Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Η συνάντηση Θεοδωράκη – Γεννηματά είναι πολύ θετικό βήμα

Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ 100,3 και στην εκπομπή "Ημερολόγιο" με τον δημοσιογράφο Π. Τσίμα.

Πιστεύω ότι έγινε μια συνάντηση που αποσαφήνισε τουλάχιστον την ειλικρινή διάθεση και των δύο πλευρών να συμβάλουν στο να ανασυγκροτηθεί ο χώρος. Ελπίζω ότι τώρα δεν μπορούν να αρχίσουν οι παλιές αμηχανίες «να δούμε και να ξαναδούμε». Νομίζω ότι τώρα πια πρέπει να αποτυπωθεί με έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη η πολιτική επιθυμία που εκφράστηκε.

Έγινε χθες η συζήτηση περί δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου είστε μέλος. Σχηματίσατε γνώμη για αυτή την υπόθεση, κατά πόσον υπήρξε ή δεν υπήρξε παρέμβαση του υπουργού ή απόπειρα παρέμβασης στη δικαιοσύνη;

Επειδή σε αυτά τα θέματα πάντα φοβάται κάποιος μήπως δεν είναι αντικειμενικός θα έχω μια αυτοσυγκράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην επιτροπή γιατί συνεχίζουμε την άλλη Τρίτη. Παρά ταύτα πρέπει να σας πω ότι την είδα την εικόνα της κυβερνητικής παρέμβασης στη δικαιοσύνη. Οι απαντήσεις των υπουργών σε μια σειρά από ερωτήσεις που μέχρι την ώρα που διακόψαμε είχαν κατορθώσει να κάνουν μόνο ο κ. Βορίδης και ο κ. Βενιζέλος, οι υπόλοιποι δεν είχαμε πάρει ακόμα το λόγο, νομίζω ήταν απαντήσεις που κατά τη γνώμη μου είχαν μια έκδηλη αμηχανία που με έπειθε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Διαπιστώσατε και εσείς αυτό που, διαβάζοντας αποσπάσματα των απαντήσεων τους, έχει κανείς την εντύπωση ότι ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Δηλαδή ο κ. Παρασκευόπουλος ήταν πολύ πιο προσεκτικός και διακριτικός .

Αυτό ήταν φανερό απολύτως. Απλώς η κυβερνητική παρουσία εκεί ήταν και από τους δύο. Νομίζω όμως ότι οι αποχρώσεις στα θέματα των απαντήσεων ήταν προφανής.

Αυτό θα πάρει σε μάκρος από ότι καταλαβαίνω.

Την άλλη Τρίτη συνεχίζουμε και θα χρειαστεί και τρίτη συνεδρίαση στην επιτροπή θεσμών. Και άλλες συζητήσεις κάνουμε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας αλλά αυτή η συζήτηση είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Υποθέτω και για εσάς που παρακολουθείτε ως παρατηρητές, πολιτικοί συντάκτες και δημοσιογράφοι αλλά και για εμάς. Υπήρχαν και στιγμές έντασης αλλά νομίζω ότι η συζήτηση είχε επίπεδο και τουλάχιστον υπήρχαν μερικά πράγματα που μας αποκάλυπταν αρκετά θέματα.

Η αλήθεια είναι ότι η σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαιοσύνη δεν ήταν ποτέ αγαθές και δεν έλειπαν ποτέ οι απόπειρες παρέμβασης μόνο που αυτές γινόντουσαν λίγο πιο υπόγεια, λίγο πιο συγκαλυμμένα.

Αυτό ήταν πεντακάθαρο στην χθεσινή συζήτηση και το ιδιαιτέρως λυπηρό είναι το γεγονός ότι τίθεται προς συζήτηση ένα θέμα που χαρακτηρίζει κάθε σύγχρονη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Δηλαδή η διάκριση των εξουσιών. Εδώ συζητάγαμε αν υπάρχει αυτή η διάκριση ή όχι και αν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στο έργο της δικαιοσύνης . Που σημαίνει δηλαδή ότι μάλλον δεν είναι και πολύ αισιόδοξα τα πράγματα σε σχέση με το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Έτσι και αλλιώς. Αφού πιάνουμε τα πολιτικά, χθες έγινε αυτό το ραντεβού το οποίο ήρθε μετά από μακρά αλληλογραφία και ανταλλαγή δηλώσεων και δημόσια ανταλλαγή επιχειρημάτων για το περίφημο θέμα της σύγκλισης των δυνάμεων του προοδευτικού κέντρου, του ριζοσπαστικού κέντρου, της κεντροαριστεράς, όπως θέλει το λέει καθένας, είχαμε το ραντεβού του κ. Θεοδωράκη με την κ. Γεννηματά. Εσείς πως διαβάζετε το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης; Νομίζετε ότι κάνει ένα βήμα εμπρός ή απλώς επιβεβαιώνει ξανά τις καλές προθέσεις;

Δεν το συζητάω.  Ως πρώτη συνάντηση δεν κάνει απλώς ένα βήμα εμπρός, κάνει αρκετά βήματα εμπρός κατά τη γνώμη μου. Βέβαια τώρα σας απαντάει ένας άνθρωπος που ήταν στις βασικές πολιτικές του επιδιώξεις να πάρει αυτή η προσπάθεια σάρκα και οστά, επομένως η δική μου προσέγγιση στο ζήτημα είναι  ακόμα πιο υποστηρικτική από κάποιον άλλον που θα το έβλεπε με σκεπτικισμό.  Εγώ πιστεύω ότι έγινε μια συνάντηση που αποσαφήνισε τουλάχιστον την ειλικρινή διάθεση και των δύο πλευρών να συμβάλουν στο να ανασυγκροτηθεί ο χώρος. Ελπίζω ότι τώρα δεν μπορούν να αρχίσουν οι παλιές αμηχανίες «να δούμε και να ξαναδούμε». Νομίζω ότι τώρα πια πρέπει να αποτυπωθεί με έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη η πολιτική επιθυμία που εκφράστηκε. Άρα θετικό είναι.

Σε τι ορίζοντα το βλέπετε; αυτό είναι μια διαδικασία που ξεκινάει για να ολοκληρωθεί πότε;

Έχει προσδιοριστεί ένας χρονικός ορίζοντας. Δεν θυμάμαι αν το είπαν στις δηλώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί όταν βγήκαν έξω, αλλά προσδιορίστηκε ένα όριο χρονικό. Θα επιχειρηθεί να συγκροτηθεί μια επιτροπή από εκπροσώπους και των πολιτικών χώρων αλλά κυρίως και της κοινωνίας, δηλαδή από πολίτες που θέλουν να συμβάλλουν σε αυτή την ιστορία και αυτή η επιτροπή θα διαμορφώσει το προγραμματικό πλαίσιο και θα διαμορφώσει και έναν κύκλο επαφών με έναν ευρύτερο κόσμο, με όριο ένα δίμηνο. Και μετά από δύο μήνες θα αποτυπωθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο η κατάληξη αυτής της προσπάθειας που ελπίζω ότι θα είναι θετική.

Τι θα θεωρούσατε εσείς θετικό; τη δημιουργία ενός νέου φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι ή την δημιουργία ενός ομοσπονδιακού σχήματος όπου κάθε κόμμα διατηρεί την ταυτότητά του και συνεργάζεται;

Η απάντηση είναι προσωπική. Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένας νέος φορέας στο χώρο. Θα είναι πολύ πιο αξιόπιστο το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας και θα είναι και εγερτικό σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου. Νομίζω ότι αυτό θα δημιουργήσει μια έμπνευση η οποία θα έχει αποτελέσματα, χωρίς να αρνούμαι ή να υποτιμώ άλλες εκδοχές αυτής της συνάντησης. Μπορεί να είναι και ένα ομοσπονδιακό σχήμα ή κάτι άλλο. Η δική μου αντίληψη, εκτίμηση και επιδίωξη όμως είναι να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη των υπαρχόντων πολιτικών σχηματισμών.

Καμιά φορά αυτά τα πράγματα κολλάνε σε προσωπικές φιλοδοξίες, στους προσωπικούς εγωισμούς ή στην αντικειμενική ανάγκη ότι ένας φορέας πρέπει να έχει έναν ηγέτη, πως θα προκύψει αυτό;

Η μεγαλύτερη  δυσκολία είναι αυτή που  περιγράφετε ακριβώς. Δηλαδή οι ενδεχόμενες επιφυλάξεις των μηχανισμών και των ηγεσιών των υπαρχόντων σχηματισμών, δεν το λέω με αρνητισμό, πιστεύω ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα, και από την άλλη μεριά το ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η προσωπικότητα η οποία μπορεί να δέσει όλη αυτή την προσπάθεια σε επίπεδο κορυφής. Σέβομαι απολύτως και τους δύο επικεφαλής των δύο χώρων αυτών αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. Ότι ένας νέος φορέας ή ένα ομοσπονδιακό σχήμα, πρέπει να έχει κάποιον επικεφαλής.

Ο οποίος πως νομίζετε ότι μπορεί να προκύψει; γιατί βέβαια δεν θα πέσει από τον ουρανό.

Εγώ έχω μια ιδιαίτερη επιφύλαξη στην ανάδειξη των πολιτικών ηγετών μέσα από αυτές τις διαδικασίες συνάντησης της λαϊκής βάσης, σε χώρους ψηφοφοριών. Δεν πολύπιστεύω σε αυτή τη διαδικασία, όμως έχει ξεκινήσει αυτό, μια σειρά πολιτικοί ηγέτες εκλέγονται πια με αυτό τον τρόπο. Δεν ξέρω αν μπορεί να πάει πίσω, το σχήμα που θα φτιάξουμε εμείς, σε αυτό το θέμα. Η δική μου διαδρομή, πορεία και εκτίμηση μου λέει ότι ένας πολιτικός ηγέτης αναδεικνύεται μέσα από πάρα πολύ συγκεκριμένες και επίπονες προσπάθειες πολιτικού χαρακτήρα, που είναι τα συνέδρια, οι συζητήσεις επί όλων των θεμάτων και όχι με μια ψηφοφορία, την λεγόμενη από τα κάτω. Αλλά έτσι έχουν οδηγηθεί τώρα τα πράγματα και έχει και αυτό τα θετικά του προφανώς. Όταν συμμετέχουν 50.000 ή 150.000 άνθρωποι δεν είναι μικρό πράγμα. Απλά έτσι  περιορίζεται λίγο η διερεύνηση των πολιτικών χαρακτηριστικών του ηγέτη.

Αισθάνεστε ότι πλησιάζουμε ξανά σε πολιτικό κύκλο; Δηλαδή ότι η πολιτική ζωή έχει ξαναμπεί σε μια φάση όπου όλες οι πολιτικές ηγεσίες έχουν στο μυαλό τους τις κάλπες;

Δεν ξέρω αν συμβαίνει αυτό. Αυτό που μου κάνει εντύπωση εμένα και δράττομαι της ευκαιρίας να το πω μιας και ρωτάτε, είναι η αλλαγή στάσης, η καινούργια τοποθέτηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη επί του θέματος. Εγώ θυμάμαι όλη την προηγούμενη χρονιά σε διάφορες συναντήσεις δημόσιες και συζητήσεις, τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ να επιχειρηματολογεί για το πόσο είναι ιδιαίτερη ανάγκη στη χώρα αν θέλει να προχωρήσει και να ανοίξει διεξόδους, μια εθνική συνεννόηση, μια εθνική γραμμή, ενδεχομένως ένα σχήμα του συνόλου των ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας που θα δώσει έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα δύο χρόνια και μια απάντηση στο ζήτημα το κυβερνητικό. Από την ώρα που εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης και κυρίως από την ώρα που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν 2-3 μονάδες διαφορά για τη ΝΔ, ζήτησε εκλογές και μάλιστα κατηγορηματικά και άμεσα. Αυτό με εκπλήσσει. Εγώ εξακολουθώ πιστεύω ότι η απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα της χώρας δεν είναι οι τέταρτες ή πέμπτες εκλογές μέσα σε ενάμιση χρόνο. 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK