Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Ποιος λογικός άνθρωπος πιστεύει ότι είναι λύση οι εκλογές;

Συνέντευξη στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega" με τους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα

Με έναν λιγότερο σήμερα το Ποτάμι κ.Λυκούδη;

Ναι και επειδή είμαστε λίγοι αυτό είναι πρόβλημα. Αν ήμασταν πολλοί στο Ποτάμι θα ήταν κάπως αλλιώς.

Τι θέση έχετε πάρει για αυτό;

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζετε ως δημοσιογράφοι τέτοια πράγματα στην πολιτική. Είναι σκληρή η πολιτική και έχει πολλές πλευρές. Να σας θυμίσω τι έγινε το τελευταίο διάστημα, ποιοι έφυγαν από εδώ και από εκεί; αυτά συμβαίνουν.

Ποιος έχει δίκιο τώρα, ο Θεοδωράκης ή ο Θεοχάρης; Εδώ έχουν ακουστεί εκατέρωθεν διάφορες κατηγορίες, δεν φεύγει ένας βουλευτής έτσι. Λογικώς σε ρωτάω επειδή εσύ είσαι συνεργαζόμενος.

Το σύστημα των απόψεων που έχει ο Χ. Θεοχάρης, η προσωπικότητά του, το στυλ του κλπ, συνηγορούν στο να είναι βουλευτής του Ποταμιού και όχι να αποχωρεί. Το Ποτάμι ως κόμμα είναι ένας χώρος στον οποίο μπορούσε να λειτουργήσει ο Χάρης. Γι’αυτό εγώ πιστεύω ότι έκανε λάθος που αποχώρησε, με βάση τα δικά του δεδομένα, όχι άλλα.

Αυτό που είπε ο Θεοδωράκης ότι πρέπει να παραδώσει την έδρα, πως το βρίσκετε;

Τα θεωρώ αστεία πράγματα αυτά. Δεν κατάλαβα πώς βγήκε αυτή η ανακοίνωση, γιατί έχει βγει. Εν πάσει περιπτώσει εμένα με ρωτάτε την γνώμη μου για το θέμα, για την ανακοίνωση να ρωτήσετε τον συντάκτη της. Ο Σταύρος Θεοδωράκης όταν είχε προκύψει θέμα με τους αποχωρούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν έφυγε δηλαδή ο Λαφαζάνης και οι υπόλοιποι, είχε πει και δικαίως, ότι όλη αυτή η ιστορία «αν φύγετε να μας δώσετε την έδρα σας» κλπ, δεν ταιριάζουν καθόλου με την έννοια και τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος. Ένας βουλευτής είναι βουλευτής, έχει την έδρα του, την υποστηρίζει.

Άρα εσείς κρατάτε μια απόσταση, από ότι καταλαβαίνω, από αυτό;

Εγώ λέω ότι κακώς έκανε ο Θεοχάρης που έφυγε γιατί το κλίμα των απόψεων του ταιριάζει με το Ποτάμι παρά τις διαφωνίες του. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα, το πολεμικό κλίμα κλπ, εμένα δεν μου αρέσει καθόλου.

Β’μέρος

Νομίζω ότι πρέπει καταρχήν να κάνουμε μια πολύ σύντομη αποτύπωση της πραγματικότητας. Ο κ. Βορίδης πριν είπε κάποια πράγματα με μια λογική ακολουθία και νομίζω ότι έτσι είναι όπως τα είπε, όχι γιατί τα είπε η ΝΔ ή ο Μάκης Βορίδης αλλά επειδή αυτή είναι η πραγματικότητα. Ούτε ο Σ. Παπαδόπουλος το αρνείται. Δηλαδή, έχουμε καθυστερήσει την αξιολόγηση, η αξιολόγηση τινάζει στον αέρα το χρονικό όριο των κεφαλαιακών ελέγχων και την άρση τους, χωρίς άρση των capital controlsδεν έρχονται επενδύσεις, δεκάρα δεν έρχεται, επομένως φουντάρουμε, είναι αναμφισβήτητο αυτό, ότι έτσι πάνε τα πράγματα.

Εάν λοιπόν έχουμε αυτού του τύπου την εικόνα μπροστά μας και είναι απολύτως σοβαρά τα ζητήματα και αδιέξοδα, κατά τη γνώμη μου οι λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι δεν είναι πολλές. Οι λύσεις είναι ή μια κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή με συναίνεση των φιλοευρωπαικών κομμάτων και με οδικό χάρτη μέχρι τη λήξη του μνημονίου ή εκλογές.

Ή δημοψήφισμα

Να γίνει τι με το δημοψήφισμα; ε μη γελάμε τώρα, να είμαστε σοβαροί. Το δημοψήφισμα είναι μια τρίπλα και μια αστειότητα. Ή το ένα θα γίνει ή το άλλο. Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι με πόση ευκολία ξεπέρασε σήμερα η ΝΔ την άποψη που νομίζω ότι είχε μέχρι πριν από λίγο καιρό, ότι προκύπτει η ανάγκη στην χώρα για μια γενικότερη εθνική συναίνεση των φιλοευρωπαικών κομμάτων.

Για μια οικουμενική ας πούμε;

Οικουμενική, είναι τραβηγμένο. Το ΚΚΕ παραδείγματος χάριν το οποίο έχει μια άλλη συνολική στρατηγική γιατί να μπει σε μια οικουμενική;

Δεν θα μπει.

Ναι δεν μπαίνουν οι άνθρωποι. Επιμένω λοιπόν. Δηλαδή ήρθαν 5 δημοσκοπήσεις που έδωσαν 3 πόντους μπροστά τη ΝΔ, ανέλαβε καινούργιος πρόεδρος, όλη η στρατηγική τους πήγε στην άκρη και τώρα είναι «εκλογές για να έρθω εγώ. Φύγε εσύ να έρθω εγώ». Δεν λύνεται έτσι το ζήτημα. Κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως θεμιτή η πολιτική φιλοδοξία την ΝΔ αλλά…

Εσάς ποια είναι η άποψή σας; Τι λέτε εσείς;

Αυτό που υποστηρίζω μετά πάθους εδώ και μήνες.

Σχηματισμός κυβέρνησης άλλης;

Προφανώς. Των φιλοευρωπαικών κομμάτων με έναν συγκεκριμένο 3ετή οδικό χάρτη.

Η υπ’ αριθμόν μία λύση του κ. Παπαδόπουλου είναι αυτή. Ένα ενδεχόμενο δηλαδή.

Κύριε Οικονομέα εάν γίνουν εκλογές τώρα, αν πάμε στην άλλη εκδοχή και γίνουν εκλογές, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ. Και λέω εγώ, και λοιπόν, είναι πρώτο κόμμα, αυτοδύναμο δεν θα είναι. Θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών -ακόμα καλά κρατεί η ιστορία των 50 εδρών- θα αναζητήσει συμμάχους, πόσους θα βρίσκει; Και πόσο εύκολα θα βρίσκει; πώς θα αντιμετωπίσει μια προφανή κατάσταση δυσκολιών η οποία σήμερα έχει στριμώξει ασφυκτικά τον ΣΥΡΙΖΑ; Η ίδια τι θα κάνει;  Υπ’ αυτή την έννοια, ξαναλέω, θεμιτή η πολιτική φιλοδοξία ενός σοβαρού κόμματος και ιστορικού όπως είναι η ΝΔ να θέλει κάποια στιγμή που αισθάνεται δυνατό να κυβερνήσει. Και λοιπόν λέω εγώ; Για να πετύχει τι;

Σπύρο, αυτή τη στιγμή η μεν ΝΔ λέει «έχω νέο αρχηγό, θέλω να πάω σε εκλογές», ο δε ΣΥΡΙΖΑ αυτό που προτείνεις εσύ το θεωρεί προϊόν διαπλοκής της εσωτερικής τρόικας. Άρα είναι άνευ ουσίας να το λες.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται είναι απολύτως αυτοκαταστροφικός για τον ίδιο και καταστροφικός για τη χώρα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Να ρωτήσω κάτι πρακτικό. Αν γίνει αυτό που λέτε εσείς και γίνει μια κυβέρνηση φιλοευρωπαικών δυνάμεων κλ, θα αλλάξει τίποτα ως προς τις αξιώσεις της τρόικας για τα μέτρα; Δεν θα συνεχίζει να υπάρχει ανάγκη να παρθούν αυτά τα μέτρα;

Θα σας πω τι μπορεί να αλλάξει χωρίς να μπορώ να διαβεβαιώσω ότι αυτή θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων. Εγώ θεωρώ ότι αλλάζει τελείως το πολιτικό κλίμα μέσα στην Ελλάδα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με δεδομένο το τρίτο μνημόνιο…

Για να πάρετε τα μέτρα όλοι μαζί.

Η μια εκδοχή είναι αυτή. Η άλλη ξέρετε ποια είναι; Πολιτική σταθερότητα, ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και με μια διαφορετική πολιτική κυβέρνηση συναινούντων των κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, σε συνεννόηση με τους δανειστές για μια χαλάρωση του προγράμματος.

Όπως θα έλεγε και το ΚΚΕ, για να φέρετε πιο εύκολα τα μέτρα

Δεν βλέπω παραδεισένια την εξέλιξη στην πρόταση που κάνω. Προφανώς έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Ειλικρινά όμως αναρωτιέμαι και απευθύνομαι στη λογική σας. Φεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα έτσι όπως είναι, αφού δεν τα κατάφερε, γιατί δεν τα κατάφερε, απέτυχε, απέτυχε παταγωδώς, και έρχεται η ΝΔ σήμερα γιατί είναι 4 μονάδες μπροστά. Θα έρθει ή δεν θα έρθει με τον τρόπο που περιγράφω; Αναζητώντας συμμάχους αν βρει για να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα και όχι άλλο; Πέστε μου σας παρακαλώ πολύ, ανοίγουν σοβαρές διέξοδοι για την χώρα με αυτόν τον τρόπο;

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK