Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Θα κάνω ό,τι μπορώ για την ΚεντροΑριστερά

Συνέντευξη στο BHMA FM 99,5 και τους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Δημήτρη Καμπουράκη

«Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ σε αυτή τη φάση. Και όσο βλέπω ότι υπάρχουν δυσκολίες και δυσκαμψίες, τόσο περισσότερο θα προσπαθήσω να άρω δυσκολίες και επιφυλάξεις. Θα κάνω ό,τι μπορώ. Θα δω ανθρώπους, θα συναντήσω παράγοντες αυτού του χώρου, θα μιλήσω με ειλικρίνεια, από καρδιάς, θα κάνω ό,τι μπορώ για να αρθούν οι δυσκολίες. Αλλά δεν φτάνουν οι προσπάθειες μόνο κάποιων ανθρώπων». 
 
Πως τα είδατε όλα αυτά εχθές;

Αναμενόμενα. Ότι θα ψηφίζονταν τα μέτρα ήταν βέβαιο σχεδόν, παρά την απώλεια που είχαν με την κ. Κατριβάνου. Από εκεί και πέρα το ότι είναι μια φοροκαταιγίδα δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί κανένας, ούτε οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν το αμφισβητούσαν. Απλώς είχαν τη λογική ότι δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.

Ο Τσίπρας το αμφισβήτησε. Είπε στον κ. Μητσοτάκη «μη λες για φοροκαταιγίδα γιατί είναι ντροπή, αίσχος κλπ»

Είδα το κλίμα στη Βουλή. Δεν έχει καμία σχέση με κλίμα πανηγυρισμών που περιγράφουν όταν βγαίνουν σε εκπομπές οι κυβερνητικοί βουλευτές. Ήξεραν πάρα πολύ καλά τι ψήφιζαν.

Στο κυλικείο δηλαδή και στους διαδρόμους ήταν κατηφείς;

Ήταν κατηφείς με την έννοια ότι αν συζητούσες με κάποιον κατ’ ιδίαν σου έλεγε «τι να κάνουμε τώρα έτσι όπως μπλέξαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς». Εάν τους έβλεπες σε πηγαδάκι προφανώς υπερασπίζονταν τις κυβερνητικές πολιτικές λέγοντας ότι «είναι γνωστό ότι υπογράψαμε μια συμφωνία που δεν την θέλαμε.».

Από περιέργεια, επειδή είστε ακόμα φίλος φαντάζομαι με τον κ. Κουβέλη, μιλάτε με τον κ. Κουβέλη; Επειδή θυμάμαι ότι έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση…

Όχι, δεν μιλάμε. Δεν έχω διακόψει τις προσωπικές μου σχέσεις αλλά έχουν περιοριστεί στα τυπικά. Χρόνια πολλά στις γιορτές κ.λ.π. και αν ποτέ συναντηθούμε. Ξέρετε τώρα, ακόμα και οι πιο έντονες φιλίες σε περιβάλλοντα πολιτικά και πολιτικές παρέες, όταν επέρχονται αλλαγές , ριζικές και βασικές πολιτικές αλλαγές, αλλάζουν και οι σχέσεις. Συμβαίνουν αυτά τα πράγματα.

Είχαμε μια απορία με το Νότη κουβεντιάζοντάς το. Όταν λέμε ότι το υπερταμείο παίρνει τα ΕΛΤΑ ή τις αστικές συγκοινωνίες, δηλαδή σημαίνει; τα παίρνει για να τα ιδιωτικοποιήσει ή έχει λόγο και στη καθημερινή διοίκησή τους; δηλαδή αν θέλει να πει πόσο θα πάει το εισιτήριο θα έχει λόγο το ταμείο;

Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να συμβαίνει και αυτό. Ως στοιχεία περιουσιακά της ελληνικής πολιτείας αυτά μπαίνουν στο ταμείο. Δεν έχω σκεφτεί ότι μπορεί να αναφέρεται στον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας, με την έννοια της διοίκησής της. Με εντυπωσιάζει η ίδια η ερώτηση. Νομίζω ότι ως στοιχεία περιουσιακά, το σύνολο δηλαδή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και της άλλης περιέρχεται στον έλεγχο του ταμείου.

Ο νόμος λέει κάτι για αυτά;  λέει 77.000 περιουσιακά στοιχεία. Ποια είναι αυτά; τα ξέρουμε;

Έχω την εντύπωση ότι είναι τα πάντα εκτός από αυτά τα οποία είναι εκτός συναλλαγής για λόγους αντικειμενικούς. Δηλαδή το φαράγγι της Σαμαριάς ,  η πλατεία Συντάγματος και άλλα τέτοια. Οτιδήποτε άλλο υπάρχει είναι στο υπερταμείο.

Εδώ και καιρό μιλάτε για έναν ενιαίο πολιτικό χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι αλλά βλέπω πολλά φλερτ του Ποταμιού με τη ΝΔ. Τι γίνεται; το εγχείρημα αυτό προχωράει ή όχι;

Καταρχήν την προσωπική μου άποψη και θέση την ξέρετε. Εγώ είμαι από τους πιο πιστούς υποστηρικτές της ανάγκης ανασυγκρότησης του χώρου που περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις και το Ποτάμι. Το πιστεύω επί της ουσίας, όχι για λόγους αμυντικούς, δηλαδή για να αποκρούσουμε την πόλωση. Νομίζω ότι αυτόν το χώρο τον έχει ανάγκη για να ισορροπήσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, τον έχει ανάγκη η χώρα. Από εκεί και πέρα το πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία, πραγματικά δεν το ξέρω, γιατί θέλω να είμαι και ειλικρινής. Εγώ ξέρω ότι το Ποτάμι, του οποίου είμαι βουλευτής, έχει πάρει πολιτική απόφαση συμμετοχής στη διαδικασία του διαλόγου που θα ανοίξει ένα δρόμο για να συγκροτηθεί ο χώρος. Αυτή ήταν η πολιτική του απόφαση, αυτό πήρε, αυτό έκανε. Πρέπει να σας πω ότι και εγώ πολλές φορές διαβάζω άστοχες  δηλώσεις, ακούω. Θα πω κάτι που είπα και την προηγούμενη εβδομάδα. Ο καθένας μπαίνει με την δική του θέρμη και τη δική του ζέση σε αυτή την ιστορία. Εγώ μπαίνω με ιδιαίτερη θέρμη. Άλλοι μπορεί να μη μπαίνουν έτσι.

Να καταλήξει κάπου κάποια στιγμή γιατί αρχίζει και γίνεται πολύ βασανιστικό.  

Ανέκδοτο αρχίζει και γίνεται. Και αν και αυτή τη φορά δε γίνει τίποτα, τελικά θα είμαστε αστείο.

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε το Ποτάμι να πηγαίνει με τη Δράση και τη Δημοκρατική Συμπαράσταση να είναι μόνη της αλλού. Υπήρξαν παρεξηγήσεις για όλη αυτή την ιστορία. Αν το Ποτάμι πάει στη ΝΔ εσείς θα πάτε μαζί του;

Πρέπει να σας πω ότι σέβομαι και τιμώ τη ΝΔ διότι είναι μια μεγάλη παράταξη η οποία πέρα από τις αδυναμίες και τα προβλήματά της έχει επιδείξει και περιόδους θετικής παρουσίας στην ελληνική πολιτική ζωή. Αλλά πολιτικά από την άποψη του στρατηγικού προσανατολισμού κλπ, νομίζω ότι  εγώ δεν μπορώ να είμαι εκεί. Ούτε η προϊστορία μου, ούτε η διαδρομή μου, ούτε οι πολιτικές μου απόψεις ταιριάζουν στο να είμαι σε μια τέτοια συνάντηση. Το λέω όμως με μεγάλο σεβασμό για το χώρο αυτό.

Υπάρχει πιθανότητα να γίνει συνάντηση των δύο χώρων επισήμως Νότη; Βέβαια υπάρχει. Να κατεβούν στις εκλογές μαζί ΝΔ, Ποτάμι, Δράση, δεν υπάρχει;

Με βάση τα σημερινά δεδομένα πάντως τέτοιος προσανατολισμός δεν υπάρχει στο Ποτάμι. Για να μην το αδικούμε το Ποτάμι. Εγώ δεν είμαι μέλος του και στέλεχος του αλλά δεν θέλω να το αδικώ το Ποτάμι. Το Ποτάμι έχει μια συγκεκριμένη πορεία την οποία έχει χαράξει, με προβλήματα και δυσκολίες βεβαίως αλλά έχει μια συνέπεια σε αυτά που λέει και ο προσανατολισμός του δεν είναι αυτός. Είναι ένας προσανατολισμός συνάντηση ς των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων αλλά και οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις πιστεύω ότι έχουν και πρόσημο.

Βλέπω όμως ότι έχετε μια καχυποψία προς το ΠΑΣΟΚ. Φοβάστε μη σας καπελώσει; τι ακριβώς συμβαίνει εκεί; Γιατί δεν προχωράει το πράγμα με γοργούς ρυθμούς όπως εμείς θα περιμέναμε;

Θα ήθελα και εγώ να προχωρήσει αλλά ξέρετε ότι οι δυσκολίες είναι από όλες τις πλευρές. Αν θέλω να είμαι αντικειμενικός, και νομίζω ότι και εσείς δεν έχετε κανένα λόγο να μη δεχθείτε ότι αυτή η αντικειμενικότητα βοηθάει όποτε την έχουμε, εγώ αναγνωρίζω ότι το Ποτάμι όπως κάθε κόμμα που επιχειρεί να προσελκύσει για διάλογο το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται τη δυσκολία που μπορεί να έχει από μια συμπεριφορά που στο παρελθόν είχε δείξει το ΠΑΣΟΚ, αλαζονική,  αφομοίωσης. Αυτές οι πλευρές υπάρχουν στην πολιτική σκέψη του Ποταμιού. Από την άλλη πλευρά πρέπει να σας πω ότι και εγώ όταν όταν παρατηρώ τη σύνοδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πίσω από το βήμα της προέδρου το βασικό σύνθημα είναι «η Κεντροαριστερά είναι εδώ», προφανώς αισθάνομαι την ανάγκη να αναρωτηθώ, αν νομίζουν ότι είναι εκεί γιατί δεν είμαστε όλοι εκεί και γιατί την ψάχνουμε την Κεντροαριστερά;

Αυτό αναρωτιόμαστε και εμείς.

Θέλω να πω, αν η αντίληψη που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά είναι ότι αυτός ο χώρος είναι ο εκφραστής της, πρέπει να πάψουμε να την ψάχνουμε όλοι οι υπόλοιποι και να πάμε να προσχωρήσουμε,. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ισχυρίζομαι ότι εδώ είναι και η πολιτική συμπεριφορά που έχει πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ ότι «εμείς είμαστε εδώ και αν θέλετε ελάτε». Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Με τούτο και με εκείνο και με το άλλο θα καταλήξουν όλοι να πούνε «πάμε να ψηφίσουμε Μητσοτάκη τώρα, να ξεμπλέξουμε με τους άλλους και βλέπουμε».

Συμφωνώ απολύτως με αυτό που λέτε αλλά αν υπάρχουν δυσκαμψίες στο Ποτάμι, που υπάρχουν και κατά τη γνώμη μου μακάρι να μην υπήρχαν, να δούμε από την άλλη μεριά και τις πλεονεξίες που υπάρχουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ναι αλλά εσείς είστε ένας άνθρωπος νηφάλιος, Ανανεωτική Αριστερά από τα γεννοφάσκια σας, ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσέγγιση.

Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ σε αυτή τη φάση. Και όσο βλέπω ότι υπάρχουν δυσκολίες και δυσκαμψίες, τόσο περισσότερο θα προσπαθήσω να άρω δυσκολίες και επιφυλάξεις. Θα κάνω ό,τι μπορώ. Θα δω ανθρώπους, θα συναντήσω παράγοντες αυτού του χώρου, θα μιλήσω με ειλικρίνεια, από καρδιάς, θα κάνω ό,τι μπορώ για να αρθούν οι δυσκολίες. Αλλά δεν φτάνουν οι προσπάθειες μόνο κάποιων ανθρώπων.

Να ρωτήσω κάτι προσωπικό.  Εσείς ως στέλεχος από παλιά στο χώρο του Συνασπισμού, αν τώρα είχες μείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήσουν πρωτοκλασάτος υπουργός. Δεν το μετάνιωσες ποτέ;

Δεν έχω μετανιώσει για καμία από τις πολιτικές επιλογές και ενέργειες που έχω πάρει εγώ και άλλοι σύντροφοί μου όλο το τελευταίο διάστημα. Δεν μετανιώνω για κάτι, το οποίο εκ των υστέρων απεδείχθη ότι είχα δίκιο σε αυτό που έκανα. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τον Συνασπισμό που φτιάξαμε εμείς πριν 25 χρόνια ή με τον Συνασπισμό που παλέψαμε να τον στήσουμε στα πόδια του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τα βασικά στοιχεία της ανανεωτικής του φυσιογνωμίας, του ανανεωτικού του ριζοσπαστισμού, δεν υπάρχουν σήμερα. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, το λέω χωρίς καμία εχθρότητα, με πολιτική αντιπαλότητα μόνο, έχει μια πολιτική συμπεριφορά που είναι μακράν αυτών που επιδιώξαμε όταν φτιάχναμε τον Συνασπισμό. Αυτός ο άκρατος λαϊκισμός του και οι πολιτικές του συνεργασίες με ένα χώρο που δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ στο παρελθόν ότι θα μπορούσαμε να συμπράξουμε. Εννοώ με τον χώρο της λαϊκίστικης δεξιάς του κ. Καμμένου. Αυτά με πείθουν ότι σε έναν τέτοιο χώρο δεν θα μπορούσα να παραμείνω.  Κι άλλοι σύντροφοι και καλοί μου φίλοι από αυτόν το χώρο μου λένε «είδες που πήγαμε στο 30-35% και δεν το περίμενες και αν είχες μείνει…». Το πρόβλημα δεν είναι πόσο μπορεί να ανεβάσει κάποιος τα ποσοστά του όταν καταθέτει πολιτικές οι οποίες δεν βγαίνουν από τους όρους και τους λόγους για τους οποίους γεννήθηκε. Αυτά που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ τα 4 τελευταία χρόνια δεν έχουν καμία σχέση με τους λόγους που γέννησαν τον Συνασπισμό.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK