Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 fm

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 fm και στους δημοσιογράφους Μ. Γεωργίου και Β. Παπαδημητρίου

Για την απόφαση της κ.ο. του Ποταμιού

Καταρχήν δεν υπήρξε απόφαση της κ.ο., υπήρξε συζήτηση που είχε κοινούς τόπους, κοινές συνεννοήσεις, κοινές διαπιστώσεις, αλλά όχι απόφαση γιατί είναι γνωστό ότι στην κ.ο. του Ποταμιού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Έχουμε συνεννοηθεί ότι ο καθένας θα κινηθεί με βάση την προσωπική του άποψη σε αυτά τα θέματα. Η κοινή διαπίστωση στην κ.ο. είναι ότι δεν μπορεί να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή αν δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης αυτού που την φέρνει. Δηλαδή της κυβέρνησης. Από την ώρα που θα αποχωρήσει ή έχει αποχωρήσει ο κυβερνητικός εταίρος, η κυβέρνηση παύει να έχει πλειοψηφία μέσα στην βουλή και θα πρέπει πρώτα αυτό το ζήτημα να λύσει και μετά να φέρει τη συμφωνία.

Για όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη του

Μέχρι εχθές το κυβερνητικό επιτελείο, ακόμα και ο κ. Τζανακόπουλος, έλεγαν ότι η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες και ας μην έχει την πλειοψηφία. Χθες ο πρωθυπουργός είπε κάτι άλλο, ότι «εγώ αν δεν έχω πλειοψηφία, θα την αναζητήσω με ψήφο εμπιστοσύνης και αν δεν την πάρω θα πάω σε εκλογές». Ήταν το αυτονόητο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός χθες. Έτσι όπως είναι βεβαίως τα πράγματα τώρα, αυτό το κοινοβουλευτικό δικαίωμα που έχει ο πρωθυπουργός να αναζητήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη θέση αυτής που είχε, αν την χάσει, δεν λύνει το πρόβλημα της γενικότερης πολιτικής σταθερότητας. Η χώρα έχει μπει αναμφισβήτητα με όλα αυτά σε πολιτική κρίση και νομίζω ότι η βασική διέξοδος είναι η προσφυγή στις κάλπες. Είμαι υποστηρικτής της ολοκλήρωσης των θητειών των κυβερνήσεων. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ των πρόωρων εκλογών. Ασκούσα κριτική στον κ. Μητσοτάκη όταν ζητούσε εδώ και τρία χρόνια συνέχεια να γίνουν εκλογές. Όμως τώρα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα.

Για το εάν υπάρχει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος δεν άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αλλά παραιτηθεί από Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πει ότι δεν ψηφίζει την συμφωνία

Υπάρχει θέμα πολιτικής σοβαρότητας και ευθύνης. Δηλαδή αν είναι δυνατόν. Από εικοσιτετράωρο σε εικοσιτετράωρο αυτή η κυβέρνηση υπάρχει ή δεν υπάρχει ανάλογα με τις επιθυμίες του κ. Καμμένου. Δηλαδή αν την Παρασκευή ο κ. Καμμένος πει στον κ. Πρωθυπουργό ότι δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη του ενώ έλεγε προχθές ότι φεύγει από την κυβερνητική πλειοψηφία, το κλίμα βλέπετε να διαφοροποιείται; Βεβαίως παραμένει η κυβερνητική πλειοψηφία, εντάξει, αλλά δεν υπάρχει θέμα;

Για το ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης με νέα ψήφο εμπιστοσύνης

Όχι δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης. Τα θέματα δεν λύνονται αν ανανεώσει μια πλειοψηφία στην Βουλή ο κ. Τσίπρας. Έχει το απόλυτο συνταγματικό δικαίωμα το κάνει, το ξαναλέω, αλλά είναι άλλο ζήτημα αυτό και άλλο τα θέματα της δημοκρατικής ευαισθησίας και της σταθερότητας. Δεν πρόκειται να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης.

Για το εάν υπάρχει πολιτικό ζήτημα για όσους βουλευτές του Ποταμιού θελήσουν να στηρίξουν με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση

Όχι και σε αυτό είμαι καθαρός. Είμαι εξοργισμένος με όσους με πολύ μεγάλη ευκολία, εάν κάποιο μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου προχωρήσει σε μια κίνηση η οποία δεν είναι σύμφωνη με αυτό που λέει το κόμμα του, να κατηγορείται ευθέως και αμέσως ως αποστάτης, ως αργυρώνητος, ως εξωνημένος. Είναι απαράδεκτες ιστορίες αυτές. Εγώ δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν την ζητήσει, άλλα όποιος νομίζει με βάση την συνείδησή του ότι πρέπει να δώσει, ας την δώσει.

Για το αν θα στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών θεωρώ ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, το χω πει πολλές φορές. Η στάση μου είναι θετική απέναντί της. Είμαι σαφής. Θα εξαρτήσω όμως την στάση μου και την ψήφο μου, την περίοδο που θα έρθει ανάλογα με το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Αν δηλαδή οι πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ατμόσφαιρα που δεν σηκώνει τέτοιου τύπου μεγάλες εθνικές πρωτοβουλίες γιατί δεν υπάρχει στην πολιτική ζωή σταθερότητα και ομαλή πορεία, προφανώς θα επηρεαστεί η άποψή μου. Είναι σαφές. Δεν μπορώ να αγνοήσω το πολιτικό κλίμα, αλίμονο. Εδώ δεν το αγνοεί ο Πρωθυπουργός. Χτες ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν μπορώ να την φέρω, εάν δεν ξέρω αν έχω κυβέρνηση.

Για την στάση που θα κρατήσει απέναντι στην συμφωνία αν ο Πρωθυπουργός πάρει ψήφο εμπιστοσύνης

Εγώ θεωρώ ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση η δημοκρατική νομιμοποίηση και ακολούθως να έρθει η συμφωνία, αλλά την ίδια ώρα σας είπα ότι κατά την γνώμη την δική μου παρά το ότι δεν είμαι θιασώτης των πρόωρων εκλογών, καλύτερη διέξοδος τώρα θα ήταν μια προσφυγή στις κάλπες. Άλλωστε σε 4-5 μήνες θα πάμε που θα πάμε. Το λέω γιατί έτσι θα λυθούν με πιο κατηγορηματικό τρόπο και με θεσμική παρέμβαση τα πράγματα.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK