Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς

Ανακοίνωση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό


Το κυπριακό βρίσκεται σε μια νέα κρίσιμη φάση. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης έχουν διακοπεί. Οι διεργασίες που βρίσκονται εκ νέου σε εξέλιξη αποσκοπούν στην επανεκκίνηση των συνομιλιών ούτως ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση προς όφελος όλων των πολιτών.
Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την προσπάθεια του προέδρου της Κύπρου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επιτυχή έκβασή τους ούτως ώστε το τελικό αποτέλεσμα, η συμφωνία που επιδιώκεται, εάν προκύψει, να τεθεί υπό την τελική κρίση του κυπριακού λαού στο Δημοψήφισμα.
Η φύση και τα σημερινά δεδομένα του προβλήματος καθώς και η ιστορία αποτυχημένων διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να δημιουργούν υπερβολική αισιοδοξία και φρούδες προσδοκίες. Υπάρχουν ακόμη σοβαρές εκκρεμότητες. Η σημερινή πορεία της Τουρκίας του Ερντογάν δεν παρέχει καμιά εγγύηση εποικοδομητικής στάσης.
Οι επιλογές της ελληνικής πλευράς είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες, εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες. Πάντα ήταν, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Όπως και λόγω της αδιάλλακτης εμμονής της Τουρκίας, που στην ουσία υπαγορεύει τελικά τη στάση της εξαρτώμενης Τ/Κ πλευράς, να διατηρήσει τα κεκτημένα, τα στρατηγικά και άλλα πλεονεκτήματα που έχει δια των όπλων αποκτήσει.
Ωστόσο, πρέπει να δοθεί στη διπλωματία, ως τη μόνη οδό, η ευκαιρία και η δυνατότητα να αναζητήσει εφικτές και λειτουργικές λύσεις, όχι θνησιγενείς διευθετήσεις για την απαλλαγή άλλων σφόδρα ενδιαφερομένων διεθνών παραγόντων από ένα ακανθώδες πρόβλημα με κάθε τίμημα.
Το κυπριακό αναπόφευκτα επηρεάζει τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και κάθε λύση του θα έχει ανάλογες επιπτώσεις. Η Ελλάδα οφείλει να διατηρήσει μια στάση σθεναρής στήριξης προς την κυπριακή κυβέρνηση και εποικοδομητικών διαβουλεύσεων μαζί της χωρίς μικρο-κομματικούς υπολογισμούς για εσωτερική κατανάλωση. Ταυτόχρονα οφείλει η ίδια να αναλάβει τις δικές της ευθύνες ασκώντας εποικοδομητικό ρόλο στα επίμαχα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Στηρίζοντας, συμβουλεύοντας και βοηθώντας την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα στο διεθνή χώρο για μια λύση συμβατή με το διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο, αποτελεί την καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει προς τον κυπριακό λαό.
Διότι, σε τελευταία ανάλυση, αυτός καλείται να κάνει υπερβάσεις και θυσίες και την τελική εκτίμηση. Να αποφασίσει και να σταθμίσει το κόστος και τις συνέπειες των αποφάσεών του. Καμιά λύση δεν πρόκειται να του επιβληθεί. Αν κάποιοι προσβλέπουν σε μια τέτοια έκβαση ματαιοπονούν.
Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες επιβάλλεται η εθνική συνεννόηση και η κοινή στάση όλων ούτως ώστε να ενδυναμώσει η φωνή της χώρας, που βρίσκεται σε δεινή θέση, βοηθώντας αποτελεσματικά την Κύπρο.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει πάνω στις πλάτες του κυπριακού λαού και να χρησιμοποιεί ένα κρίσιμης και για τα ελληνικά συμφέροντα θέμα για ίδιον πολιτικό όφελος.
Καιρός να αντιληφθούν όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης και να συμβάλλουν στην ενιαία και ενωτικής αντιμετώπιση του θέματος με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη στήριξη της προσπάθειας της κυπριακής κυβέρνησης.
Σε περίπτωση νέας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ελλοχεύουν πάντα οι κίνδυνοι και οι τυχόν «εκπλήξεις» της επόμενης ημέρας. Συνυπολογίζονται, συνεκτιμώνται και σταθμίζονται. Αλλά, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι αδράνειας ή μιας κακής λύσης που θα επαναφέρει από άλλη οδό τα σημερινά αδιέξοδα από πιο δυσμενή θέση για τον κυπριακό ελληνισμό και την Ελλάδα.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK