Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Η ενθάρρυνση είναι μεγάλη, η παρέμβασή μας θα είναι αποφασιστική

Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη

Αποσπάσματα συνέντευξης:

- Θα μπορούσε η υπόθεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ν' αποτελέσει βασικό στοιχείο μιας ευρύτερης συναίνεσης. Από το βήμα της Βουλής -πέρα από το τι λέω ή γράφω σε συνεντεύξεις-, είχα πει, όταν συζητάγαμε για την ψήφο εμπιστοσύνης και μάλιστα είχε προκληθεί και μια συζήτηση γύρω από αυτήν την τοποθέτηση, ότι πιστεύω πως η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση μπορούν να συναντηθούν μπροστά στα πολύ κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη χώρα και να διαμορφώσουν ένα κοινό πεδίο προσανατολισμών. Είχα μιλήσει και για μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα, διότι κάποια στιγμή η συναίνεση αποτυπώνεται και μ' έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο. Δεν είναι "άντε μαζευτήκαμε και συμφωνούμε τι καλά θα ήταν αν γινόταν αυτό ή το άλλο". Είχα πει ότι το ζήτημα του χρέους και του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως επίσης η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος είναι ζητήματα για τα οποία, το σύνολο του πολιτικού κόσμου έχει υποχρέωση να δει αν μπορεί και που να συναντηθεί....

- Πήγαμε με υπερβολική αισιοδοξία, οδηγηθήκαμε  στην εκτίμηση για τη νέα φάση, εννοώ ως χώρα μέσω της κυβέρνησης και το χαστούκι ήταν ηχηρό. Δηλαδή, πήγαμε να συνεννοηθούμε πώς θα μπούμε στη νέα φάση, δηλώνοντας στον ελληνικό λαό ότι η κρίση σχεδόν τελειώνει, ότι οι αγορές άνοιξαν, ότι το πλεόνασμα είναι το μεγάλο εισιτήριο και ότι μπαίνουμε στη νέα διαπραγμάτευση χωρίς πιθανότητες νέων μνημονίων και όταν η κυβέρνηση πήγε στο Παρίσι, είδε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και γύρισε πίσω "βρεγμένη". Αυτά είναι πράγματα που μια ώριμη κυβέρνηση οφείλει να τα γνωρίζει και να τα αποφεύγει. 

- Σχεδόν ταυτόχρονα με την κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση πήγε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όμως δεν γύρισε πίσω ευτυχής. Μάλλον είχε κατεβασμένα φτερά γυρίζοντας, απ' ό,τι λένε τα ρεπορτάζ. Δηλαδή, αυτή η Ελλάδα που νομίζει ότι, είτε ως κυβερνώσα παράταξη, είτε ως αντιπολίτευση, θα χειριστεί του δανειστές και την Ευρώπη κατά το δοκούν, πρέπει να συνέλθει λίγο.

- Υπάρχει η αποτύπωση μιας ιδιαίτερης προσδοκίας γύρω από τους Μεταρρυθμιστές και μιας αποδοχής, η οποία είναι ευρύτερη της αναμενόμενης, από αυτό που πιστεύαμε ότι θα είχαμε όταν ξεκινούσαμε. Τώρα αυτό μέχρι να μας οδηγήσει στην σκέψη ότι μπορεί εύκολα να μεταφραστεί σε πολιτική υποστήριξη, υπάρχει μια απόσταση. Είναι μέσα στις προθέσεις μας να λειτουργήσουμε πολιτικά, μ' έναν πιο αποφασιστικό και πιο καθοριστικό τρόπο. Παρά ταύτα είμαστε σε μια φάση ανίχνευσης των προϋποθέσεων. Διότι, γνωρίζετε ότι η συγκρότηση ενός κόμματος δεν είναι απλώς να το εξαγγείλεις. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Πρέπει να δεις πώς διακλαδώνεσαι πανελλαδικά, τι ιστό φτιάχνεις και πώς μπορείς να στηριχτείς στοιχειωδώς οικονομικά για να λειτουργήσει ένα πολιτικός οργανισμός με αυτά τα στοιχεία. Όλα αυτά πρέπει να τα συνυπολογίσουμε.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK