Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Το δημοψήφισμα του Ποταμιού έχει πρωτοτυπία και ενδιαφέρον

Να ξεκινήσουμε από αυτή τη διαδικασία που κάνει το Ποτάμι για να φτιάξει θέσεις με τη συμμετοχή των φίλων και υποστηρικτών του, που μου φάνηκε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση;

Ναι, νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον η ηλεκτρονική συμμετοχή διότι οι εθελοντές, οι φίλοι, τα μέλη του Ποταμιού σε όλη την Ελλάδα απαντάνε σε ένα ερωτηματολόγιο που έχει σχέση με την πολιτική παρουσία, τη δράση και τις πρωτοβουλίες του Ποταμιού και λένε τη γνώμη τους. Νομίζω ότι έχει μια σημασία, είναι μια ουσιαστική και από τα κάτω συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής κατεύθυνσης και αυτό έχει και την πρωτοτυπία του και το ενδιαφέρον του.

Έχω μια απορία, επειδή είναι ηλεκτρονικό και επειδή πρόσφατα έχει καεί κόμμα με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κτλ…

Έχετε δίκιο. Να σας πω, από ότι πληροφορήθηκα και σε αυτή τη διαδικασία υπήρξαν προβλήματα, για 3-4 ώρες είχε πέσει το σύστημα.

Δεν πιστεύω να αλλάξετε αρχηγό επειδή έπεσε το σύστημα;

Εκτιμώ το χιούμορ σας.

Άκουσα ότι αν ένα 70% από όσους και όσες συμμετάσχουν υποστηρίξει μια συγκεκριμένη άποψη, αυτή θα θεωρηθεί και γραμμή του κόμματος. Υπάρχει κάποιος έλεγχος ποιος ψηφίζει ή επιλέγει;

Νομίζω ότι είναι σωστή η παρατήρησή σας και σας ειλικρινά. Υπάρχουν τέτοιου τύπου ζητήματα, διότι όταν δεν είναι απλώς συμβουλευτική μια ψηφοφορία αλλά ενέχει και θέση διαμόρφωσης μιας κατεύθυνσης, τότε πρέπει όλες οι πλευρές της να είναι προσεγμένες, ποιος μετέχει, πως μετέχει κλ. Σε αυτά έχετε δίκιο. Αποφασίζει όμως να πάρει και μερικά ρίσκα το Ποτάμι επιχειρώντας να κάνει τέτοια παρέμβαση του κόσμου της βάσης του. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα αλλά ας είμαστε πιο ανοιχτόκαρδοι.

Ωστόσο αυτή η εθελοντική δομή στο Ποτάμι θεωρήθηκε, αν κάνω λάθος διορθώστε με, ένας από τους λόγους αποτυχίας στις εκλογές του συγκεκριμένου κόμματος. Η οργάνωση με βάση τους εθελοντές. Όλη αυτή η εθελοντική αρχιτεκτονική. Η θεώρηση μέσα από τον εθελοντισμό. Αλλά βλέπω πως το συνεχίζετε. Βέβαια το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει διαφορετική μορφή. Αλλά βλέπω ότι εξακολουθείτε να έχετε αυτή τη προσέγγιση.

Κάθε κόμμα ανιχνεύει το εκλογικό του αποτέλεσμα είτε θετικό είτε αρνητικό για να το ερμηνεύσει. Νομίζω ότι μια από αυτές τις ερμηνείες είναι αυτή που κάνατε, να δούμε αν οδήγησε στην μείωση του ποσοστού. Να σας πω ότι προσωπικά έχω μια διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο συμμετοχής σε ένα κόμμα. Δεν πιστεύω πολύ σε αυτού του τύπου την ιστορία του εθελοντισμού. Πιστεύω ότι τα κόμματα πρέπει να έχουν οργανωμένη παρουσία στην βάση τους, να έχουν μέλη κ.τ.λ., αλλά αυτά είναι ζητήματα που θα τα λύσει το συνέδριο του Ποταμιού και νομίζω ότι θα τα λύσει και θετικά.

Πότε;
 
Νομίζω τέλος Φλεβάρη αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή που τώρα δεν φαίνεται.

Με όλη αυτή την κουβέντα που γίνεται περί οικουμενικής και συνεργασιών, το Ποτάμι που βρίσκεται; ετοιμοπόλεμο;

Ετοιμοπόλεμο με ποια έννοια το λέτε; Ο κ. Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του προχτές ήταν λίγο δηκτικός απέναντι σε όσους του λένε περί οικουμενικής, περί κυβερνήσεως συνεργασίας κ.λ, λέγοντας ότι «εγώ μπορώ να κυβερνήσω και θέλω να κυβερνήσω». Ουδεμία αντίρρηση. Εγώ έχω διατυπώσει αυτή την άποψη σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρουσίες μου εδώ και ένα μήνα. Ότι δηλαδή η πλειοψηφία των 153 βουλευτών –το έχω πει νωρίτερα και ακριβώς όπως το είπε προχθές ο πρωθυπουργός - θεωρώ ότι είναι μικρή μεν αλλά επαρκής πλειοψηφία για κάποιον ο οποίος έχει πρόγραμμα και θέλει να κυβερνήσει. Δεν λέει κανένας να φύγει από την διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Τσίπρας με τους 153 βουλευτές του. Υπό την προϋπόθεση  ότι το βάρος των αποφάσεων για την χώρα, των αλλαγών, των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν στην χώρα μπορεί να το σηκώσει και ότι οι 153 δεν θα γίνουν 148. Αν αυτά τα δύο ισχύουν καλά θα κάνει ο κ. Τσίπρας να κυβερνήσει με την εντολή που του έδωσε ο λαός. Εάν δεν το πετύχει για αυτούς τους λόγους που σας λέω, είτε γιατί θα τον βαρύνει το φορτίο είτε γιατί θα του φύγουν άλλοι βουλευτές, τότε προκύπτει ανάγκη άλλης λύσης και τότε αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κάνει την πρόβλεψη ότι χρειαζόμαστε εξελίξεις γιατί δεν βγαίνει το πράγμα, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε λύση. Σε αυτή τη φάση πιστεύω ότι ένα ευρύ κυβερνητικό σχήμα εθνικής συνεννόησης είναι το καλύτερο που μπορεί να ανταποκριθεί στα ζητήματα. Παρά το να πάμε σε πέμπτες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο και να γίνουμε καταγέλαστοι στον πλανήτη.

Αυτές τις εξελίξεις σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, με αυτά τα έγγραφα που διέρρευσαν υποτίθεται από την γερμανική πρεσβεία αλλά η γερμανική πρεσβεία είπε ότι είναι πιθανά έγγραφα, όλη αυτή η νέα διελκυστίνδα πως σας φαίνεται εσάς κ. Λυκούδη και πως φαίνεται στο Ποτάμι;

Με βάση τη δήλωση του κ. Πρωθυπουργού τα έγγραφα αυτά υπάρχουν. Διότι είναι αληθές ότι κάτι έχει γραφτεί. Και ο κ. Τσίπρας το έλεγε προχτές στη συνέντευξή του. Έχουμε να κάνουμε προφανώς με μια ανελαστική πλευρά των δανειστών, την ξέρουμε και ο Σόιμπλε ανήκει σ’αυτήν.  Αυτό είναι αλήθεια και πρέπει να είμαστε και εμείς αποφασισμένοι αυτή την πλευρά να την αντιμετωπίσουμε ως χώρα.

Ως χώρα; Είναι σημαντικό που το λέτε έτσι.

Προφανώς, αλλοίμονο. Τι, μόνο ως κυβέρνηση;

Εσείς το λέτε. Άλλοι δεν το λένε τόσο απλόχερα

Να κρατήσετε αυτό που σας λέω. Απλά έχω την εντύπωση ότι πρέπει  και εμείς να είμαστε πιο προσεκτικοί πάλι, ως χώρα. Διότι κακά τα ψέματα, η Ελλάδα, η πατρίδα μας είναι που την έχει την ανάγκη. Εμείς είμαστε στην αναζήτηση οικονομικής βοήθειας για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι. Άρα χρειάζεται και από τη δική μας πλευρά μια εξαιρετικά προσεκτική, διπλωματική αντιμετώπιση των θεμάτων έχοντας υπόψη μας ότι όντως υπάρχουν ανελαστικές πλευρές στους δανειστές και να είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε. Αλλά θέλει και από εμάς προσοχή και για το ΔΝΤ. Γενικά χρειάζεται  προσοχή.

Ναι ή όχι στο ΔΝΤ;

Αν χρειάζεται για να βγει το πρόγραμμα να είναι παρόν όπως ήταν και πριν το ΔΝΤ τότε ΝΑΙ. Εάν μπορεί να βγει το πρόγραμμα σε συνεννόηση μόνο με τους Ευρωπαίους, ας μην είναι, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να είναι εκτός το ΔΝΤ. Είμαστε σε μια εξέλιξη, θα το δούμε.
 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK