Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Το Ποτάμι δεν μπορεί εύκολα να ταυτιστεί προγραμματικά για μια λύση Κυβερνητική με τη Νέα Δημοκρατία.

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM και στους δημοσιογράφους Μαριάννα Πυργιώτη και Ανδρέα Παπαδόπουλο

Πως είδατε το κάλεσμα ή την πρόταση του κ. Γεωργιάδη χθες για συνεργασία της ΝΔ με το Ποτάμι;

Με την νέα ηγεσία της ΝΔ αρχίζει και διευρύνεται και ο κύκλος των πολιτικών επιδιώξεων της ΝΔ. Έχω την εντύπωση ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις των δημοσκοπήσεων  η ΝΔ εκτιμά ότι μπορεί να είναι σύντομα μια αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση. Και υπ’αυτή την έννοια  θέλει να διευρύνει και τον κύκλο των συμμαχιών και συνεργασιών της. Εκεί στηρίζεται νομίζω και κάθε κίνηση που θα κάνει από εδώ και μπρος, εκεί στηρίζεται υποθέτω και η πρόταση του κ.Γεωργιάδη.  Δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει συλλογικά θα λειτουργήσει το Ποτάμι σε οποιαδήποτε φάση για να δει τι θα κάνει, αλλά προσωπικά πιστεύω χωρίς να αμφισβητώ καθόλου την ειλικρίνεια των μεταρρυθμιστικών εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αντιθέτως πιστεύω ότι είναι και ειλικρινής και τολμηρός και αποφασιστικός  ότι η ΝΔ  όσον αφορά τον χαρακτήρα της και την ταυτότητα της δεν θα πάψει να είναι η παραδοσιακή συντηρητική παράταξη της χώρας. Οπότε, νομίζω ότι ένα κόμμα του μεσαίου χώρου όπως είναι το Ποτάμι, εκτός από μεγάλα θέματα εθνικών αναζητήσεων, δηλαδή συναντήσεων εθνικού χαρακτήρα για κορυφαία ζητήματα, δεν μπορεί εύκολα να ταυτιστεί προγραμματικά για μια λύση κυβερνητική. Αυτή είναι η άποψη μου η προσωπική.

Εσείς πως αντιληφτήκατε αυτό το χθεσινό κάλεσμα; εγώ δεν το αντιλήφθην μόνο ως προς τη θεσμική συνεννόηση των δύο χώρων. Αντελήφθην ότι υπέκρυπτε και ένα κάλεσμα προς στελέχη του Ποταμιού τα οποία προέρχονται αν θέλετε από τον φιλελεύθερο χώρο. Γιατί και το Ποτάμι μπορεί να είναι μικρό αλλά είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα. Έχει πάρει ανθρώπους και στελέχη με διαφορετικές ρίζες και αντιλήψεις σε κάποια ζέοντα ζητήματα όπως της οικονομίας. Το αντελήφθην λοιπόν σαν ένα άνοιγμα διπλής όψεως. Ήταν πολύ προσεκτικός ο κ. Γεωργιάδης αλλά εγώ αυτό κατάλαβα.

Δεν θα ήθελα να το εκλάβω ως τέτοιο γιατί έτσι δεν θα είχα πολύ θετική κρίση για το άνοιγμα. Εάν είναι ένα άνοιγμα πολιτικού χαρακτήρα που νομιμοποιείται να το κάνει οποιοδήποτε κόμμα γιατί θέλει να διευρύνει την πολιτική του επιρροή, το καταλαβαίνω αλλά αν είναι ένα κάλεσμα στην λογική «να σου πάρω κάποιους» αυτό δεν έχει θετικά χαρακτηριστικά ως άνοιγμα. Εγώ δεν θέλω να το εκλάβω έτσι. Μπορεί να έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε αλλά δεν θέλω να σκέφτομαι ότι κάποιος προσπαθεί να κλέψει κάποιον από κάπου.

Για παράδειγμα η Δράση, τα στελέχη που έρχονται από την δράση μόνο σε κάποια κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν προοδευτικές θέσεις ζητήματα ταιριάζουν περισσότερο αν θέλετε με το Ποτάμι. Σε όλη την υπόλοιπη ατζέντα, ειδικά την οικονομική, ταιριάζουν πολύ περισσότερο με την ΝΔ. Δηλαδή θα μου έκανε εντύπωση αν παραμείνουν στο Ποτάμι. Είπατε «να τους κλέψουν». Τι να τους κλέψουν. Πολύ πιθανό να πάνε μόνοι τους.

Πρέπει να σας πω για την ώρα ότι οι συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Ποταμιού, πολλές φορές εκπλήσσουν με τις προσεγγίσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές. Έχω ακούσει αγαπητούς φίλους από τη Δράση να είναι σε μεγάλη απόσταση με την αντίληψη «να πάμε με τον Κυριάκο». Έχω ακούσει πάλι από άλλες πλευρές καλούς φίλους που κινούνται στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο να λένε ότι «νομίζουμε ότι πρέπει να συνεννοηθούμε με τον Κυριάκο».  

Επειδή έχει σημασία το θετικό σκέλος, το Ποτάμι πάει για συνέδριο, η κ.Γεννηματά έχει κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες, η δική σας η θέση κ.Λυκούδη η προσωπική για το πώς πρέπει να πορευθεί ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ποιά είναι;

Εγώ υποστηρίζω από καιρό και με θέρμη την άποψη ότι ο μεσαίος χώρος πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να συναντηθεί. Πιστεύω ότι τον έχει πολύ μεγάλη ανάγκη και η Δημοκρατία και ο τόπος . Νομίζω ότι αν οδηγηθούμε σε μια ακραία πόλωση δύο παρατάξεων οι οποίες θα διεισδύουν και θα διεκδικούν τον μεσαίο χώρο, θα πάμε σε πολιτικές λογικές που δεν βοηθούν την χώρα στα σημερινά της αδιέξοδα. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη, απόλυτη πολιτική ανάγκη, για την ισορροπία του συστήματος αλλά και για την ανεύρεση σοβαρότερων λύσεων και συνεργασιών, την ύπαρξη ενός ενιαίου και δυνατού μεσαίου χώρου. Και γι αυτό νομίζω ότι το Ποτάμι πρέπει  να επιδιώξει να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη συνάντηση.Μακάρι να το κάνει, δεν είμαι βέβαιος αλλά μακάρι να το κάνει.

Εγώ δεν θα διαφωνήσω μαζί σας ότι ο μεσαίος χώρος χρειάζεται ένα διακριτό στίγμα, παντού στην Ευρώπη συμβαίνει αυτό. Ήθελα όμως να σας ρωτήσω το εξής. Πρακτικά υπάρχουν κάποια ζητήματα. Ζήτημα πρώτον: Συνήθως για να επιτύχουν τέτοιου είδους συνεργασίες και μέτωπα πρέπει να τα βοηθάει και ο εκλογικός νόμος. Και ο εκλογικός νόμος αυτή τη στιγμή δεν τα βοηθάει. Δεύτερον: εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αλλαγή εκλογικού νόμου ή θελήσει να προχωρήσει σε αλλαγή ζητώντας αυξημένη πλειοψηφία ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, το Ποτάμι πως θα το αντιμετωπίσει αυτό, αν θα μπει στη συζήτηση και πως ακριβώς θα το χειριστεί;

Θέσατε τώρα ένα κορυφαίο ζήτημα, το ζήτημα του εκλογικού νόμου και επειδή αυτό είναι προς συζήτηση και υπό συζήτηση, εγώ ακούω διάφορες εκδοχές μέχρι τώρα. Έχω αρχίσει να μπερδεύομαι με το τι λέει ο καθένας. Καταρχήν η πρώτη απάντηση σε αυτό που λέτε είναι ότι βεβαίως και θα μπει το Ποτάμι σε οποιαδήποτε συζήτηση ανοίξει για τον εκλογικό νόμο. Είναι κορυφαίο θέμα, αναφέρεται στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων άρα και στην μεθαυριανή κυβέρνηση της χώρας και επομένως βεβαίως και θα μπούμε στην συζήτηση.

Θα ζητήσετε ανόθευτη, δηλαδή πλήρη εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Κοιτάξτε, μεγάλωσα με το αίτημα της Αριστεράς για απλή και ανόθευτη αναλογική αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται και ο τόπος να κυβερνηθεί, πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα έχουμε μια απόλυτη ισορροπία άρα όλα να τα συζητήσουμε αλλά με βάση πάντα το αναλογικότερο δυνατό σύστημα.

Μείωση του 3% για την εισαγωγή στη Βουλή;

Και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Όλες οι μικροσυσπειρώσεις οι πολιτικές βεβαίως εύχονται να κατέβει το μέτρο. Πέρασα ένα  μεγάλο κομμάτι από την πολιτική μου διαδρομή παλεύοντας με μια Αριστερά που ήταν στα πολύ μικρά της ποσοστά. Πολύ δύσκολα θα σκεφτώ να είμαι αρνητικός στο κατέβασμα του εκλογικού μέτρου. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει ένα ζήτημα συνολικότερο που όλοι οφείλουμε να σκεφτούμε. Το ξαναλέω, το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος.

Και τι επιτρέπουμε και τι δεν επιτρέπουμε αν κατεβάσουμε ένα  μέτρο, σε σχέση με τοπικά προβλήματα. Αλλά θα θέσετε εικάζω αν θέλετε πράγματι έναν μεγάλο χώρο  ο οποίος θα μπορεί να εκφραστεί από άθροισμα, θέμα του τρόπου με τον οποίο θα ευνοούνται αντί να απαγορεύονται οι συνεργασίες κομμάτων;

Προφανώς αλλά σας ξαναλέω ότι έχω ακούσει την τελευταία εβδομάδα τρεις-τέσσερις διαφορετικές εκδοχές και για να μην μπερδεύομαι  προτιμώ να περιμένω να δω τι θα έρθει.

Επειδή λέτε ότι πρέπει να υπάρχουν ευρύτερες συνεννοήσεις, θα ήταν μια λύση η συνεννόηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αυτή του Ποταμιού ως ένα πρώτο βήμα για την επόμενη μέρα;

Εγώ νομίζω ότι οι συναντήσεις για κοινές δράσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων που έχουν λίγο ή πολύ κοινούς τόπους –μεταχειρίζομαι την πιο ήπια έκφραση για να μην μπούμε σε άλλα χωράφια-  σε πάρα πολλά ζητήματα, νομίζω ότι είναι θετικό. Δεν πιστεύω στις ενοποιήσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλοίμονο, διαφορετικά ψήφισε ο κόσμος, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον χάρτη τον πολιτικό, αλλά στις κοινές δράσεις πιστεύω, ναι.

 

 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK