Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Η εξαγγελθείσα εκδήλωση «Παραιτηθείτε» θα γίνει με τον πολιτικό πολιτισμό αυτής της περιόδου. Χωρίς ύβρεις και τις αγχόνες που έσειαν οι προηγούμενοι «αγανακτισμένοι»

Συνέντευξη στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Β. Οικονόμου

κ. Λυκούδη, μια τοποθέτηση σχετικά με τη δήλωση του κ. Φίλη, ότι η συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί με αίτημα το «Παραιτηθείτε» κινείται στα όρια της συνταγματικότητας.

Ήταν ατυχής η παρέμβαση του κ. Φίλη. Ο κ. Φίλης είναι ένας έξυπνος άνθρωπος και ικανός για όσους τον ξέρουν αλλά νομίζω ότι δεν συγκρατείται εύκολα όταν μιλάει.

Μόνο που τώρα είναι Υπουργός και αυτά που λέει μετράνε. Εγώ που δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής των συνθημάτων όταν δεν καταθέτουν παράλληλα και κάποια λύση εναλλακτική και που επίσης δεν πολυπιστεύω στα κινήματα που περιφρονούν τα κόμματα και λένε «όχι στα κόμματα» κλπ, παρά ταύτα θεωρώ ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια αυτή που κάνουν οι πολίτες, όποιοι είναι και την κάνουν, για να εκφράσουν την άποψή τους. Και υπό αυτή την έννοια δεν μπορώ να καταλάβω κατά πόσο έχει δικαίωμα πολιτικό ή ηθικό ο οποιοσδήποτε να τους πει να φύγουν από τις πλατείες και να πάνε σπίτι τους και να μη διαδηλώσουν γιατί είναι εκτός συντάγματος. Θα ήθελα όμως να πω ότι δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Στοιχειωδώς να πάει δύο χρόνια πίσω ο έλληνας πολίτης για να σκεφτεί τι είχε γίνει θα έβλεπε ότι δεν υπήρχε πλατεία στην Ελλάδα στην οποία να μη διαδηλώνουν πολίτες με αντίστοιχα αιτήματα και συνθήματα. Και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο ! Με αγχόνες και με εκφράσεις όπως «θα κρεμαστείτε, θα εκτελεστείτε», πράγματα τα οποία προφανώς δεν ακούγονται τώρα, ευτυχώς, διότι ο πολιτικός πολιτισμός αυτής της περιόδου δεν το επιτρέπει. Ακούω την κ. Βάκη να λέει «ποιοι είναι αυτοί που θα μαζευτούνε» κλπ. Ποιοι ήταν αυτοί που διαδήλωναν πρόπερσι στο Σύνταγμα; όταν στο Σύνταγμα διαδήλωναν οι αγανακτισμένοι της κάτω πλατείας ως αριστεροί και οι φασίστες αγανακτισμένοι της πάνω πλατείας και έλεγε κάποιος στο ΣΥΡΙΖΑ «τι κάνετε;» ο ΣΥΡΙΖΑ δικαίως έλεγε «τι σχέση έχω εγώ ρε παιδιά; εγώ τους κάλεσα;». Τώρα γιατί δηλαδή αμφισβητείται το δικαίωμα κάποιων να θέλουν να διαδηλώνουν με το καθόλα νόμιμο σύνθημα «φύγετε, δε σας θέλουμε». Επομένως νομίζω ότι είναι τελείως άκομψη και πολιτικά απρεπής η παρέμβαση που λέει ότι «είστε εκτός συντάγματος».

Μια κουβέντα για το Ελληνικό για να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα κ. Λυκούδη;

Να πω κάτι που πιστεύω. Αυτού του τύπου η κριτική που ασκείται συνεχώς στο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να κουράζει ακόμα και εμάς που την ασκούμε ενώ έχουμε δίκιο. Δηλαδή το «άλλα λέγατε και άλλα κάνατε» κάποια στιγμή πρέπει να προσδιοριστεί και αυτό  με άλλους όρους γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει ότι έχει κάνει μια τεράστια τούμπα επί όλων των θεμάτων. Τώρα να του το λες και να του το ξαναλές; πασίγνωστο είναι! Και οι ίδιοι το ξέρουν. Υπερασπίζεται κανείς τους την άποψη ότι δεν έκαναν τούμπα σε όλα τα θέματα; Άλλο πράγμα υπερασπίζονται, το ασαφές το σημερινό, δηλαδή το «τι να κάνουμε ρε παιδιά, με το πιστόλι στον κρόταφο το κάναμε». Αυτό είναι το τραγικό γιατί αυτό δεν αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να κάνει μια μεταρρύθμιση να την κάνει ουσιαστικά. Παραδείγματός χάριν το Ελληνικό. Το Ελληνικό ορθώς αξιοποιείται σε αυτή τη φάση με τον τρόπο που αξιοποιείται. Διότι ήταν επί χρόνια ολόκληρα αναξιοποίητο χωρίς να δίνεται καμία εναλλακτική λύση. 

Εσείς θα ψηφίσετε τη συμφωνία;

Υποθέτω. Θα έρθει στη Βουλή. Υπήρξα Νομαρχιακός Σύμβουλος στην Αττική 12 χρόνια. Έχω ασχοληθεί με το Ελληνικό πάρα πολύ και θεσμικά. Θυμάμαι με τον μακαρίτη τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τότε που μας καθύβριζαν με έναν τρόπο φοβερό,  ο οποίος είχε την άποψη ότι «δεν μπορεί αυτή η τεράστια έκταση που είναι η τριπλή από το HideParkνα γίνει όλη πάρκο. Δεν μπορεί ούτε να συντηρηθεί. Θα δώσουμε ένα κομμάτι και με τα λεφτά θα κάνουμε πνεύμονες πρασίνου στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας». Η απάντηση ήταν «ούτε σπιθαμή γης να μην παραχωρηθεί. Ούτε ένα μέτρο γης στους κερδοσκόπους».  Τώρα έρχεται η ώρα να δούμε ότι ορθώς πρέπει να αξιοποιήσουμε το Ελληνικό και αυτό δεν μπορεί να γίνει κ. Βάκη – με όλη μου τη συμπάθεια σας το λέω και με σεβασμό- εάν λέμε «τι να κάνουμε ρε παιδιά, προσπαθούμε, αφού μας το επιβάλανε» κτλ. Δεν γίνεται έτσι! Δεν γίνονται έτσι οι μεταρρυθμίσεις. Και οι ώριμες θέλουν ωριμότητα και θάρρος.

 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK