Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Όταν κατακρημνίζεται η Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα, ποιος κερδίζει;

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 fm και στη δημοσιογράφο Ευαγγ. Μπαλτατζή

Για το θέμα του επιδόματος ενοικίου που εισέπραττε η κ. Αντωνοπούλου

Για την υπουργό νομίζω ότι αυτή η συμπεριφορά ήταν πέραν των ορίων. Έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με το γενικότερο κλίμα στην ελληνική κοινωνία.

Αλλά ενώ είναι ανοιχτά όλα τα μέτωπα με τα οποία θα έπρεπε να ασχοληθεί σοβαρά η ελληνική πολιτική ζωή, αυτή αντιθέτως έχει εσωτερικοποιήσει τα πάντα και έχει αναδείξει τον βαθύτατο πολιτικό διχασμό σήμερα στην Ελλάδα ως πρώτο πεδίο πολιτικής. Έχουμε τα ελληνοτουρκικά, τα ελληνοσκοπιανά, την βαθιά οικονομική κρίση και εμείς ασχολούμαστε με άλλα επίπεδα πολιτικής.

Για την υπόθεση Novartis

Που οδηγείται η χώρα; την προηγούμενη εβδομάδα καταγγέλλονταν δυο πρώην πρωθυπουργοί και οχτώ υπουργοί ως απατεώνες και μιζαδόροι. Και ένας πρώην πρωθυπουργός μηνύει τον νυν πρωθυπουργό ως αρχηγό συμμορίας. Αντιλαμβάνεστε την εικόνα; και αυτή η χώρα που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο θα πάει μετά από μια εβδομάδα να ζητήσει την τελευταία δόση των 5,5 εκ. από τους δανειστές στο Eurogroup. Αντιλαμβάνεστε ποια υποδοχή θα έχει;

Νομίζω ποτέ δεν είχαν φτάσει τα πράγματα σε τόσο ακραία κατάσταση, με εξαίρεση την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά, την οποία όμως ξεπέρασε η ελληνική πολιτική ζωή. Όλοι είχαμε μπει σε αυτό το κλίμα διχασμού εκείνη την περίοδο, τα μαθήματα υπήρξαν μαθήματα για όλους και η πολιτική ζωή προχώρησε. Βέβαια τότε ήταν η περίοδος των μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων στην Ελλάδα, όποια γνώμη και αν έχει ο καθένας για τον οποιονδήποτε.

Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να επανέλθει η πολιτική στα ουσιαστικά ζητήματα. Να φύγει δηλαδή από το επίπεδο «ποιοι είναι οι μεγάλοι ή μικροί μιζαδόροι, ποιοι τα παίρνουν και ποιοι όχι». Είδατε την τελευταία δημοσκόπηση. Ξανά παίρνει κεφάλι και γίνεται τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή. Δεν είναι προφανές; όταν κατακρημνίζεται η Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο, ποιος θα κερδίσει;

Για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Ο χώρος αν συγκροτηθεί, θα αποτελέσει ένα βασικό, ουσιαστικό στοιχείο πολιτικής ισορροπίας και θα δώσει άλλον τόνο στην πολιτική ζωή. Απλώς δεν έχω τις σιγουριές που θα ήθελα να έχω, γιατί βλέπω ότι πολλά πράγματα δεν γίνονται όπως πρέπει. Υπάρχουν εγγενή προβλήματα. Το λέω αυτό με ειλικρίνεια γιατί πάλεψα πολύ αυτήν την ιστορία και ίσως μόνος μου κάποιες εποχές. Για πάρα πολύ κόσμο η ελπίδα ήταν να συγκροτηθεί ένας νέος, μεγάλος, ισχυρός φορέας στον χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής, αριστερής, σοσιαλδημοκρατικής παράταξης. Αν αυτό που πάει να γίνει τώρα είναι μια διεύρυνση του υπάρχοντος σχήματος, με όλες μου τις ευχές να πάει καλά, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο.

Για την απόφαση του Ποταμιού να μετάσχει στην συγκρότηση του νέου φορέα

Καλά έκανε και μπήκε. Κατά την γνώμη μου, μπήκε καθυστερημένα βέβαια. Και μπαίνοντας καθυστερημένα, δεν μπήκε πρωταγωνιστικά. Αν είχε μπει σε αυτήν την ιστορία έναν χρόνο νωρίτερα, θα έμπαινε πρωταγωνιστικά και όχι ακολουθώντας την ροή των γεγονότων. Τώρα όμως έχει σημασία να δούμε τι δημιουργείται, πως προχωράει αυτή η προσπάθεια και αν αυτό που δημιουργείται είναι αυτό που ελπίζαμε όλοι και το Ποτάμι.

Για το ενδεχόμενο εκλογών

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα γίνουν το 2019 οι εκλογές. Αν όχι στο τέλος του 2019 ίσως νωρίτερα, πάντως νομίζω ότι το 2018 δεν είναι χρονιά εκλογών. Δεν μπορώ όμως να κάνω ακριβείς εκτιμήσεις. Είμαστε μια χώρα που η πολιτική ζωή κινείται με έναν τρόπο που δεν μπορεί να ρυθμιστεί.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK