και την επιστροφή φόρου και οι παλινωδίες της φοροκάρτας, η οποία- υπενθυμίζω- θα ήταν υποχρεωτική από το τρέχον έτος είναι ενδεικτικές!

Εγκαταλείψαμε και τη διεύρυνση της χρήσης των χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές λόγω αδυναμίας θεσμοθέτησης κινήτρων προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αλλά δεν μπορεί κύριε υπουργέ, το ίδιο το κράτος, να συναλλάσσεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά με τους πολίτες και οι υπηρεσίες να υιοθετήσουν ανάλογους τρόπους συναλλαγής μεταξύ τους;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τόνισα και στην πρωτομιλία μου.

Για μας μοναδική σοβαρή επιλογή είναι η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου και η ένταξη σ΄αυτό όλων των επιμέρους στόχων και δράσεων.
Δεν αρκεί η βούληση ενός υπουργού και οι αρμοδιότητες ενός χαρτοφυλακίου για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια της φορολογητέας ύλης και την αξιόπιστη και δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών .
Με άλλα λόγια, κύριε υπουργέ, δεν αναμετριέστε με τη φοροδιαφυγή, αλλά με την ιστορία της δημόσιας διοίκησης. Διότι για να επιτύχουμε τους στόχους που θέσατε, απαιτείται όχι μόνο ένα νομοσχέδιο και τεχνοκράτες υψηλής εξειδίκευσης αλλά διασύνδεση και συνδυαστική λειτουργία πολλών τομέων της διοίκησης, ανάληψη αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και αταλάντευτη πολιτική επιμονή.
Από όλους μας!

Η ομιλία έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της ΔΗΜΑΡ με θέμα: "Εκσυγχρονισμός των φοροελεγκτικών μηχανισμών και πάταξη της φοροδιαφυγής".

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK