Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Την πρωτοβουλία συναίνεσης να την πάρει ο πρωθυπουργός

Συνέντευξη στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στο Action24

Αναγκαία όσο ποτέ χαρακτήρισε την πολιτική συναίνεση μιλώντας στο Evening Report και στο Γιώργο Κουβαρά ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος επανέλαβε την άποψή του ότι η παρούσα βουλή πρέπει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Πρώτα από όλα για να σεβαστούμε τους θεσμούς και τη συνταγματική επιταγή που απαιτεί μεγάλες συναινέσεις και μεγάλες πλειοψηφίες για να εκλέγουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας ως σύμβολο ενότητας του λαού. Και δεύτερον, γιατί πιστεύω, αν και σέβομαι απόλυτα την αντίθετη άποψη, ότι η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές» διευκρινίζοντας ότι θεωρεί ότι «η χώρα δεν αντέχει τις εκλογές και από την άποψη της πολιτικής αλλά και της οικονομικής ισορροπίας. Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αποφεύγω πάντα να έχω υπερβολικές τοποθετήσεις και προσεγγίσεις στα ζητήματα, να μιλώ για καταστροφές και τέτοια. Αλλά ανησυχώ βαθύτατα».

Ο κ. Λυκούδης υπενθύμισε ότι εδώ και καιρό έχει υποστηρίξει ότι η χώρα «χρειάζεται να εκλέξει πρόεδρο στην παρούσα φάση για να μην πάει σε πρόωρες εκλογές». Και προσέθεσε ότι ο ίδιος θα ψήφιζε πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτως ή άλλως, ασχέτως του κειμένου το οποίο συνυπέγραψε μαζί με άλλους επτά βουλευτές πριν από λίγο καιρό θέτοντας ορισμένα συγκεκριμένα θέματα. Όπως είπε, όσον αφορά στον ίδιο, το κείμενο των 8 «δεν είχε την έννοια «ή κάνετε αυτό ή δεν ψηφίζω ή ψηφίζω». Οι υπογράφοντες το κείμενο έδωσαν «μια δυνατότητα διεξόδου και στις δύο πλευρές για να αναζητηθεί η αναγκαία συναίνεση. Δεν χρειάζεται άλλη πρωτοβουλία, η ίδια χρειάζεται γιατί ήταν πλήρης».

Διευκρίνισε ότι στην πρόταση των 8 βουλευτών δεν περιλαμβανόταν η σύσταση κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ότι αυτό ήταν μια πρόταση που διατύπωσε ο ίδιος από το βήμα της βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, και είχε αντιμετωπιστεί με σχετική αμηχανία, αλλά όχι αντιπαλότητα, από όλες τις παρατάξεις. Υποστήριξε ότι η πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού «δεν είναι της ώρας ούτε ώριμη ούτε ρεαλιστική σε αυτήν την φάση. Όταν την είχα διατυπώσει σκεφτόμουν μια συναινετική κυβέρνηση η οποία για ένα μεταβατικό διάστημα και με συγκεκριμένα ζητήματα θα προσπαθούσε να βγάλει την χώρα πέραν του κάβου του δύσκολου που βρισκόμαστε.

Τώρα η σύνθεσή της με ενδιέφερε πολύ λιγότερο από την πολιτική ανάγκη της συναίνεσης. Εγώ λέω ότι θα μπορούσε να είναι επικεφαλής ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να είναι και ένας τρίτος θα μπορούσε να είναι. Αν συναινούσαν σε μια συγκεκριμένη στόχευση με μια συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο γιατί όχι;»

Ο Σπύρος Λυκούδης υπογράμμισε ότι «για να δημιουργηθεί η προϋπόθεση ενός επιτυχούς περάσματος από τη σημερινή δύσκολη φάση, προϋποτίθεται και η συναινετική γνώμη της αντιπολίτευσης. Αλλιώς θα είναι μια ευχή που θα χάσει ισχύ στην στόχευσή της. Είναι προφανές αυτό». Και τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δηλαδή, που έχει και την ευθύνη και της διαχείρισης των κρίσεων, και σε μια κρίση πολιτική βρισκόμαστε τώρα, νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει ένα πολιτικό άνοιγμα τέτοιου τύπου. Να πει δηλαδή στην αντιπολίτευση, ελάτε εδώ να βγάλουμε πρόεδρο από κοινού, να βγάλουμε τη χώρα από τη διάχυτη αστάθεια και ανασφάλεια που βρίσκεται αυτήν την περίοδο και να επιλέξουμε ότι θα πάμε σε διεξαγωγή εθνικών εκλογών μέσα στο 2015. Να ανταποκριθεί και στο πιεστικό αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές σε ενάμισυ χρόνο. Πρέπει να επισπεύσουμε διότι θεωρούμε ότι το κοινωνικό στρώμα έχει αλλάξει διαθέσεις και θέλει να βγάλει άλλη κυβέρνηση».

Στην παρατήρηση ότι η προώθηση μιας τέτοιας προοπτικής μπορεί να οδηγήσει, τελικά, σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, ο κ. Λυκούδης είπε ότι «αυτή είναι μια αδύνατη πλευρά της πρότασης. Ποτέ όλα δεν είναι τέλεια. Αν θέλουμε να βρούμε ένα κοινό τόπο συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, για να υπερβούμε τη σημερινή δυσκολία που κυριαρχείται από μια διάχυτη ανασφάλεια και αστάθεια, τότε κάποιοι θα πρέπει να κάνουν σε κάποια πράγματα πίσω». Στην ερώτηση τι θα μπορούσε να σημάνει η επίτευξη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από την στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών αλλά όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Σπύρος Λυκούδης είπε ότι «θέμα εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας τίθεται πάντα. Είμαστε στη διαδικασία ψηφοφοριών για την εκλογή του. Κανένας δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ότι το 160 μπορεί να γίνει 190 κα άρα να εκλεγεί. Το θέμα είναι αν θα δημιουργήσουμε ως πολιτικό σύστημα τις προϋποθέσεις για να εξέλθουμε από την κρίση στην οποία βρισκόμαστε. Και βασική προϋπόθεση είναι η έννοια της συναίνεσης».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κ. Βενιζέλου για σύσταση ομάδας εθνικής διαπραγμάτευσης, ο κ. Λυκούδης είπε ότι «την πιστεύω απολύτως την ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης που πρότεινε ο κ. Βενιζέλος. Και πριν από περίπου δύο μήνες, είχα μιλήσει για μια εθνική διαπραγματευτική επιτροπή. Και ο κ. Βενιζέλος το είχε πει και παλιότερα. Έχω την εντύπωση ότι ένα ώριμο πολιτικό σύστημα και μια χώρα που έχει αυτογνωσία θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή. Ακούω βέβαια και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εύλογες ενστάσεις, απορίες και ανησυχίες πχ ότι έχουμε διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Αλλιώς πιστεύει ο Σαμαράς κα ο Βενιζέλος ότι σώζουν τη χώρα και αλλιώς πιστεύω εγώ λέει πχ ο κ. Τσίπρας. Μα ακριβώς εδώ είναι η σωτήρια δύναμη της συναίνεσης, να βρεθεί ο κοινός τόπος. Να αποκτήσει ισχυρή διαπραγματευτική στάση και η ελληνική πολιτεία».

Ο Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του «απέναντι στην αθλιότητα που εκπέμφθηκε πριν από μερικές ημέρες, στον πολιτικό βούρκο, περί αργυρώνητων και αποστατών. Είναι πολιτική αθλιότητα που ο πολιτικός κόσμος πρέπει να την ξεπεράσει ταχύτατα, σαν να μην ειπώθηκε ποτέ. Έχω την εντύπωση ότι περνάμε μέρες πτώσης πολιτικής και ηθικής του πολιτικού συστήματος. Υπάρχει μια χυδαιότητα πολιτική στην αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα. Και είναι πικρό πολιτικά αυτό».

Εξέφρασε την ελπίδα να μην περάσει αυτό το κλίμα στην κοινωνία. «Μέσα από την κρίση η ελληνική κοινωνία από την μία οικονομικά ισοπεδώθηκε, από την άλλη απέκτησε και συνείδηση της πραγματικότητας. Ξέρει πολύ καλά πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της γνώσης της κατάστασης, μια γνώση που ο πολιτικός κόσμος δεν φαίνεται να έχει, είναι αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Έρχεται πρώτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ο κόσμος αρνείται ψήφο στην κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα λέει ναι στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και όχι στις πρόωρες εκλογές. Υπάρχει δηλαδή μια διάχυτη αίσθηση ότι έχουμε δύσκολες πραγματικότητες. Λέει, δηλαδή, δεν μου αρέσουν οι πολιτικές που ασκούνται, δεν μου αρέσει η κυβέρνηση αλλά μην καταστρέψετε και τα πάντα. Αυτό λέει η κοινωνία».

Όσον αφορά, δε, στο κατά πόσο έχουν χαρακτήρα πολιτικής συναλλαγής τα όσα λαμβάνουν χώρα τώρα με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας στο κοινοβούλιο ο κ. Λυκούδης είπε ότι μπορεί να κάνει πολιτικού χαρακτήρα προσεγγίσεις, όχι πολιτικές ψυχαναλύσεις. «Δεν μπορώ να ξέρω αν κάποιος βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας. Ξέρω πως αισθάνομαι εγώ απέναντι στο πρόβλημα, και ξέρω πόσα εγώ θυσιάζω για να έχω την συνεπή στάση που νομίζω ότι έχω. Δεν ξέρω πως λειτουργούν οι συνάδελφοί μου».

Στην παρατήρηση ότι τελικά στην πρώτη ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας από την ομάδα των ανεξαρτήτων βουλευτών περισσότεροι βουλευτές προερχόμενοι από το χώρο της κεντροαριστεράς ψήφισαν τον κ. Δήμα από ό,τι βουλευτές προερχόμενοι από το χώρο της κεντροδεξιάς, ο Σπύρος Λυκούδης είπε ότι το παρατήρησε αλλά δεν τον εντυπωσίασε. «Έχω την εντύπωση ότι έχει σχέση και με το πως κάποιος διαμορφώνει όλα τα προηγούμενα χρόνια την πολιτική συνείδηση και τη διαδρομή του. Και αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι τα πολιτικά στελέχη που στη ζωή τους κινήθηκαν στο χώρο των υπεύθυνων αγώνων της αριστεράς έχουν μια μεγαλύτερη συνέπεια στον τρόπο που σκέφτονται ορισμένα πράγματα».

Σχολίασε, δε, ότι οι βουλευτές άλλων δυνάμεων της αριστεράς, που δεν στήριξαν τον κ. Δήμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ «είναι σε άλλη γραμμή. Είναι σε άλλη κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ. Αυτήν που επιδιώκει πολιτικά πάση θυσία τις εκλογές γιατί πιστεύει ότι ανοίγει το δρόμο με αυτόν τον τρόπο. Είναι μια άποψη την οποία σέβομαι απόλυτα και διαφωνώ καθέτως μαζί της. Δεν είναι ασυνέπεια λόγων πράξεων, είναι άλλη κατεύθυνση».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση που τηρεί ο Φώτης Κουβέλης στη διαδικασία προεδρικής εκλογής, ο Σπύρος Λυκούδης είπε: «Είναι δυνατόν να κάνω κρίση; Έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα και μια πολιτική απόσταση πάνω σε ένα κρίσιμο θέμα. Θα προτιμούσα να μην έχουμε αλλά έχουμε. Με άλλο τρόπο προσεγγίζει οι Φώτης το θέμα και άλλο εγώ. Έχω την εντύπωση ότι τουλάχιστον οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που συνυπέγραψαν το κείμενο των 8 έχουν βαθύτατες ανησυχίες για το που βρισκόμαστε, και θα ήθελαν και αυτοί να περάσουμε τη δυσκολία μέσα από μια συναινετική διαδικασία και μέχρι εκεί φτάνει η κρίση μου».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο οι Μεταρρυθμιστές, η πολιτική κίνηση που συνέστησε θα συμμετάσχουν σε επικείμενες πρόωρες εκλογές εφόσον προκηρυχθούν, ο Σπύρος Λυκούδης είπε ότι ο πολιτικός σχηματισμός αυτός φτιάχτηκε περίπου πριν από 35 ημέρες και αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές θα γίνουν περίπου σε άλλες 35 ημέρες. «Θα είμαστε παγκοσμίως πρωτότυποι αν ένας πολιτικός σχηματισμός φτάσει στις κάλπες μέσα σε δύο μήνες, τόσο γρήγορα και με άνεση. Ούτε πανελλαδικό ιστό μπορεί κανείς να συγκροτήσει τόσο γρήγορα, ούτε την οικονομική δυνατότητα θα έχουμε για να πάμε στις κάλπες. Άρα δημιουργούν μια δυσκολία οι ταχύτατες εκλογές για τη δική μας αυτόνομη παρουσία».

Παρόλα αυτά, υπογράμμισε ότι «καταρχήν θα επιμείνουμε στην βασική στρατηγική μας αντίληψη ότι ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος, ο οποίος ονομάζεται κεντροαριστερά, καλά θα είναι να φτιάξει μια εκλογική ομπρέλα και με αυτήν να κατέβει στις εκλογές. Εάν δεν το πετύχει, θα αναζητήσουμε ως Μεταρρυθμιστές, τις πιο συγγενείς και συντροφικές πολιτικές δυνάμεις. Έχουμε φτιάξει ένα σχηματισμό που θεωρώ ότι είμαστε συναισθηματικά και πολιτικά απολύτως δεμένοι και θα κινηθούμε όλοι μαζί». Συμπλήρωσε ότι επίσης οι Μεταρρυθμιστές θα κινηθούν ανιχνεύοντας τα πράγματα για το πώς και με ποιον προγραμματικά ταιριάζουν περισσότερο. «Θα συζητήσουμε με όσους ενδιαφέρονται για συμπράξεις συνολικότερες όπως εμείς, τα πολύ βασικά πράγματα: που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας, και ποιοι είναι οι δρόμοι διεξόδου από την κρίση της.. Παρά το ότι ακούγεται μια πολύ γενική διατύπωση, κρύβει βαθύτατα πολιτικά νοήματα. Ο τρόπος με τον οποίο κοιτάζεις την Ελλάδα σήμερα και ο τρόπος που την βλέπεις να βγαίνει από την κρίση είναι βαθύτατα πολιτικός». Και διευκρίνισε ότι μέσα σε αυτόν τον «τρόπο» εντάσσει «να δούμε πώς έφτασε χώρα στη σημερινή της φάση, μέσα από ποια διαδρομή, μέσα από ποιο πολιτικό σύστημα, ποιες ήταν οι αιτίες της βαθιάς της κρίσης και πως αυτές οι αιτίες μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για διεξόδους. Με ποιες πολιτικές τις ερμηνεύσεις και τις απορρίπτεις».

Εκτίμησε ότι έχουν παίξει βαθύτατα αρνητικό ρόλο τα παλιά πολιτικά κόμματα και το πολιτικό σύστημα, που δεν ώθησε την Ελλάδα στην πρόοδο αντίθετα την κράτησε καθηλωμένη. «Δεν έχω όμως προβλήματα υπαρξιακού χαρακτήρα απέναντι στα κόμματα γενικά,. Ούτε είπα ούτε διανοούμαι φράσεις του τύπου «κάτω τα κόμματα, κάτω τα παλιά κόμματα, ζήτω άλλα κόμματα, ζήτω τα νέα κόμματα». Δεν είμαι της πολιτικής σχολής που ισοπεδώνει ότι δεν είναι μαζί της».

Τέλος, ερωτώμενος για το αν θα δεχόταν να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με χαρακτήρα ευρύτερης συναίνεσης εφόσον αυτή προκύψει μετά από επιτυχή εκλογική προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε: «Και εγώ και όλοι όσοι έχουμε το ίδιο σύστημα απόψεων, εννοώ οι Μεταρρυθμιστές και ένας κόσμος που βρίσκεται γύρω γύρω, πιστεύουμε ότι κάθε φορά είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι επιτάσσει η συνείδησή του για το καλό της χώρας, αυτό που θεωρεί ότι είναι ανάγκη να κάνει. Λέω πράγματα που ακούγονται πολλές φορές. Άλλες φορές ακούγονται και υποκριτικά ή και πληκτικά. Τα εννοώ. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που πέρασα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου τους αγώνες της αριστεράς χωρίς να ζητάμε τίποτε χωρίς να θέλουμε τίποτε απλώς για να δούμε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Αν η χώρα χρειάζεται να τη βοηθήσουμε από οποιοδήποτε πόστο, και θεωρούμε ότι μπορούμε να τη βοηθήσουμε, μπορεί και να το κάνουμε».

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK