Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Άλλα δηλώνει ο κ. Τζανακόπουλος, άλλα δηλώνουν οι δανειστές

Σημεία συνέντευξης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 FM και στη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή

Για την διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση

Είχαμε πριν από 3-4 εικοσιτετράωρα σχεδόν την βεβαιότητα ότι επιστρέφουν οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τώρα νομίζω ότι είμαστε πάλι στο κενό.

Ακούμε το ότι διευρύνθηκαν –κατά την κυβέρνηση πάντα- οι απαιτήσεις των δανειστών. Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να υπάρχει και τέτοιο στοιχείο αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα νομίζω είναι το ότι πάσχει στο ζήτημα της αξιοπιστίας η ελληνική πλευρά. Δεν είμαστε αξιόπιστοι. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που δημιουργεί τις δυσκολίες. Να δούμε. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για το πόσο γρήγορα θα κλείσει η εκκρεμότητα. Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι κλείνει το θέμα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. Όμως άλλα δηλώνουν οι δανειστές.

Για την κυβερνητική συνοχή

Πιστεύω και έχω πει πάρα πολλές φορές και νομίζω ότι δεν πέφτω έξω –εκτός αν συμβούν τέρατα και σημεία- ότι η κυβέρνηση έχει μια μικρή μεν, πλην επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία μπορεί να στηρίξει την πολιτική της. Έχω την εντύπωση ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν κινδυνεύει στη Βουλή. Παρά τις ενστάσεις, δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πολλοί βουλευτές του ξέροντας πάρα πολύ καλά από την αρχή ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα, παίζουν και λίγο την αντιστασιακή τους πλευρά. Αλλά νομίζω ότι το δια ταύτα θα είναι η υπερψήφιση του πακέτου που θα φέρει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.

Για τις παρεμβάσεις Σημίτη, Στουρνάρα και τις συναντήσεις Μητσοτάκη

Επιτρέψτε μου να μη δίνω εξωπραγματικές διαστάσεις σε αυτά τα ζητήματα. Βγήκε ο κ. Σημίτης και έκανε κάποιες δηλώσεις, κατά τη γνώμη μου ενδιαφέρουσες. Θα μπορούσε και να μην έχει βγει, εντάξει. Ο κ. Στουρνάρας έχει υποχρέωση πολλές φορές να παρεμβαίνει και καλά κάνει κατά τη γνώμη μου, είτε είναι κάποιος σύμφωνος με αυτά που λέει είτε όχι. Δεν συμφωνώ με την κατηγορία ότι πολιτικολογεί. Δεν μπορεί να απέχει η εκτίμηση του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας από τα τεκταινόμενα. Καλό είναι να ξέρουμε και την γνώμη του. Να σας πω και κάτι; εγώ αν ήμουν κυβέρνηση θα είχα εκμεταλλευτεί θετικά τις δυσάρεστες εκτιμήσεις που διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας. Θα τις είχα χρησιμοποιήσει δηλαδή αξιοποιώντας τις θετικά. Πιστεύω ότι έχει σημασία πως αξιοποιεί κάποιος την παρέμβαση του Κεντρικού Τραπεζίτη.

Για το Ποτάμι

Το Ποτάμι δυσκολεύεται, δεν μπορεί να το κρύψει κανένας αυτό. Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που το δείχνουν. Είναι και η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει. Αλλά έχω την εντύπωση ότι κάνει μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις δυσκολίες και αν - κατά την γνώμη μου πάντα – αναζητήσει μια πιο συγκεκριμένη στρατηγική πολιτικών συμμαχιών και παρέμβασης στον μεσαίο μεταρρυθμιστικό χώρο, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης. Πιστεύω ότι έχει τα περιθώρια. Αλλά όλο αυτό εξαρτάται από το πώς θα το σκεφτεί το Ποτάμι στις δομές του, πως θα το σκεφτεί ο Στ. Θεοδωράκης. Νομίζω έχει τις προϋποθέσεις το Ποτάμι να αλλάξει τα δεδομένα. Αλλά θέλει προσπάθεια και θέλει κυρίως αυτό που σας είπα πριν, να αποσαφηνίσει τις στρατηγικές πολιτικές επιλογές του.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK