Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο άνθρωπος που πήρε ρισκάροντας μια πολύ μεγάλη πρωτοβουλία

Συνέντευξη στα Παραπολιτικά FM και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Μαριάννα Πυργιώτη 

Τι περιμένετε εσείς από το Συνέδριο; Τι θα θέλατε να ακούσετε από τον κ. Θεοδωράκη στην εισαγωγική του ομιλία αύριο το απόγευμα;

Εγώ περιμένω αποσαφήνιση όλων αυτών που έλεγε πριν η κ. Πυργιώτη. Τα οποία είναι λίγο ή πολύ μέσα στην πραγματικότητα. Δηλαδή χρειάζεται Το Ποτάμι ένα πολιτικό αφήγημα πολύ πιο σαφές. Χρειάζεται αποσαφήνιση η στρατηγική του και εν πάσει περιπτώσει χρειάζεται να βρει ένα δρόμο συγκεκριμένο όσον αφορά την ταυτότητά του και τις συμμαχίες του. Άρα τα χρειάζεται όλα αυτά. Όμως εκεί που έχει ένα σοβαρό ελαφρυντικό στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι ότι είναι ένα καινούργιο κόμμα. Και εγώ δεν ξέρω ένα κόμμα 1,5 έτους να έχει με την έμπνευσή του αποσαφηνισμένο και στρατηγικό σχέδιο και πολιτική φυσιογνωμία. Νομίζω ότι αυτό του δίνει αρκετές δικαιολογίες του Ποταμιού.

Δικαιολογίες και εξηγήσεις υπάρχουν πάρα πολλές και σε αυτό έχετε απόλυτο δίκιο. Υπάρχει όμως η αίσθηση ότι αυτό το Συνέδριο θα είναι κρίσιμο διότι υπάρχει περίπτωση κάποια από τα προβεβλημένα και αξιόλογα στελέχη θα πάρουν τις αποφάσεις τους σε σχέση με το αύριο της δικής τους πορείας και θα επηρεαστεί βέβαια ακριβώς από αυτό και η πορεία του Ποταμιού. Είναι εμφανές  αυτό, ότι είμαστε σε αυτό το σημείο. Κάποιοι βέβαια θα διεκδικήσουν και την προεδρεία είτε προσχηματικά για να έρθουν στο προσκήνιο είτε ουσιαστικά επειδή πιστεύουν ότι έχουν πιθανότητες, δεν το ξέρω. Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι σύνεδροι.

Πρέπει να σας πω ότι ούτε για μένα είναι πολύ εύκολο να έχω καθαρή εικόνα σε σχέση με τις προσωπικές επιδιώξεις πολλών καλών φίλων στελεχών του Ποταμιού. Εγώ ξέρω για τον εαυτό μου πάρα πολύ καλά τι σκέφτομαι και τι λέω. Εγώ δεν έχω προσωπική στρατηγική, έχω όμως μετά πάθους διαμορφωμένη εδώ και πάρα πολύ καιρό στρατηγική για το Ποτάμι και για τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι θέλω, τι νομίζω ότι πρέπει να γίνει και γιατί πιστεύω ότι χρειάζεται ο τόπος από τον μεσαίο χώρο. Άρα μπορεί να μην έχω καμία στρατηγική διαμορφωμένη που να αφορά στον εαυτό  μου αλλά θέλω να δω τον εαυτό μου να λειτουργεί μέσα σε μια συνολικότερη στρατηγική την οποία την ξέρω.

Εσείς είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που μέχρι στιγμής ο πρόεδρος του κόμματος ο οποίος καλώς ή κακώς, καλώς κατά τη γνώμη μου με δεδομένο ότι αυτός ήταν το αναγνωρίσιμο και δυναμικό πρόσωπο, προχώρησε; έχει ένα προσωποκεντρικό αν θέλετε το οποίο είναι εμφανές και δεν μπορεί να το εγκαταλείψει εύκολα. Εσείς είστε ικανοποιημένος από την πορεία που χαράζει ο ίδιος; Γιατί μέχρι στιγμής αυτό συμβαίνει, ο ίδιος χαράζει την πορεία. Συνολικά θα σας ρωτήσω, δεν σας ρωτώ για κάθε θέμα.

Θα ήθελα να είχαμε σε πάρα πολλά πράγματα διαφορετικές λειτουργίες. Και εδώ έχει ευθύνη και ένα συγκεκριμένο ρόλο ο Στ. Θεοδωράκης. Όλα αυτά όμως, επειδή θέλω πάντα να είμαι αντικειμενικός στην κρίση μου, είναι στην μια πλευρά της ζυγαριάς και στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς που είναι καταφανώς βαρύτερη, είναι η μεγάλη και τολμηρή πρωτοβουλία που πήρε να ιδρύσει το Ποτάμι. Εγώ αυτό δεν το ξεχνάω και όσες επιφυλάξεις και αν έχω, και έχω, σας το λέω ειλικρινά, με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργεί στην μια ή στην άλλη πλευρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν παύει να είναι ο άνθρωπος ο οποίος ρισκάροντας πήρε μια πολύ μεγάλη πρωτοβουλία και απόφαση και ίδρυσε με μια παρέα φίλων του το Ποτάμι. Δεν ξέρω πόσοι θα μπορούσαν να έχουν τόσο τολμηρές πρωτοβουλίες.

Για να πάμε στο δια ταύτα, είπατε ότι ενδιαφέρεστε για τη συγκρότηση του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Καλώς ή κακώς δύο κόμματα ουσιαστικά υπάρχουν στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Το ένα είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που έχουν φτιάξει την Δημοκρατική Συμπαράταξη –το ΠΑΣΟΚ κυρίως- και το άλλο είναι το Ποτάμι. Υπάρχει άλλος τρόπος να συγκροτηθεί αυτός ο χώρος πέραν από τη συνεννόηση αυτών των δύο πόλων;

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συνεννόηση. Δεν είναι το μόνο όμως. Διότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αναίστιων, ανένταχτων ανθρώπων, παραγόντων, προσωπικοτήτων και απλού κόσμου που περιμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μια τέτοια πρωτοβουλία. Δεν λέω ότι αυτό είναι το κύριο. Το κύριο είναι οι οργανωμένοι και συγκροτημένοι χώροι να βρούνε τόπο και πεδίο συνεννόησης. Ακριβώς όπως το είπατε. Ακολουθεί όμως μια πολύ μεγάλη υπόθεση από εκεί και πέρα, πώς δηλαδή μπορεί να στηθεί αυτό στα πόδια του. Όμως, ξαναλέω γιατί έχετε δίκιο, προφανώς η πόρτα εισόδου σε αυτή τη διαδικασία είναι η συνεννόηση αυτών των χώρων, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Βλέπετε να βγαίνει με αυτή την γραμμή το Συνέδριο;

 
Δεν ξέρω ακριβώς. Νομίζω όμως έχοντας κάνει αρκετές συζητήσεις, έχοντας μιλήσει αρκετά και πολύ ειλικρινά με τον Στ. Θεοδωράκη και βλέποντας και μερικές τοποθετήσεις δικές του τελευταία, νομίζω ότι το πολιτικό ενδιαφέρον να συγκροτηθεί αυτός ο χώρος ως χώρος ισορροπίας στο πολιτικό σύστημα, που μπορεί να δώσει και ασφαλέστερες κυβερνήσεις συνεργασίας αργότερα, νομίζω ότι είναι τώρα περισσότερο από ποτέ στη σκέψη του Σταύρου και των άλλων στελεχών του Ποταμιού. Βέβαια ο καθένας το βλέπει από τη δική του σκοπιά. Εγώ θα δώσω σε αυτή τη συσπείρωση το χρώμα και την χροιά μιας διαδρομής Αριστερής, άλλος κάπως αλλιώς, αλλά η ανάγκη ο χώρος να συγκροτηθεί νομίζω ότι είναι προφανής πια στο μυαλό σχεδόν του συνόλου των στελεχών του, νομίζω και του Στ. Θεοδωράκη.   Εγώ τη δική μου αντίληψη πως μπορεί να πάει το πράγμα και πως μπορεί να προχωρήσει θα την κάνω στο συνέδριο, θα μιλήσω στις 7.30 η ώρα το βράδυ του Σαββάτου και θα έχω μια συγκροτημένη άποψη την οποία θα καταθέσω και είναι αυτή που σας περιέγραψα πριν. Μιας συγκρότησης κεντροαριστερής κατεύθυνσης.

Θέλω να επικαλεστώ τη δική σας εμπειρία αλλά και τη σχέση που έχετε με όλον το χώρο της Αριστεράς, αν βλέπετε να αντέχει η κυβέρνηση με όλα αυτά που συμβαίνουν;

Δεν είναι καθόλου εύκολο. Πιστεύω ότι θα επιδιώξει να παραμείνει στην κυβέρνηση με δεδομένο ότι κατά την κρίση τη δική μου και υποθέτω και κατά την κρίση του κ. Τσίπρα, οι 153 βουλευτές που έχει είναι μικρή μεν πλην όμως ασφαλής πλειοψηφία αν θέλει να κυβερνήσει και δεν σπάει αυτή η πλειοψηφία. Επομένως από την άποψη της αριθμητικής  πλειοψηφικής παρουσίας στη Βουλή, πρόβλημα δεν πιστεύω ότι θα έχει. Αυτό που δεν ξέρω είναι εάν θα αντέξει το βάρος και την ευθύνη των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Εκεί φοβάμαι ότι δεν έχει ούτε την ετοιμότητα και κυρίως το σχέδιο για να αντέξει μια τέτοια κρίση. Κάθε μέρα το βλέπετε και εσείς πολύ καλά. Νομίζω ότι η κυβέρνηση χαράζει ανά εβδομάδα την πολιτική της τακτική. Δεν πιστεύω ότι έχει συνολικό σχέδιο.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK