Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Ο κόσμος που προσήλθε στις κάλπες του νέου φορέα είναι ο εγγυητής της εξέλιξης του

Συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 fm και στον δημοσιογράφο Β. Πάικο.

Το «Κίνημα Αλλαγής» ως τίτλος δεν καπελώνει τα πράγματα; δηλαδή η απόφαση της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη μονομερώς θα λέγαμε απέναντι σε όλους τους άλλους και απέναντι στο Συνέδριο που ακολουθεί, δεν είναι κάπως καπελωτική απόφαση;
Να σας δώσω την απάντησή μου από μια άλλη σκοπιά. Ο τίτλος ενός κόμματος, ακόμα και ενός υπό διαμόρφωση κόμματος, δεν είναι μια λεπτομέρεια. Στον τίτλο συμβολίζονται και αντανακλώνται οι προγραμματικές αρχές, τα στοιχεία της φυσιογνωμίας και της πολιτικής του κόμματος που διαμορφώνεις. Υπό αυτήν την έννοια λογικά θα έπρεπε να είναι ένας τίτλος βγαλμένος μέσα από διάλογο, συζήτηση και προσέγγιση όλων των δεδομένων που είπα πριν.

Είναι η δεύτερη φορά που η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης αποφασίζουν μόνοι τους, χωρίς καν να συζητήσουν το θέμα με τους άλλους επικεφαλής κομμάτων ή τους άλλους υποψηφίους. Η πρώτη ήταν με τις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, η δεύτερη είναι με τον τίτλο, ο οποίος τίτλος εφόσον καθιερωθεί, έστω και έως το συνέδριο, και μπει και στις μετρήσεις κτλ, κατά κάποιον τρόπο προκαταλαμβάνει και τις αποφάσεις του συνεδρίου.

Οποιαδήποτε απόφαση έχει παρθεί μέχρι τώρα, έχει παρθεί από την κ. Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά εξ αντικειμένου – και νομίζω αυτό δεν αμφισβητείται – είναι σήμερα το μόνο τυπικά νομιμοποιημένο όργανο στο χώρο μέσα από τη λαική εντολή. Επομένως η κ. Γεννηματά, το πολιτικό δικαίωμα να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις, το έχει.

Τέτοιου τύπου αποφάσεις, που αφορούν και δεσμεύουν αυτό που θα δημιουργηθεί;
Νομίζω ότι επί της ουσίας σας απάντησα πριν, στο θέμα του ονόματος. Που σημαίνει ότι και για τα άλλα θέματα έχω παρόμοια γνώμη. Λέω όμως ότι από την ώρα που δεν υπάρχει καμία άλλη διαδικασία, αυτή η απόφαση είναι απόφαση του μόνου, επαναλαμβάνω, νομιμοποιημένου οργάνου, που είναι η κ. Γεννηματά, εκλεγμένη μέσα από την λαϊκή εντολή. Τώρα, οι αποφάσεις βεβαίως κρίνονται. Αλλά εγώ θέλω να απαντήσω στο επίπεδο της πολιτικής λειτουργίας. Κρίση μπορεί να υπάρχει, δεν τίθεται θέμα, αλλά οι αποφάσεις της κ. Γεννηματά είναι οι μόνες που μπορούν να υπάρξουν τώρα γιατί δεν υπάρχει καμία άλλη διαδικασία.

Από ότι ξέρουμε και από ότι ανακοινώθηκε είναι απόφαση Γεννηματά-Θεοδωράκη πρώτον, δεύτερον φαντάζομαι θα συμφωνείτε ότι θα μπορούσε να γίνει μια πολύ σύντομη περιφορά- ανταλλαγή απόψεων με τους άλλους υποψηφίους και τους επικεφαλής ομάδων-σχημάτων-συλλογικοτήτων μέσα στον χώρο, έτσι δεν είναι;
Ναι, θα μπορούσε να γίνει αλλά διάβασα ένα σχόλιο, νομίζω της ίδιας της κ. Γεννηματά ή κύκλων περί την πρόεδρο, που έλεγε ότι αν έμπαινε αυτό το θέμα για συζήτηση θα τράβαγε σε χρόνο, θα ήταν μεμψίμοιρη διαδικασία και επομένως έκρινε ότι δεν χρειαζόταν. Δεν έχω την δυνατότητα να δώσω άλλη απάντηση.

Ρωτάω εσάς, δεν με ενδιαφέρει ποιος το έκανε, ρωτάω εσάς πως το σχολιάζετε και εν πάση περιπτώσει μήπως σας ανησυχούν τέτοιες κινήσεις σε σχέση με τον αρχηγισμό που ενδεχομένως θα υπάρξει στο νέο φορέα;
Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δεν λειτουργώ πρόχειρα. Και δεν λειτουργώ μέσα από μια διαδικασία ταχύτητας. Είναι η πρώτη φάση και θέλω να προσδιορίσω την κριτική μου σκέψη και τα συμπεράσματά μου αφού περάσει κάποιος καιρός και δούμε συνολικά τα ζητήματα. Τα πρώτα 24άωρα μπορεί να έχουν και στιγμές τέτοιες αλλά θέλω να κρίνω τα πράγματα λίγο συνολικότερα.

Μάλιστα. Κάτι άλλο λοιπόν που θέλω να σχολιάσετε. Συγκροτήθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο. Ένα άτυπο ή ας πούμε ένα καθοδηγητικό όργανο που ως το συνέδριο θα λειτουργεί. Και βλέπουμε ότι αποτελείται από τους επικεφαλής σχημάτων πρώτα-πρώτα, συν δυο περιπτώσεων. Ο κ. Καμίνης και ο κ. Ανδρουλάκης που ήταν υποψήφιοι και πήγαν αρκετά καλά στη διαδικασία εκλογής. Μήπως αυτό το σχήμα προδιαθέτει για την πολυκομματικότητα του νέου φορέα; Για το μη ενιαίο του νέου φορέα;
Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αντίθετα εγώ θα έλεγα να είναι πολύ ευρύτερο και να συμμετέχουν και άλλοι πολλοί.

Ποια λογική οδήγησε σε αυτό και δεν είναι ευρύτερο, δεν είναι 10 άτομα αντί για 6…
Αν κατάλαβα καλά εννοείτε αν έγιναν σχηματοποιήσεις και τακτοποιήσεις;

Ακριβώς. Αυτό εννοούσα.
Επαναλαμβάνω ότι αυτήν την ώρα και στα πρώτα 24ωρα οι επιλογές που γίνονται σε αυτά τα ζητήματα, είναι επιλογές του μόνου οργάνου που είναι νομιμοποιημένο να τις κάνει. Που είναι η κ. Γεννηματά που βγήκε μέσα από τη μεγάλη πλειοψηφία ενός κόσμου που αθρόα προσήλθε στις κάλπες. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει, άλλες διαδικασίες δεν υπάρχουν και νομίζω, άσχετα από την κρίση που έχει ο καθένας ότι εξ αντικειμένου αυτή η απόφαση είναι σεβαστή.

Σεβαστή είναι ούτως ή άλλως από το μόνο νομιμοποιημένο όργανο. Συμφωνώ. Το ζήτημα είναι αν η σύνθεση η οποία αποφασίστηκε προδιαθέτει ως προς τη συνέχεια, γιατί ψάχνουμε όλοι να βρούμε, φαντάζομαι εσείς περισσότερο από εμάς, τι θα είναι αυτό το καινούργιο και πως θα είναι αυτό το καινούργιο, πέραν από την πολιτική του.
Να σας απαντήσω λοιπόν ,με μια μεγαλύτερη σαφήνεια. Προσπαθώ να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός, και το καταλαβαίνετε, γιατί είναι ο πρώτος καιρός. Κατά την γνώμη μου θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι πολύ ευρύτερο. Και θα σας πω κάτι που το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ γιατί το πιστεύω βαθύτατα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ αυτή η παράταξη, χωρίς το υπάρχον ΠΑΣΟΚ αλλά και δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις εκτός ΠΑΣΟΚ δυνάμεις.

Να σας το πω κάπως αλλιώς, όχι το ίδιο πράγμα αλλά περίπου. Τελικά έχει μείνει η εντύπωση ότι όλο αυτό που προέκυψε ή που θα προκύψει δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ας πούμε, διευρυμένη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή αν θέλετε το ΠΑΣΟΚ και ο περίγυρος του. Εντέλει είναι αυτό ή θα είναι αυτό;
Το έχω ακούσει αυτό. Ελπίζω ότι δεν θα είναι αυτό. Γιατί αν είναι έτσι δεν θα έχει πιάσει τόπο η πολλή μεγάλη προσπάθεια που έγινε όλο τον προηγούμενο καιρό και η δική μου, και αν θέλετε η διάθεση και επιθυμία του κόσμου που προσήλθε στις κάλπες και που πιστεύω ότι άλλα ζήτησε. Ελπίζω ότι δεν θα είναι αυτή η εξέλιξη.

Ασφαλώς. Προσπαθούμε να ψηλαφίσουμε τα πράγματα. Εσείς λοιπόν που είστε μέσα, παρακολουθείτε και ξέρετε και βλέπετε διαθέσεις, μήπως σε μια μερίδα κόσμου, αυτών που παίζουν ρόλο στα πράγματα, υπάρχει διάθεση τελικά να είναι κάτι τέτοιο;
Δεν ξέρω, αλλά αν υπάρχει διάθεση σε κάποιους να είναι κάτι τέτοιο νομίζω ότι αυτό εξ αντικειμένου θα προσκρούσει στις αναγκαιότητες που υπάρχουν σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας. Διότι αν είναι η εξέλιξη να είναι αυτή , κάτι τέτοιο υπήρχε. Γιατί να μπει σε μια τέτοια διαδικασία ο χώρος για να κάνει κάτι άλλο; Αν ήταν απλώς να υπάρξουν κάποιες διευρύνσεις και κάποιες μεταγραφές του υπάρχοντος σχήματος δεν υπήρχε λόγος να γίνει όλη αυτή η ιστορία. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι έτσι. Δηλαδή ακόμα και αν υπάρχει στη σκέψη κάποιων πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα ωθήσει τα πράγματα προς άλλη κατεύθυνση. Για την ώρα δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο ή να σας πω κάτι άλλο.

Το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Κρατήστε το όμως ως παρατήρηση για να δούμε τα πράγματα στο συνέδριο.
Το κρατάω απολύτως και σέβομαι και εγώ την παρατήρηση.

Το συνέδριο πάει για την άνοιξη, πρώτα πρώτα, αν θυμάμαι καλά, μπορεί και να κάνω λάθος, είχατε πει για το Δεκέμβριο, τελοσπάντων, αργήσατε, δεν έγινε… Την άνοιξη μήπως είναι πολύ αργά? Μήπως έχει ξεφουσκώσει το πράγμα;
Δεν νομίζω. Έχετε και εσείς εμπειρία από τα συνέδρια όλων των κομμάτων ακόμα και των διαμορφωμένων, πολύ περισσότερο ένα κόμμα που είναι υπό διαμόρφωση, θέλει ένα χρονικό διάστημα για να υπάρξει, για να δει πως θα γίνουν οι διαδικασίες του, πως θα διαμορφωθούν οι θέσεις του, η συζήτηση στον κόσμο του. Θα έλεγα πως το τρίμηνο που ακολουθεί, είναι από τα μικρότερα διαστήματα που χρειάζονται για να γίνουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες.

Και μιας και μιλάμε για αυτές, υπάρχουν σκέψεις σοβαρές, δεν λέω κατάληξη, για το ποια θα είναι η μορφή των διαδικασιών αυτών;
Όχι. Δεν υπάρχει τίποτα για την ώρα ή τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω να υπάρχει τίποτα για την ώρα. Εγώ αν με ρώταγε κάποιος θα είχα να πω πολλά με το πώς έχω κατά νου τα συνέδρια, αλλά ο καθένας έχει την δική του προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Αλλά όπως σας είπα και το ξέρετε, ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία διαδικασία πάρα μόνο η εκλογή αρχηγού. Όλα αυτά δεν έχουν συζητηθεί.

Κύριε Λυκούδη καταλαβαίνετε τι σας ρωτώ γιατί υπάρχει μεν η κλασσική λογική των προσυνεδριακών διαδικασιών με συνελεύσεις, εκλογή συνέδρων κτλ , και υπάρχει και η άλλη, ότι διάφορες ομάδες θα ορίσουν εκπροσώπους με κάποιας μορφής αναλογικότητα και τελικά θα είναι ένα συνεδριακό σώμα που δεν θα έλεγε κανείς ότι θα είναι και το αντιπροσωπευτικότερο δυνατό.
Εγώ επικαλούμαι πάλι πάντως την δική σας πολιτική εμπειρία για να σας πω ότι σε ένα κόμμα που συγκροτείται, είναι υπό διαμόρφωση και κάνει το πρώτο του ιδρυτικό συνέδριο και η άλλη πλευρά, δηλαδή των συνεννοήσεων που θέτετε, είναι υπαρκτή και πιθανόν λογική. Δεν είναι ένα κόμμα χρόνων, που έχει τον κόσμο του, τις οργανώσεις του κτλ. Πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει; Εμένα η εμπειρία μου σε κόμματα που διαμορφώθηκαν με συνάντηση διαφόρων επιμέρους ρευμάτων είχε και τέτοια χαρακτηριστικά. Ο ενιαίος Συνασπισμός για παράδειγμα τον οποίο έζησα το 1989, είχε και τέτοια χαρακτηριστικά.

Είχε και τέτοια χαρακτηριστικά αλλά αν υποθέσουμε ότι θα μετρηθεί κατά κάποιο τρόπο η σημερινή επιρροή κάποιων κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού υπάρχει ένα θέμα.
Έχετε δίκιο σε αυτό.

Και τι θα γίνει με κάποιους όπως για παράδειγμα ο Κύριος Καμίνης, δεν έχει κάποιο κόμμα από πίσω του πως θα ορίσει…όμως έχουμε αρκετό καιρό να απαντήσουμε.
Δεν είναι πολύ εύκολο να απαντήσω σε αυτό διότι δεν ξέρω κάτι παραπάνω. Όλα είναι υπό σκέψη.

Να σας πω και κάτι. Ίσως δεν έπρεπε να σας το πω επειδή μιλώ με εσάς αλλά θα περίμενα ότι από την στιγμή που είναι ο κύριος Θεοχαρόπουλος στο συμβούλιο αυτό που εκπροσωπεί την ΔΗΜΑΡ που δεν έλαβε μέρος αυτόνομη στις εκλογές γιατί να μην είστε και εσείς που είστε συνεργαζόμενος με το Ποτάμι και επικεφαλής μιας κίνησης; Θέλω να πω, είναι κάποια πράγματα λίγο περίεργα αλλά τελοσπάντων εντάξει. Μην απαντάτε. Δεν χρειάζεται.
Δεν απαντώ.

Σας ευχαριστώ πολύ .
Ευχαριστώ και εγώ.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK