Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Το Ποτάμι, ο χώρος σοβαρότητας και ευθύνης

Συνέντευξη στην εκπομπή της Ευαγγελίας Μπαλτατζή στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Σημεία από τη συνέντευξη:

Για τις ζυμώσεις στην κεντροαριστερά:

Μιλάτε με έναν ένθερμο υποστηρικτή για τη συγκρότηση του χώρου αυτού. Για μένα είναι μία βασική πολιτική στρατηγικού χαρακτήρα. Το Ποτάμι είναι εξαιρετικά όμως επιφυλακτικό και καλά κάνει, όταν αυτές οι απόπειρες συνεργασιών ξεκινάνε λίγες μέρες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Πέρα δηλαδή από το τι ευθύνες έχουμε όλοι για το ότι δεν συγκροτήθηκε ο χώρος, είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν προοπτικές όταν οι συνεργασίες στήνονται έτσι στο πόδι τελευταία στιγμή.

 
Για το αν θα έπρεπε το Ποτάμι να αναλάβει τόσο καιρό πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση του χώρου αυτού:
 
Πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας ότι το ποτάμι είναι ένα κόμμα 15 μηνών και είναι θετική η πολιτική του παρουσία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Οι μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που δεν υπήρξαν στον χώρο αυτόν, έχουν σχέση και με τη διαδρομή και τις ευθύνες άλλων. Οι πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για μία ευρύτερη συνάντηση και οι πολιτικοί αρχηγοί που ηγούνταν αυτών των πολιτικών δυνάμεων δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.  Γιαυτό το να ασκεί κάποιος σήμερα κριτική στο Ποτάμι, είναι αξιοπρόσεκτη κριτική αλλά είναι βασικά άδικη. Έχω υπάρξει ο ίδιος σε ένα κόμμα που σνομπάρισε την υπόθεση της ευρύτερης συνάντησης των δημοκρατικών δυνάμεων και είδατε την κατάληξή του.

Για το αν το Ποτάμι ψάχνει ακόμα το πολιτικό του στίγμα:
 
Αυτό και να συμβαίνει δεν είναι αρνητικό. Το Ποτάμι βεβαίως δημιουργεί βήμα βήμα με ακρίβεια το πολιτικό του στίγμα και αυτό το βρίσκω εξαιρετικά θετικό. Εγώ έχω τη δική μου διαδρομή, ξέρω τον κόσμο των ιδεών μου, ξέρω το αριστερό στίγμα μου και το γεγονός ότι μπορώ να βρω τη θέση μου σε αυτή τη μεγάλη πολιτική προσπάθεια που κάνει το Ποτάμι με πείθει ότι το Ποτάμι είναι σε ένα δρόμο που σοβαρότητας και ευθύνης στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο.

Για το αν το Ποτάμι προχωρά προσεκτικά αλλά και φοβισμένα:
 
Ένα κόμμα που γεννήθηκε πριν ενάμιση χρόνο, όταν θέλει να διαμορφώσει την πολιτική του παρουσία στην πολιτική σκηνή με σοβαρότητα και ευθύνη δεν μπορεί παρά να κάνει αυτό που κάνει προσεκτικά και με την πολιτική αυτοσυγκράτηση που έχει κάθε κόμμα που θέλει να μην κοροϊδέψει κανέναν. Γιατί θέλει να μιλάει χωρίς παρόλες, μπλαμπλα και παραμύθια. Θέλει ότι λέει να το λέει με σοβαρότητα και αυτό να ισχύει και αύριο.

Για το αν η κοινωνία που αρέσκεται στα εύκολα δυσκολεύεται να προσεγγίσει το Ποτάμι:
 
Έχουμε μία κοινωνία εθισμένη πολιτικά στα στεγανά και τις ταμπέλες, ώστε αυτό που περιγράφω εδώ ως μία σοβαρή προσπάθεια ενός χώρου να διαμορφώσει χωρίς ψεύδη και μπλαμπλα τη γραμμή του, μπορεί να έχει κόστος. Στο Ποτάμι επιλέγουν όλοι και ο επικεφαλής του και νομίζω ότι καλά κάνει, να διαμορφώσουν έτσι το πολιτικό τους στίγμα ώστε ακόμα και αν αυτό έχει πρόσκαιρο κόστος, που δεν θα έχει, να είναι βέβαιο ότι η μεγάλη επιβεβαίωση και ενίσχυσή του θα είναι μπροστά μας.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK