Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84

Συνέντευξη στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη στον Αθήνα 9.84

Σημεία από τη συνέντευξη:

- Τείνω να πιστέψω, σιγά – σιγά, ότι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να είναι απολύτως εγκλωβισμένος στα εσωτερικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και πιστεύω ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει κινήσεις. Εάν θέλει να προχωρήσει -γιατί δεν μπορώ να κάνω και τον προφήτη-, δεν μπορεί να το κάνει, χωρίς μεγάλες και ουσιαστικές κινήσεις, που να αγγίζουν και το εσωτερικό της κυβέρνησης. Και επειδή έχω την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός έχει ένα κοινωνικό έρεισμα που του επιτρέπει σήμερα -δεν ξέρω αν θα του επιτρέπει αύριο και αν θα εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το κοινωνικό έρεισμα-, αποφασιστικές κινήσεις, μπορεί να τις κάνει, έχει δηλαδή την πολιτική δύναμη να τις κάνει και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει σε ένα ξεκαθάρισμα των θεμάτων. Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει αυτό το ξεκαθάρισμα, διότι εγώ απεύχομαι να είναι η συνηθισμένη μορφή που υπάρχει στα κόμματα, δηλαδή συγκρούσεις, αποχωρήσεις και τέτοια. Προτιμώ να έχει συνοχή ένα κυβερνητικό σχήμα… Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει τον προσανατολισμό, να ξέρει τι θέλει.

- Οι περισσότεροι βουλευτές περίμεναν ότι θα είναι έτοιμοι να κάνουν σχολιασμούς, εάν ο Πρωθυπουργός στην έκτακτη Ολομέλεια της Δευτέρας τους είχε διαφωτίσει. Ωστόσο,  κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

- Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει μια ιδιορρυθμία στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Νομίζω ότι έχει σχέση με το δικό της στάτους, τη δική της προσωπικότητα. Πολλές φορές, υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις που δύσκολα ξεπερνιούνται.

- Το χθεσινό (με την εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Βουλή) είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός, το οποίο έμενα δεν με ανησυχεί ως αυτό καθεαυτό, εάν ήταν κάτι που πέρασε και έφυγε. Φοβάμαι μήπως δημιουργεί προϋποθέσεις νέων τέτοιων φαινομένων στο μέλλον… Η ελληνική Βουλή και όλοι οι χώροι της δεν είναι ένας τυχαίος χώρος της πόλης, μια πλατεία. Δεν είναι ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, που μπορεί κάποιος να πάει να εκδηλώσει τη διαμαρτυρία του ή τα αιτήματά του. Έχει έναν ιδιαίτερο, τεράστιας πολιτικής σημασίας συμβολισμό. Είναι ο χώρος στον οποίο αναφέρεται και λειτουργεί η Δημοκρατία και, υπό αυτή την έννοια, ο χώρος απαιτεί τον σεβασμό των πολιτών. Δεν είναι λοιπόν “ε, τι να κάνουμε, συνταγματικό τους δικαίωμα είναι, μπήκαν μέσα, διαμαρτυρήθηκαν, έφυγαν”. Και μάλιστα να εκφράζεται μέσα από την δήλωση της προέδρου της Βουλής, ότι “εν πάση περιπτώσει, δεν μπήκαν και μέσα, πρόλαβαν οι υπάλληλοι και έκλεισαν τις πόρτες”.

- Σχετικά με τη διαρροή (της υποτιθέμενης νέας λίστας Βαρουφάκη από τους Financial Times) όσο δεν επισημοποιείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο να το ξέρουμε και να το κρίνουμε, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Πάντως τελικά η αλήθεια είναι ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού χωρίς επεξεργασμένο σχέδιο από την κυβέρνηση.

- Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε ένα σχέδιο, έστω και δύσκολο, αρνητικό ή με πλευρές αδιευκρίνιστες και θα το διορθώναμε. Εμείς λέγαμε προεκλογικά και φοβάμαι ότι επιβεβαιωθήκαμε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK