Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84

Συνέντευξη στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη στον Αθήνα 9.84
Οι προνομιακοί μας σύμμαχοι είναι προφανώς, ο χώρος της κεντροαριστεράς. Αυτός εντοπίζεται στην Δημοκρατική Παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι. Αυτός είναι ο ευρύτερος χώρος. Εγώ θα ήθελα αν θα μπορούσαμε, παρά τις διαφωνίες και παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο σχήμα, να φτιάχναμε σε αυτό τον χώρο μια μεγάλη εκλογική ομπρέλαγια να πάμε στις κάλπες. Δεν βλέπω να γίνεται.

 
 

Συνέντευξη στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη στον Αθήνα 9.84

- Για αλλαγή υποψηφίου ΠτΔ:
Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε αλλαγή υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ της 2ης και της 3ης ψηφοφορίας. 


- Για την πρόθεση της κυβέρνησης σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών:
Είμαι υπέρ της άποψης ότι και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ανοίγματα συναινετικού χαρακτήρα στην αντιπολίτευση, για να υπερβούμε έναν δύσκολο κάβο που έρχεται το επόμενο διάστημα, μέσα από μια συναίνεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Ένα τέτοιο στοιχείο συναίνεσης είναι ο προσδιορισμός των εκλογών σε νωρίτερο χρόνο, δηλαδή μέσα στο 2015. Αν αυτό το άνοιγμα γινόταν από πλευράς κυβέρνησης, νομίζω ότι θα βοηθούσε αντικειμενικά τα πράγματα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα βασικό βήμα, που ενδεχομένως θα καλύψει όχι ανάγκες της αντιπολίτευσης, αλλά την άποψή της ότι πρέπει να επαναδιατυπωθεί η λαϊκή εντολή. Θα το κάλυπτε αυτό μέχρι ενός βαθμού. Από εκεί και πέρα, άλλα συναινετικά στοιχεία για να ανοίξει ένας δρόμος μιας κάποιας επαφής στο πολιτικό μας σύστημα ανάμεσα στους δύο βασικούς πόλους που διεκδικούν την εξουσία, θα ήταν ο εκλογικός νόμος, για παράδειγμα, ή η έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, με όλα όσα χρειάζεται να ξαναδούμε. Εγώ θα έλεγα - θα ευχόμουν αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό-, μια διαπραγματευτική ομάδα εθνικού χαρακτήρα, συναινετικού χαρακτήρα, να δει τι θα κάνουμε με το χρέος μας και τους δανειστές. Μια σειρά τέτοιων ζητημάτων θα βοηθούσε.

- Για το ενδεχόμενο επαναδιατύπωσης της πρότασης για εθνική συναίνεση:
Είναι απολύτως μέσα στις προθέσεις μου να επαναδιατυπωθούν τέτοιες προτάσεις. Δεν ξέρω όμως αν θα έχουν κάποια μεγαλύτερη δόση επιτυχίας, γιατί την προηγούμενη φορά η πρόταση που κάναμε οχτώ βουλευτές, αν και θεωρήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής εξαιρετική, μέσα στην αίθουσα είχε τα γνωστά μπλοκαρίσματα. Γιατί δυστυχώς έτσι λειτουργούμε. Εγώ θα προσπαθήσω με τους συναδέλφους μου να ξαναπώ μερικά πράγματα, μήπως δημιουργηθεί ένα κλίμα συναινέσεων πιο αποτελεσματικό. Μακάρι να καταφέρουμε να παρέμβουμε για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εκλογές μέσα στο 2015 και ενασχόληση με τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση.

- Για τα επόμενα βήματα των ΜΕΤΑρρυθμιστών:
Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές σκεφτόμαστε καταρχήν τις δυσκολίες που περιγράφετε (τον περιορισμένο χρόνο δηλαδή). Είναι υπαρκτές. Πρέπει να σας πω -και το λέω με κάθε ειλικρίνεια-, ότι η αποδοχή της δικής μας προσπάθειας είναι πολύ ευρύτερη από αυτήν που περίμενα. Αλλά είναι επίσης αληθές ότι σε εκλογές μέσα σε ένα - ενάμισι μήνα, ένας πολιτικός σχηματισμός που διαμορφώθηκε ένα μήνα νωρίτερα, θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να καταφέρει να πάει σε εκλογές μόνος του. Επομένως, υπάρχει μια δυσκολία και θα ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες σοβαρών προγραμματικών συνεργασιών, αν υπάρχουν και πού.


- Για τους προνομιακούς συμμάχους σε περίπτωση συνεργασίας:
Οι προνομιακοί μας σύμμαχοι είναι προφανώς, ο χώρος της κεντροαριστεράς. Αυτός εντοπίζεται στην Δημοκρατική Παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι. Αυτός είναι ο ευρύτερος χώρος. Εγώ θα ήθελα αν θα μπορούσαμε, παρά τις διαφωνίες και παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο σχήμα, να φτιάχναμε σε αυτό τον χώρο μια μεγάλη εκλογική ομπρέλαγια να πάμε στις κάλπες. Δεν βλέπω να γίνεται. Επομένως, οι Μεταρρυθμιστές θα δούμε πώς διαμορφώνεται το τοπίο και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με αφήσετε προς το παρόν σε αυτή την σαφή ασάφεια.


- Για το αν θα ψηφίσουν περισσότεροι βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία:
Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει διαφορετικός αριθμός σε κάθε ψηφοφορία. Και το λέω γιατί το έχω ακούσει ο ίδιος από συναδέλφους ότι θα ψηφίσουν στην τρίτη ψηφοφορία και όχι στις δύο πρώτες. 


- Για την ρητορική της κυβέρνησης και τις δηλώσεις Σ. Βούλτεψη περί πιστωτικού γεγονότος σε περίπτωση εκλογών:
Οι κίνδυνοι σε περίπτωση εκλογών είναι υπαρκτοί. Δεν ξέρω για το grexit που λένε κάποιοι, αλλά ότι θα βρεθεί σε δύσκολες ατραπούς η ελληνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητο. Φαίνεται από αυτές τις ημέρες. Ότι χρησιμοποιείται βέβαια ως πολιτικό επιχείρημα από το κυβερνητικό στρατόπεδο, για να διευρυνθεί η δική του πολιτική επιλογή, είναι αδιαμφισβήτητο και μέχρι εκεί θα μπορούσε να είναι, υπό μια έννοια, και αναμενόμενο. Η διόγκωση όμως αυτού του κινδύνου και της απειλής είναι έξω από τις κλασσικές πολιτικές πρακτικές και δεν επιτρέπεται. Αν διογκωθεί αυτή η ιστορία και κατακλύσει ως πολιτικό επιχείρημα τον πολιτικό διάλογο, ότι "προσέξτε για να..., θα..", "ο πολιτικός κίνδυνος" κ.λπ., αυτό δεν είναι επιτρεπτό πολιτικά. Είναι αδιαμφισβήτητη η δυσκολία της φάσης, αλλά να την δούμε στα όριά της.


- Για δήλωση Φ. Κουβέλη ότι δεν θα είναι αποστάτες ή αργυρώνητοι όσοι ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
Είναι σωστή η δήλωση του κ. Κουβέλη. Νομίζω ότι άργησε να την κάνει.  

 

15_12_2014 Σπύρος Λυκούδης στον Αθήνα 9.84 by Metarrythmistes on Mixcloud 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK