Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Θέλω τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς με ταχύτερα βήματα

Συνέντευξη στο Βήμα fm 99,5 και στους δημοσιογράφους Αργύρη Παπαστάθη και Αιμίλιο Περδικάρη 

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να συζητήσουμε και για να είμαι ειλικρινής αυτά που περισσότερο θέλαμε να συζητήσουμε είναι τα της κεντροαριστεράς και των γενικότερων ζυμώσεων που υπάρχουν. Δεν μπορώ όμως να παραλείψω να μην σας ρωτήσω ξεκινώντας για το θέμα των ημερών, το προσφυγικό και για τη στάση της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τη στάση της κυβέρνησης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή. Αν εκτιμάτε και με βάση τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της προηγούμενης Δευτέρας αν η κυβέρνηση κινείται στην γραμμή που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, αν υπάρχουν αποστάσεις και κυρίως τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

Δεν ξέρω ακριβώς πως έχει κινηθεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση και δεν είναι ότι δεν το ξέρω εγώ. Δεν το ξέρει κανένας. Διότι συνεχώς είμαστε μπροστά σε μικρές ή μεγάλες εκπλήξεις. Παραδείγματος χάρη ξέρουμε ότι έχουν κλείσει τα σύνορα σχεδόν όλων των χωρών και έχουμε μείνει εμείς μόνοι μας ως μια ομπρέλα για τους πρόσφυγες και έχουμε και δεδομένη τη δήλωση του κ. Τούσκ που λέει ότι ήταν συμφωνημένο αυτό. Υπάρχουν προκλήσεις –με την καλή έννοια- προς την κυβέρνηση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης «πες τε μας τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει». Η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει κάνει την οποιαδήποτε συμφωνία. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε όμως ούτε να κάνουμε πως δεν ακούσαμε τι είπε ο κ.Τούσκ και όλα αυτά τα λέω με την έννοια ότι δεν είναι αποσαφηνισμένο το τοπίο, τι έχει συμφωνήσει η χώρα, τι προσπαθεί να κάνει, τι επιθυμεί να κάνει, τι προσανατολίζεται να κάνει. Έχουμε δεδομένη τη σύσκεψη των αρχηγών που υπάρχει μια μίνιμουμ συνεννόηση για μερικά μικρά και κλασσικά πράγματα, πίσω από τα οποία υποθέτω και ελπίζω δεν θα πάει η κυβέρνηση.

Εκτιμάτε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενημέρωση από την πλευρά του πρωθυπουργού ή των αρμοδίων υπουργών;

Προφανώς. Αυτό που σας λέω με τη δήλωση Τούσκ – υποθέτω και εσείς το αντιλαμβάνεστε- ανοίγει ένα ζήτημα. Ότι έχουν συμφωνήσει όλοι, δηλαδή με συμμετοχή και της χώρας μας, για μια σειρά πράγματα τα οποία αρνείται σήμερα ο κ. Πρωθυπουργός. Δεν ξέρω αν είναι τραβηγμένες από δω ή από εκεί οι δηλώσεις του οποιουδήποτε, ακόμα και του κ. Τούσκ. αλλά μια σαφή ενημέρωση το ελληνικό κοινοβούλιο, τα κόμματα και ο ελληνικός λαός, πρέπει να την έχουν.

Μήπως υποτιμήσατε όλοι το θέμα; και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση; Θυμίζω ότι τον Οκτώβριο στη σύνοδο κορυφής η Ελλάδα υπέγραψε τη δημιουργία στεγασμένων χώρων φιλοξενίας για 50.000 ανθρώπους. Εδώ και έναν μήνα ακούμε επίσημες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης να προβλέπουν ορθά όπως αποδείχθηκε το κλείσιμο των συνόρων. Κάποιοι θα φύγουν αυτό το τριήμερο για να πάνε διακοπές και το πολιτικό σύστημα δεν έχει αποφασίσει τι θα γίνει με τους ανθρώπους που θα βρεθούν κάτω από καταρρακτώδη βροχή, με άρρωστα μωρά μέσα στις λάσπες. Έχει γεμίσει το νοσοκομείο με παιδιά που είναι άρρωστα. Μήπως το υποτιμήσατε το θέμα; κάτι παραπάνω δεν έπρεπε να βγει μετά από σύσκεψη πολιτικών αρχηγών από αυτό που βλέπουμε;

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών βγήκε αυτό που μπορούσε να βγει, διότι αυτό είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας, αυτές είναι οι πολιτικές δυνάμεις και αυτά είναι τα αντανακλαστικά τους. Μη γυρεύουμε περισσότερα από εκεί που δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν το λέω χαρούμενος αυτό προφανώς, ούτε ικανοποιημένος. Προσυπογράφω ακριβώς τα σχόλια που κάνετε. Αλλά αυτοί είμαστε, τι να κάνουμε τελικά! Τούτων δεδομένων, πρέπει να ψάξουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει. Και εγώ σας λέω ότι επειδή κάνετε ακριβείς παρατηρήσεις σε σχέση με το τριήμερο, το σκέφτομαι αυτό, ότι όλοι θα πάμε στις λαγάνες μας και κάποιοι θα είναι μέσα στον βούρκο, πρέπει να συνεννοηθούμε ότι μέχρι τώρα έχουμε χειριστεί με έναν απίστευτα γραφικό θα έλεγα τρόπο το ζήτημα. Επιδεικνύουμε και καλά κάνουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας απέναντι στους κατατρεγμένους και αυτό όλο το κάνουμε χωρίς ίχνος σχεδίου. Εκπέμπουμε μόνο την καλή μας θέληση ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδία να πνιγούν ή δεν μπορούμε να πούμε όχι σε αυτούς που έρχονται. Τι θα τους κάνουμε, πώς θα κάνουμε, που θα τους πάμε, τι θα γίνει, δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει ίχνος σχεδίου.

Και ο ρόλος της Ευρώπης κ. Λυκούδη;

Ακόμα χειρότερος. Όλα αυτά που λέω τα λέω με μια πραγματικά σκληρή κριτική απέναντι στην έλλειψη παντελούς σχεδίου της κυβέρνησης αλλά δεν την πυροβολώ σε αυτό το θέμα. Αυτό το έχω πει πάρα πολλές φορές. Διότι η χώρα μας είναι πύλη εισόδου, εμείς έχουμε υποστεί το δράμα, διότι από εδώ μπαίνουν για να πάνε στην Ευρώπη και δεν μπορούμε να μείνουμε απροστάτευτοι. Δεν μπορούν οι άλλοι να κλείνουν τις δικές τους πλατείες για να μην πάει εκεί "η μόλυνση", όλες οι ευρωπαικές χώρες, και να αφήνουν την Ελλάδα απροστάτευτη. Προφανώς και έχει τεράστιες ευθύνες η Ευρώπη, δεν τίθεται θέμα.

Να πάμε λίγο στα θέματα που αφορούν τις ζυμώσεις στο χώρο του κέντρου. Είναι γνωστή η δική σας κατεύθυνση και τοποθέτηση στο χώρο αυτό. Υπήρξε μια πρόταση από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από την πλευρά ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δηλαδή, για μια συμπόρευση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Φαίνεται όμως ότι αντιμετωπίστηκε από το κόμμα σας μάλλον αρνητικά.  Εσείς τι λέτε για αυτό;

Να κάνουμε μια συνεννόηση από την αρχή. Εκθέτω προσωπική άποψη επειδή έχω και μια ιδιαίτερη σχέση και ιδιότητα με το Ποτάμι, το οποίο στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις, είμαι βουλευτής του αλλά εγώ είμαι συνεργαζόμενος με το Ποτάμι. Αυτά τα βήματα που οδηγούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη ευκρίνεια προς την ανάγκη ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, εγώ τα υποστηρίζω. Και πιστεύω και αυτό που λέτε, ότι δηλαδή ο συντονισμός της δράσης των κοινοβουλευτικών ομάδων, κατά τη γνώμη μου είναι θετικό βήμα. Μακάρι να γίνει. Δεν ξέρω πως θα αντιδράσει απέναντι σε αυτό, το Ποτάμι ως πολιτικός οργανισμός, γιατί έχει πάρα πολλές επιφυλάξεις, πολλές εκ των οποίων είναι ορθές. Δεν θέλω να κάνω κριτική στη Συμπαράταξη και στον τρόπο που χειρίστηκε μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ το ζήτημα, δεν είναι αυτή η ώρα για τέτοια. Μπορεί να υπάρχουν επιφυλάξεις. Εγώ προσωπικά που με ρωτάτε θεωρώ ότι οποιοδήποτε βήμα οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη ταχύτητα στη συγκρότηση του χώρου, το στηρίζω. Και ο συντονισμός των κοινοβουλευτικών ομάδων εμένα μου φαίνεται θετικό βήμα. Άλλωστε στο πλαίσιο του Ποταμιού και στον ίδιο το Σταύρο το έχω πει εδώ και καιρό, πολύ πριν το πει η κ. Γεννηματά.

Κ. Λυκούδη, να μου επιτρέψετε το σχόλιο. Διαπιστώνω ότι είστε σε ελαφρώς διαφορετική ταχύτητα και θέλω να μου πείτε εάν είστε και σε ελαφρώς διαφορετική κατεύθυνση από τον κ. Θεοδωράκη.

Σε διαφορετική κατεύθυνση δεν είμαι, σε ταχύτητα μπορεί να είμαι. Υπάρχει μια πολιτική ομιλία δική μου ως βουλευτής του κόμματος στο συνέδριο του Ποταμιού. Αν την διαβάσετε θα δείτε ότι ήμουν πάρα πολύ σαφής στο τι έπρεπε να γίνει. Θεωρώ ότι ήταν θετικό το βήμα που έκανε το Ποτάμι και ο Σταύρος στην εισήγηση του, όπου για πρώτη φορά αναφέρθηκε -και έκανε μια τομή και στη δική του πολιτική σκέψη- στην ανάγκη να συγκροτηθεί ο χώρος. Εγώ επειδή το παλεύω πολύ αυτό το πράγμα και πολύ καιρό και έχω συγκρουστεί και με φίλους μου, έχω οπωσδήποτε μια μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό το καταλαβαίνω. Άλλη κατεύθυνση όμως δεν έχω διότι το Ποτάμι είναι θετικό απέναντι στην ανασυγκρότηση του χώρου. Απλώς με τις δικές του ταχύτητες. Σας το είπα από την αρχή και με ειλικρίνεια ότι επ’ αυτού του θέματος έχω μια απόχρωση και προσωπική, δεν μπορώ να την κρύψω.

Άλλωστε έχετε και μια πολιτική καταγωγή για την οποία είστε γνωστός. Αυτό δηλαδή υποθέτω ότι και όταν τέθηκε το θέμα της συνεργασίας σας με το Ποτάμι, ήταν γνωστή και στον κ. Θεοδωράκη.

Και την οποία δεν αρνούμαι και για την οποία είμαι περήφανος. Έχω μια διαδρομή που δεν μπορεί παρά να με οδηγήσει στην ανάγκη, από την πλευρά μιας  σύγχρονης Αριστεράς, να προσπαθήσω όσο μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιμένετε στην τοποθέτησή σας ότι αυτό το σχήμα της κεντροαριστεράς που μπορεί να προκύψει από αυτές τις ζυμώσεις, δεν έχει κανέναν κοινό τόπο τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα;

Εγώ πιστεύω, το έχω πει κι άλλες φορές, έτσι όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, με τις πολιτικές που διαμορφώνει και την κατεύθυνση που έχει κτλ, δεν έχει προφανώς καμία σχέση. Απλώς πιστεύω, γιατί ξέρω το χώρο, ότι και σοβαρές και ενδιαφέρουσες και θετικές δυνάμεις προς την κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής σύγχρονης πολιτικής, υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι είναι εγκλωβισμένες σήμερα σε μια απολύτως αδιέξοδη και ανεπαρκή πολιτική, στηριγμένη σε μικρά ή μεγάλα ψεύδη σε σχέση με την πορεία των πραγμάτων κλ, αυτό είναι δική τους ευθύνη και φταίνε. Κακώς. Αλλά ότι υπάρχουν δυνάμεις ενδιαφέρουσες και θετικές και στον ΣΥΡΙΖΑ για μια άλλη πορεία, υπάρχουν, τον ξέρω το χώρο, ξέρω και τους ανθρώπους.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK