Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Η πορεία μας είναι φθίνουσα αλλά ελπίζω ότι θα ανακάμψουμε

Η συνέντευξη στο Βήμα FM παραχωρήθηκε στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο

Είχα διατυπώσει την άποψη ότι θα πρέπει το κόμμα μου να πάρει τολμηρότερες πρωτοβουλίες και να ηγηθεί - εννοώ πολιτικά, για να μην παρεξηγηθώ - και να ανοίξει το δρόμο για μια συνάντηση όλου του χώρου της Κεντροαριστεράς. Είχε όλες τις δυνατότητες να το κάνει η ΔΗΜΑΡ και πολιτικά και ηθικά αλλά και από άποψη ιστορικής διαδρομής και από άποψη αξιοπιστίας. Νομίζω ότι δεν τολμήσαμε όσο έπρεπε και σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση δύσκολη. Συνολικά ο χώρος αυτός της κεντροαριστεράς βλέπουμε τελικά να είναι γεμάτος με πρωτοβουλίες που εργάζονται για την ανασυγκρότησή του, αλλά ο ίδιος να μην ανασυγκροτείται.

Ακούσαμε τον κ. Κουβέλη να λέει ότι δεν θα ψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο. Γιατί; Μία φορά θα δώσει κάτι η κυβέρνηση και δεν θα το ψηφίσετε;

Η επιλογή είναι να μην στηρίξει η ΔΗΜΑΡ το πολυνομοσχέδιο. Αύριο έχουμε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για το θέμα, αλλά περισσότερο, νομίζω, θα συζητήσουμε τη διάταξη των δικών μας ομιλιών και της δικής μας παρουσίας στη Βουλή παρά τις διατάξεις του. Απ' ό,τι άκουσα, ο πρόεδρος εχθές στη Θεσσαλονίκη είπε ότι θα το καταψηφίσουμε.

Δεν το συζητάτε όλοι μαζί; Συγκρατούμε αυτό που λέτε ότι το ακούσατε εχθές και εσείς που σημαίνει ότι δεν ήταν συλλογική απόφαση.

Δεν είχαμε συνεδριάσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αλλά, για να μην αδικήσω και τον πρόεδρο, νομίζω ότι ο προσανατολισμός που υπήρχε στη ΔΗΜΑΡ ήταν πως είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο και προφανώς αυτό εξέφρασε με τη δήλωσή του ο πρόεδρος. Αλλά συνεδρίαση, συζήτηση και απόφαση οργάνου δεν είχε γίνει, θα γίνει αύριο.

Σας ρωτάμε και επιμένουμε γιατί είναι η τελευταία δόση που θα πάρουμε και κάτι θα δώσει αυτή τη φορά η κυβέρνηση στον κόσμο – αυτό το 500άρικο – και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το καταψηφίζει η ΔΗΜΑΡ.

Υπάρχουν αυτά τα στοιχεία που λέτε, δεν θα ήταν δυνατόν να τα αρνηθώ. Από κει και πέρα ακούγοντας τον πρόεδρο χθες νομίζω ότι η επιχειρηματολογία του ήταν ότι συνολικά το πολυνομοσχέδιο αυτό δεν είναι προς μία κατεύθυνση που μας πείθει ότι μπορεί να στηριχτεί πάνω του μία διέξοδος από τα βάρη που έχουν οι πολίτες. Θα έλεγα δηλαδή ότι η συνολική πολιτική στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στο πολυνομοσχέδιο είναι αυτή που καθορίζει την ψήφο μας, με βάση αυτά που άκουσα από τον πρόεδρο εχθές. Από εκεί και πέρα προφανώς υπάρχουν επιμέρους θέματα και άρθρα που μπορούμε να τα κουβεντιάσουμε και να συμφωνήσουμε. Σας μιλάω ειλικρινά δεν έχω καμία άλλου τύπου πληροφόρηση αφού αύριο το απόγευμα έχουμε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να δούμε σημεία που αφορούν την παρουσία του καθενός μας ως βουλευτή στη συζήτηση. Η γενική τοποθέτηση είναι αυτή που άκουσα όπως και εσείς εχθές από την ομιλία του προέδρου στη Θεσσαλονίκη.

Τι έχετε να πείτε για το γεγονός ότι μετά την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, το κόμμα ακολουθεί μία φθίνουσα πορεία στις δημοσκοπήσεις;

Μου βάζετε δύσκολα κύριε Παπαχρήστο, διότι έχω εκφράσει κάποιες απόψεις και συνολικά ενστάσεις για κάποια ζητήματα και παρακολουθώ τώρα την πορεία της ΔΗΜΑΡ που δεν είναι ευχάριστη, ούτε ικανοποιητική και με ανησυχεί όπως ανησυχεί όλους μας στη ΔΗΜΑΡ. Έχω την αισιοδοξία του αριστερού και ελπίζω ότι θα ανακάμψουμε.

Εμμένετε στις απόψεις σας;

Ναι. Εμμένω με την έννοια ότι πιστεύω πως βασικά στοιχεία των απόψεων αυτών τα δικαιώνουν και τα στηρίζουν οι εξελίξεις. Απλώς θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου στο πλαίσιο της γενικότερης και συνολικότερης δουλειάς του κόμματος να βοηθήσω όσο μπορώ αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε ήμουν από αυτούς που ίδρυσαν αυτόν το χώρο, τον πονάω και έχω τη διάθεση να τον στηρίξω. Αλλά, αλίμονο, απόψεις έχω, όπως έχω και ενστάσεις.

Πέρα από την έξοδο από την κυβέρνηση όμως, κάποιοι λένε ότι η ΔΗΜΑΡ ναρκοθέτησε και αυτήν την προσπάθεια της ενιαίας κεντροαριστεράς δημιουργώντας αυτόν τον τρίτο πόλο ο οποίος δεν φαίνεται να πείθει τον κόσμο.

Κοιτάξτε, είχα διατυπώσει και επ'αυτού την άποψη ότι θα πρέπει το κόμμα μου να πάρει τολμηρότερες πρωτοβουλίες και να ηγηθεί - εννοώ πολιτικά, για να μην παρεξηγηθώ - και να ανοίξει το δρόμο για μια συνάντηση όλου του χώρου της Κεντροαριστεράς. Είχε όλες τις δυνατότητες να το κάνει η ΔΗΜΑΡ και πολιτικά και ηθικά αλλά και από άποψη ιστορικής διαδρομής και από άποψη αξιοπιστίας. Νομίζω ότι δεν τολμήσαμε όσο έπρεπε και σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση δύσκολη. Συνολικά ο χώρος αυτός της κεντροαριστεράς βλέπουμε τελικά να είναι γεμάτος με πρωτοβουλίες που εργάζονται για την ανασυγκρότησή του, αλλά ο ίδιος να μην ανασυγκροτείται.

Άκουσα εχθές τον κ. Κουβέλη να μιλάει για το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη και να το χαρακτηρίζει ένα «κεντροαριστερό νεφέλωμα». Αυτό δεν δείχνει σε μένα τίποτα παρά μόνο ανησυχία.

Μην με βάζετε να κάνω κρίσεις, θα σας απαντήσω τη δική μου γνώμη. Εγώ πιστεύω ότι μέσα σε μία γενικότερη πολιτική ανησυχία που υπάρχει, αναπτύσσονται και εκδηλώνονται πρωτοβουλίες. Για μένα ήταν αναμενόμενες. Γενικά οι ανάγκες που εμφανίζονται στην κοινωνία ανοίγουν προοπτικές και δυνατότητες για να παρθούν νέες πρωτοβουλίες. Πιστεύω ότι σε αυτό το πλαίσιο της αναζήτησης πρωτοβουλιών κινήθηκε και το Ποτάμι. Το παρακολουθώ. Θα κριθεί από αυτά που λέει και από αυτά που κάνει. Προσωπικά δεν συμφωνώ ούτε με τις μίζερες αντιδράσεις του τύπου «ποιος είναι αυτός;», ούτε όμως συμφωνώ καθόλου και με τις σπασμωδικές αντιδράσεις του «Ποταμιού» που θα ήθελε να μην του ασκείται καμία κριτική. Δεν είναι έτσι, διότι από τη στιγμή που εκτίθεσαι, εκτίθεσαι και στην κριτική αντιμετώπιση. Θα έλεγα ότι ανήκω στην κατηγορία αυτών που λένε ότι παρακολουθούν τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και οι οποίες κρίνονται από αυτά που εξαγγέλλουν. Βλέπω όμως και το βλέπουμε όλοι ότι μέχρι στιγμής το «Ποτάμι» δεν έχει παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για το τι ακριβώς θέλει να κάνει. Και προσπαθώ να είμαι όσο μπορώ πιο πολύ διακριτικός.

Υπήρξαν πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση αυτού που ονομάζεται κεντροαριστερός χώρος εδώ και μήνες. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο είτε απέτυχαν, είτε βάλτωσαν, είτε οδηγήθηκαν σε μορφώματα όπως αυτό της Ελιάς. Πάντως δεν είχαν την επιτυχία που θα περίμεναν αυτοί που πρωτοστάτησαν. Μετά τις ευρωεκλογές και δεδομένων των αποτελεσμάτων που διαφαίνονται, υπάρχει περιθώριο για νέες πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση αυτού του χώρου;

Νομίζω ότι θα μας ωθήσει η ίδια η ζωή και η κοινωνία προς την αναζήτηση νέων πρωτοβουλιών. Εγώ – και σας το λέω ειλικρινά – θα κάνω ότι μπορώ για να πετύχει η δική μας η προσπάθεια. Όμως δεν είμαι πρόχειρος, ούτε αφελής και ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ plus σημαίνει ανασυγκρότηση του χώρου, ούτε το ΔΗΜΑΡ plus. Άρα εξ αντικειμένου και αφού μας μιλήσουν και οι κάλπες, νομίζω ότι η ίδια η κοινωνία, αν πράγματι την έχει ανάγκη αυτήν την ανασυγκρότηση – που εγώ πιστεύω ότι την έχει, θα μας σπρώξει προς την αναζήτηση νέων πρωτοβουλιών.

Θα σας κάνω και μία προβοκατόρικη ερώτηση. Άκουσα χθες τον κ. Κουβέλη να καταγγέλλει τον κυβερνητισμό. Όμως διαβάζω ότι γύρω στα 30 στελέχη σας εξακολουθούν να βρίσκονται σε διάφορες κρατικές θέσεις που τις πήρανε όταν μπήκατε στην κυβέρνηση. Γιατί δεν τους αποσύρετε;

Θυμάμαι την απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής μετά την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση που είπε ότι από τη στιγμή που κάποια στελέχη τα ίδια και η κυβέρνηση πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν να παραμείνουν για να βοηθήσουν. Αυτό έλεγε η απόφαση και δεν είχε πίσω της άλλα στοιχεία: Νομίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε και γι' αυτό παραμένουμε.

Δεν βλέπετε εσείς μία αντίφαση σε αυτό;

Αν κάποιος από τους συντρόφους μου καταγγέλλει ότι είναι κακή συνολικά η διαχείριση της κυβέρνησης και την ίδια ώρα λειτουργεί στο πλαίσιο της διοίκησης, αυτό μου φαίνεται αντιφατικό. Νομίζω όμως ότι όσοι δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση, περισσότερο κάνουν τη δουλειά τους και λιγότερο εκφράζουν πολιτικού χαρακτήρα σκέψεις.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK