Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Το Ποτάμι να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον μεσαίο χώρο

Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ FM 100,3 και στο δημοσιογράφο Π. Τσίμα

Νομίζω ότι δεν θα το αρνηθείτε ότι αυτό που κάνετε είναι ένα συνέδριο αγωνίας και αναζήτησης δρόμου για το μέλλον.

Έτσι είναι υπό μια έννοια. Είναι το πρώτο του συνέδριο επί της ουσίας. Το Ποτάμι έκανε άλλη μια τέτοια συνάντηση συνεδριακού χαρακτήρα στο Λαύριο όταν  ιδρύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, που ήταν πανηγυρική συνάντηση. Σήμερα, αύριο και μεθαύριο ψάχνει ζητήματα σοβαρά. Ψάχνει τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική, την εναλλακτική του πρόταση για τη διακυβέρνησης της χώρας, δηλαδή τα πολύ σοβαρά ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν κάθε κόμμα που κάνει συνέδριο.

Στην πραγματικότητα αυτά συνοψίζονται με έναν τρόπο στο ερώτημα «με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε». Δηλαδή συνεχίζει το Ποτάμι την προσπάθειά του μόνο του, συνεχίζει αλλά εντάσσεται σε κάποια ευρύτερη συμμαχία και με ποιόν; με το ΣΥΡΙΖΑ, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη; Εσείς πώς απαντάτε σε αυτά τα ερωτήματα;

Εξαρτάται ποια θα είναι η κατάληξη του συνεδρίου του σε σχέση με τον προσανατολισμό του. Παραδείγματος χάριν το Ποτάμι ως αυτόνομο κόμμα μπορεί κάλλιστα να έχει συμμαχίες , να φτιάξει μέτωπα. Ούτε αμφισβητείται η αυτονομία του σε μια τέτοια κατεύθυνση μεγάλων συμμαχιών και μεγάλων μετώπων ούτε και κινδυνεύει η ύπαρξή του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα μπορούσε ενδεχομένως να μπει και σε μια άλλη διαδικασία εξίσου ενδιαφέρουσα. Να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάγκη αναδιάταξης του χώρου του μεταρρυθμιστικού ριζοσπαστικού κέντρου, αυτό που λέμε του μεσαίου χώρου και αν έμπαινε σε μια τέτοια συζήτηση με ειλικρινή διάθεση και με σαφή προσανατολισμό, τότε έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσε να δει και τη δική του πορεία ως πορεία ενσωμάτωσης σε έναν τέτοιο νέο μεγάλο φορέα. Αλλά μόνο σε μια τέτοια περίπτωση. Κατά τα άλλα σε άλλη κατεύθυνση με επιλογές συμμαχιών και ευρύτερων μετώπων θα μπορούσε να υπάρξει άνετα υποστηρίζοντας μετά πάθους την αυτονομία του.

Άρα ή θα συμμετάσχει σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου φορέα στο μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό κέντρο το είπατε εσείς, ή θα διατηρήσει την αυτονομία του αλλά συνεργαζόμενο με κάποιον από τους μεγάλους πόλους;

Εννοείτε με τους πόλους τους διεκδικούντες την εξουσία; ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Νομίζω ότι ο προβληματισμός σε αυτό το συνέδριο είναι αν θα  προσπαθήσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνάντησης του μεσαίου χώρου είτε ως αυτόνομο κόμμα συνεργαζόμενο με τις άλλες δυνάμεις του χώρου είτε συγκροτώντας μαζί τους έναν νέο μεγάλο φορέα. Από εκεί και πέρα είναι διαφορετικό θέμα αυτός ο χώρος όταν θα συγκροτηθεί, με ποιους θα συναντηθεί για να διατυπώσει κυβερνητική πρόταση.

Συνεπώς οι φωνές που λένε «είναι μεταρρυθμιστής ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, ας προσανατολιστούμε σε μια συνεργασία εκλογική μαζί του». Ή «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τώρα πια κάποια εκδοχή κεντροαριστεράς άρα ας προσανατολιστούμε μαζί του». Αυτές οι φωνές δεν σας εκφράζουν;

Εμένα όχι γιατί έχω την εντύπωση ότι η ειλικρινής σοβαρή και ενδιαφέρουσα προσπάθεια που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει έναν άλλο αέρα, μια άλλη πνοή στη ΝΔ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον δικό του χώρο, παρά το γεγονός ότι εγώ βλέπω ότι τιςισχυρές εσωτερικές αντιστάσεις που θα έχει μια τέτοια προσπάθεια.  Αλλά το βλέπω ενδιαφέρον σε σχέση με την μετεξέλιξη της ελληνικής δεξιάς και όχι κάτι περισσότερο ή κάτι ευρύτερο κατά τη γνώμη μου. Και από την άλλη, παρά το σεβασμό και την αγάπη που έχω στους παλιούς συντρόφους μου του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μπει σε ένα δρόμο ενός άκρατου εθνολαικιστικού χαρακτήρα με τον οποίο δεν μπορώ να συνταχθώ. Είμαι σε απόσταση.

Δεν σας κλονίζει δηλαδή ότι ο παλιός σας φίλος, ο κ. Κουβέλης, λέει ότι έχουν αρθεί οι λόγοι που τον οδήγησαν, και εσάς μαζί του, στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Για τον κ. Κουβέλη έχουν αρθεί. Αυτό το σέβομαι απολύτως.

Για εσάς δεν έχουν αρθεί;

Όχι βέβαια

Άρα περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις του Ποταμιού. Το γενικότερο σκηνικό πως το βλέπετε; υπάρχει μια αναζήτηση. Δυστυχώς βρεθήκαμε πάλι στην περιδίνηση και την αβεβαιότητα. Αναρωτιόμαστε τι θα γίνει, αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε εκλογές, αν θα έχουμε άλλο κυβερνητικό σχήμα από αυτή τη Βουλή. Εσείς πως το βλέπετε; αν σας ζητούσα μια πρόβλεψη τι θεωρείτε πιθανότερο να συμβεί.

Ξέρετε είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόβλεψη που μπορείς να κάνεις γιατί ο πολιτικός σχηματισμός που κυβερνάει, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, εκπέμπουν καθημερινά την εικόνα ενός χώρου που δεν έχει κανένα σχέδιο. Δηλαδή νομίζω ότι εκπονείται ανά εβδομάδα το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης και επομένως εξαιρετικά δύσκολα μπορεί κάποιος που την παρακολουθεί να κάνει προβλέψεις. Αυτό που είναι όμως απολύτως βέβαιο και το λένε οι πάντες, είναι ότι ζούμε ένα δράμα σήμερα, σε όλα τα επίπεδα στη χώρα.

Δηλαδή στη χώρα δεν υπάρχει ίχνος αισιοδοξίας για το ότι θα βγει από την οικονομική κρίση, αντιθέτως έχει βυθιστεί ακόμα περισσότερο και από την άλλη μεριά έχει προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα το μεταναστευτικό και προσφυγικό το οποίο δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία. Άρα δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να είναι έστω και λίγο αισιόδοξος.

Κάποια στιγμή μας δίνετε η εντύπωση ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη δυσκολία των προβλημάτων προσανατολίζεται στο να βρει συναινέσεις ευρύτερες, να βρει βοήθεια στις άλλες πολιτικές δυνάμεις και μετά μας πείθει ότι όχι δεν το θέλει. Θα προχωρήσει πολωτικά και μετωπικά. Δεν ξέρω αν στα αλήθεια πρόκειται για μια εσωτερική τους ταλάντευση.

Μα και εγώ αυτό σας έλεγα πριν. Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορείς να δεις αποσαφηνισμένο ένα σχέδιο και μια στρατηγική από πλευράς κυβέρνησης. Θυμάστε ότι πριν από τις εκλογές, με δεδομένα τα δύσκολα που έρχονταν, το σύνολο της αντιπολίτευσης, προς τιμήν του, έλεγε στον Τσίπρα «πάμε σε εκλογές. Κερδίσεις δεν κερδίσεις να ξέρεις ότι μπορείς να στηριχτείς σε όλο το φάσμα των δυνάμεων που είναι φιλοευρωπαικές για να δούμε από κοινού ακόμα και με καταμερισμό του κόστους, μια διέξοδο από την κρίση». Και θυμάστε την καταπληκτική απάντηση του κ. Τσίπρα μονίμως και μάλιστα με καθόλου ευγενικό τρόπο «Ή μόνος μου ή με τον Καμμένο». Στη ΝΔ μάλιστα είχε πει «εγώ μαζί σου δεν μπορώ να κάνω καμία συνάντηση γιατί θα είναι παρά φύσιν». Απίστευτη πολιτική ύβρις  για ένα κόμμα ιστορικό όπως είναι η ΝΔ. Θέλω να πω ότι όταν λέει «θέλω συναινέσεις» ο κ.Τσίπρας σήμερα, εννοεί  «ελάτε να με βοηθήσετε να κυβερνάω». Αυτή είναι η αντίληψη. «Εγώ έχω γραμμή και τη χαράζω. Έχει χρησιμότητα να μου λέτε και εσείς τη γνώμη σας για να βοηθάτε λίγο τη δική μου γραμμή». Αυτό δεν είναι συναίνεση προφανώς. Την οποία χρειάζεται όμως η χώρα κ.Τσίμα, τη χρειάζεται απολύτως.

 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK